Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka bardzo zdziczała

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
świnkoowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka bardzo zdziczała

Postautor: świnkoowa » 7 czerwca 2012, 16:33

Niedawno zauważyłam u mojej świnki strupy. Oczywiście od razu pojechałam z nią do weterynarza. Poprosiłam go, żeby pobrał zeskrobinę skóry i mojej śwince bardzo się to nie spodobało- kwiczała z całych sił, próbowała się wyrywać, sztywniała ze strachu. Bardzo żałuję, że poprosiłam weta, żeby pobrał tą zeskrobinę, bo na mikroskopie i tak nic nie wyszło i do dzisiaj nie wiem, dlaczego moja świnka co chwilę się drapie do krwi. Ale przejdę do tematu: minęło już 2 tygodnie od wrócenia od weterynarza, a moja świnka całymi dniami siedzi w domku, wychodzi tylko żeby się napić lub coś zjeść, jak tylko widzi zbliżającą się do niej rękę to ucieka i zaczyna bardzo mocno gryźć, przestała kwikać na mój widok, przestała jeść dotychczas swoją ulubioną pietruszkę. Bardzo mnie to martwi, bo zachowuje się zupełnie tak jak na początku, kiedy ją kupiłam. Dodam, że nie jest osowiała, bo słyszę jak w nocy biega po klatce, oczywiście jeśli się upewni, że nikogo nie ma w pobliżu :cry: Bardzo mi przykro z tego powodu i podejrzewam, że moja świnka już na zawsze straciła zaufanie do ludzi i już nigdy nie będzie tak jak wcześniej :cry: Póki co biorę ją w grubych, wełnianych rękawiczkach na ręcę, bo sprawia mi wielki ból mocno gryząc. Co o tym myślicie? Czy jest jakaś szansa, że znowu mnie pokocha i będzie tak jak wcześniej? Proszę o pomoc :cry:
Ostatnio zmieniony 19 października 2012, 19:39 przez świnkoowa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Świnka bardzo zdziczała

Postautor: Konto usunięte » 7 czerwca 2012, 16:50

Po pierwsze to wyjmij domek,jak bedzie w klatce,to swinka bedzie tam przesiadywala bez przerwy,po drugie to swinka bez powodu tak sie nie drapie,zmien weta na innego i powtorz badanie,pobierajac zeskrobine krzywdy jej nie robi,a swinka poprostu sie bala,byc moze w tym drapaniu tkwi przyczyna jej zachowania,moze byc poirytowana i agresywna.

świnkoowa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: świnkoowa » 7 czerwca 2012, 16:58

Byłam już u trzech innych weterynarzy (dokładnie to mój tata) i również potwierdzili, że żadnych pasożytów świnka nie ma. Doradzili mi, aby zmienić karmę i ściółkę, ale nie widzę żądnej poprawy, a moja świnka kwiczy jak się drapie :( Jestem prawie pewna, że na sianko ma alergię i bardzo chciałabym to sprawdzić. Czym mogłabym zastąpić sianko? Aha i dziękuję za odpowiedź ruby, przed chwilą domek wyjęłam ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 czerwca 2012, 17:13

Sianka niczym nie zastapisz,musi je miec,gdzie mieszkasz,w jakim miescie?

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 czerwca 2012, 18:23

I pewnie nie byłaś u weterynarza, którego Ci kiedyś polecałam?

kimera

Postautor: kimera » 7 czerwca 2012, 18:38

Na pewno go boli, dlatego gryzie. W zeskrobinie często nie widać świerzbowców, dlatego najlepiej byłoby poddać świnkę leczeniu przeciwko świerzbowi. Nie zaszkodzi jej, a najprawdopodobniej pomoże. Iwermektynę lub selamektynę (Ivomec lub Revolution) tzeba podać śwince przynajmniej dwa razy. Można w zastrzyku, można w kropelkach na skórę.
Jak tylko świnka wyzdrowieje i przestanie się drapać, przestanie wydawać się dzika i agresywna.

drelin
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia [*]; Madzia & Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: drelin » 8 czerwca 2012, 11:34

Nom, trochę dziwne, że zaden z 4 weterynarzy na to nie wpadł, żeby dać Ivomec profilaktycznie.
Jak moje sie drapały dostały dwie dawki, mino, iż wet nic nie widział. Przestały sie drapać.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 czerwca 2012, 14:47

Lucy miala to samo,od teraz co jakis czas profilaktycznie daje im kropelki na skore

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 8 czerwca 2012, 14:50

Moje pytanie jest takie: Czy byłaś u tego weterynarza, którego Ci polecałam? Śmiem wątpić, bo tamta Pani nie zostawiłaby tak sprawy, zawsze docieka i jest skuteczna.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca