Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Jagodowa
Użytkownik
Świnki morskie: Antoni <3
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Jagodowa » 9 maja 2012, 23:40

Jeśli chodzi o karmę to ja najczęściej mieszam. Kupuję Vitapol czy inne marki i dodaję do tego Versele Laga Cavia Complete (bardzo dobra, polecam). I wtedy świnek wybiera to, co lubi najbardziej :D

Jagodowa

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 9 maja 2012, 23:43

Sensibles - Tak, nawet Re-Balance :) Ona nie lubi karm, skubnie, ale mało. Jeszczy tylko Pro nie miałam, ale ona Complete nie tyka wcale, więc Pro też nie zje. Vitakraft Emotion L.H. i Beauty je, oczywiście mało, ale je. Tylko połowa tej karmy to pellet, a ona go nie rusza, czyli wyrzucam pół karmy. Więc wszelkie Vitakrafty Emotion odpadają, granulaty też -.-
A CN i Re-Balance je, ale taż bez entuzjazmu, czyli raz na 2 dni skubnie. Nawet Vitapolu nie tknęła. Co ja się z nią męczę, ile karm kupuje, a ile kasy....

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 9 maja 2012, 23:46

Powiem Ci, że ta Re-balance się praktycznie niczym nie różni z wyglądu od zwykłej, tej Cavii Nature. Przynajmniej ja jej nie zauważam.
Niekoniecznie, może zjeść Pro, nawet jak nie je Complete. Tak samo jak niektóre świnki jedzą Complete, a Pro nie chcą jeść. Według mnie powinnaś spróbować.

Może po prostu zastąp karmy innymi pokarmami? Zastąp to owocami i warzywami, zieleniną, teraz się dobra pora rozpoczyna. Zadbaj o ścieranie zębów...da się to pogodzić wszystko.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 9 maja 2012, 23:57

Da się, a Gizmula to dwa różne światy :lol: Pro bym wzięła, ale na spróbę, a nie mam od kogo. Zjada mnóstwo warzyw i zieleninki, pochłania mnóstwo sianka, mniszka, lucerny itp. Ale za nic gryzaczka, ani gałązki nie tknie. Parę razy skubła gryzak, ale nawet nie widać, gałązke to raz jej dałam świerzą z wierzby, to zjadła, ale raz. Bardzo jest wybredna. Suszony, twardy pasternak nie, suszony topinambur be. Kolby chociaż podskubuje. Właśnie słyszę, jak zajada sianko. Mam 4 karmy, a ona ich nie chce. Zioła i suszki je chętnie...-.-

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 12 maja 2012, 15:43

Ja teraz zamówiłam tę karmę: http://dodsonhorrell.pl/product/index/1 ... bit-royale, ma fajny skład, jest dobrze zbilansowana, nie zawiera barwników, ani konserwantów, a przy tym wszystkim jest tania. 3kg kosztuje 19zł! Co prawda, nie zawiera witaminy C, ale już zaopatrzyłam się w Juvit C i będę podawać moim świnkom po 2-3 kropelki (podczas karmienia ich tą karmą). Ciekawa jestem czy im zasmakuje, mam nadzieję, że tak.

Zuzieńka
Użytkownik
Świnki morskie: Jessy,Tupruś,Moris vel Krowa ,Coffe,Zuza-Zuzieńka

Postautor: Zuzieńka » 13 maja 2012, 10:00

Moi ostatnio zasmakowali mieszankę :
-sieczka
-zioła z HP
-cavia complete
-cavia nature
-suszone warzywa i owoce
-suszone zieleninki (czasem wkrajam świeże)
-ii dalej nie pamiętam :P

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 13 maja 2012, 11:49

Ja teraz zamówiłam tę karmę: http://dodsonhorrell.pl/product/index/1 ... bit-royale, ma fajny skład, jest dobrze zbilansowana, nie zawiera barwników, ani konserwantów, a przy tym wszystkim jest tania. 3kg kosztuje 19zł! Co prawda, nie zawiera witaminy C, ale już zaopatrzyłam się w Juvit C i będę podawać moim świnkom po 2-3 kropelki (podczas karmienia ich tą karmą). Ciekawa jestem czy im zasmakuje, mam nadzieję, że tak.

Jak wyglada ta karma? to granulat? A, doczytałam, musli..
Wrzuć koniecznie zdjęcie i powiedz czy swinie jedzą:)

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 14 maja 2012, 18:19

Dziś przyszła karma, jest to mieszanka. Świnki zajadają z entuzjazmem. Zdjęcie zrobię w wolnej chwili.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 14 maja 2012, 18:44

to czekamy na zdjęcie. Może też zamówię. Teraz wszystkie ceny poszły do góry, nawet świńskie żarcie. Miesiąc temu za cavie nature 2,5kg na animaii płaciłem 35 zł, a teraz już niecałe 40 zł :shock:

Obrazek

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 14 maja 2012, 18:46

:shock: Ja w Kakadu za 750g Cavi Nature dałam 16zł, a w moim zoologu....27zł :roll: Przegięcie. Moja Gizmula co prawda karmy nie jada za dużo, ale jednak....kasy idzie na to sporo.
nugatko,koniecznie pokaż zdjęcia :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca