Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ile powinna ważyć świnka?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Ile powinna ważyc świnka?

Postautor: Becia » 15 stycznia 2011, 10:41

Świnek ma dużo do jedzenia, widać nawet jego apetyt. Moim zdaniem powinien być przy matce, ale w sklepie był taki sam.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 15 stycznia 2011, 12:00

To po prostu jest za mały :) Ja jak kupowałam moje pierwsze świnki ze sklepu zoologicznego to mieściły się na dłoni mojego małego kuzyna i ważyły 100 gram - jak nic tygodniowe oseski to były.No i umarły,co mnie wcale nie dziwi.Powinny być przy matce,za szybko zostały odebrane...

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 15 stycznia 2011, 12:01

Wiem, tak mi szkoda zrobiło.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Ile powinna ważyć świnka?

Postautor: vagina_denata » 15 stycznia 2011, 20:32

Nicia, Frycek była takim maluchem :(. Kupiła go moja mama, biedna nie wiedziała, że świnka powinna być większa i trafił do nas futrzak, który był mniejszy od mojej dłoni. Miałam wtedy 12 lat i mam małe ręce, więc sobie wyobraźcie, jakie to było maleństwo. Cały czas marzł i trząsł się, mimo, że w domu było ciepło, więc mama uszyła mu ze starego swetra i polaru becik, w którym siedział cały czas a ja go przytulałam, żeby się rozgrzał. Praktycznie cały czas miałam go na rękach, od rana do nocy. Na szczęście przeżył i był z nami prawie 5 lat, bez 1 miesiąca.

edit: sorry za offtop, musiałam to z siebie wyrzucić :lol:

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Doświadczona

Postautor: Doświadczona » 13 kwietnia 2012, 19:00

ja miałam 1 samca ktory wazyl 1 kg potem drugiego samca który mi okazal sie chory już po pierwszym dniu bo sprzedawca sprzedal mi chorego i go oddałam. teraz mam świnkę samiczke ktora jest piekna i zdrowa i wazy 0,7 kg i mam jednoczesnie jescze jedną ktora wazy tylko 0,5 kg ale jest rowniez zdrowa!! :D
duża samica powinna wazyc od 0,7 do 1 kg a dorosły samczyk od 1 kg do 1,5 ale jesli wasz swiniak sie niewiele rozni sie od tego to nic zlego. lecz gdy samiczka wazy np 300( mowimy tu o doroslych!!) to KONIECZNIE z tym do weterynarza!!!!! :( :o
pozdro.

Tigger

Postautor: Tigger » 12 maja 2012, 15:48

Mój około 14 miesięczny Prosiaczek waży 1400 gram :shock: , ale jest wesoły i dużo się rusza i wg rady weta od 2 tyg ograniczam mu suchą karmę. :P

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 12 maja 2012, 20:55

To całkiem normalna waga, lekko za wysoka. Nie ograniczaj mu karmy, dawaj mu normalnie, ale mniej świerzynek, kolb, dropsów i wapienek (których nie dajesz???), no i karma bez ziaren, jakaś VL czy coś. Duuużo ruchu, na dywanie dawaj mu jakieś labirynty lub po prostu wołaj ogórkiem itp.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 12 maja 2012, 21:00

kin28 pisze:Nie ograniczaj mu karmy, dawaj mu normalnie, ale mniej świerzynek,

A skad taka "zlota" rada?

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 12 maja 2012, 21:12

W sumie to nie wiem. Kurde, coś mi się dzieje, ale chyba miało być, żeby nie ograniczać ani tego, ani tego, ew. podawać, ale mniej. Chociaż nie obiecuję, że to dobrze radzę, gdyby co to mnie poprawcie, bo ja naprawdę już nie wiem co mi jest. Zmęczona jestem, muszę odpocząć i dopiero się wziąć za pisanie.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 12 maja 2012, 21:57

O matko. Mój US Teddy (niebawem kończy 2 lata) waży 1430g - jest to normalna waga rasowego samca. Jeśli już ograniczać cokolwiek to owoce, marchew (i ogólnie warzywa korzeniowe) na rzecz cykorii, ogórka, cukinii i innych niskokalorycznych warzyw. Kupić karmę light (przykładowo Cavia Nature Re-Balance lub inną).

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca