Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem ze świnką

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Problem ze świnką

Postautor: kin28 » 1 lipca 2012, 19:51

[*]
Może zjadła coś trującego? Teraz to można sobie gdybać. Czemu nie poszedłeś do weta?

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika

Rafi9595
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Rafi9595 » 1 lipca 2012, 19:54

A gdzie ja w niedzielę po południu weta znajdę?

Nie wydaje mi się aby zjadła coś trującego, bo zmarła max. 3 godziny po jak zaobserwowałem pierwsze niepokojące znaki
Ostatnio zmieniony 1 lipca 2012, 19:56 przez Rafi9595, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 1 lipca 2012, 19:54

Są 'pogotowia' weterynaryjne, wystarczyło poszukać.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 1 lipca 2012, 20:11

Tak jest, ja jechałam 60km na pogotowie w nocy gdy miałam problem, teraz mamy internet i wystarczy poszukać namiarów, wsiadać w samochód/autobus i jechać po pomoc. W takim przypadku forum to tylko zjadacz cennego czasu świnki, zawsze można było opisać sytuację po wizycie. Przykro mi, wiem że cierpisz.

Obrazek

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 1 lipca 2012, 20:12

No w Warszawie na pewno działa całodobowa klinika!

Rafi9595
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Rafi9595 » 2 lipca 2012, 16:56

A wytłumaczcie mi jedną rzecz. Miałem 3 świnki, którymi na co dzień opiekowała się siostra. I jest już to trzecia świnka, która umiera gdy siostra jest na obozie (cóż jeszcze nie wróciła, więc jak wróci to będzie morze łez :( ). Niby poprzednie 2 umierały po jakimś zatruciu, ale czy przyczyną śmierci mogła być ponikąd tęsknota? 2 poprzednie trochę się męczyły, np. umierały 2 dni, mimo wizyt u weta. a ta zmarła tak szybko..

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 2 lipca 2012, 18:56

Ja stawiam na przyczyny fizyczne, jednak tęsknota za siostrą mogła jak najbardziej wystąpić - nie wierzę aby była to bezpośrednia przyczyna śmierci, być może traktowała twoją siostrę jako członka stada. Po pierwsze nie powinieneś trzymać ich pojedynczo, świnki morskie to zwierzęta stadne. W gdy mają towarzystwo tego samego gatunku (i płci), zajmują się sobą i nie tęsknią tak za właścicielem. Samotna świnka będzie żyć, na samotność nie umrze ale jest to świnka nieszczęśliwa. Po drugie masz tragicznego weterynarza/rzy, zgon dwóch poprzednich zwierzaków powinien to zasygnalizować. Świnka morska to zwierzę egzotyczne, i potrafi ją skutecznie leczyć tylko specjalista od zwierząt egzotycznych, których (dam sobie rękę uciąć) w Warszawie nie brakuje. Poprzednie świnki zmarły najprawdopodobniej przez źle dobrany antybiotyk, a tych złych jest zdecydowana większość - nie możesz korzystać z pomocy "zwykłego" weterynarza nie znając ich.
Jeśli będziesz miał w przyszłości świnki (mam nadzieję, że nie skarzesz kolejnej na samotność i brak odpowiedniej opieki weterynaryjnej), zadaj sobie trud i dowiedz się o żywieniu i chorobach ZANIM cokolwiek się stanie, a najlepiej zanim kupisz zwierzątko. Jeśli nadal zastanawiasz się czy świnka odeszła przez tęsknotę polecam lekturę.

"Choroby świnek morskich" V.C.G.Richardson

Obrazek

Rafi9595
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Rafi9595 » 2 lipca 2012, 22:58

sluchaj ja naprawde chcialem dla niej jak najlepiej. po tym jak odeszla to ryczalem z pol godziny. miala kolezanke, tylko ona odeeszla wczesniej to byla ta druga. wiec nie pisz mi ze skazuje swinke na samotnosc skoro nie wiesz jak bylo

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 3 lipca 2012, 9:49

Nie wspomniałeś tutaj o tym, że świnki żyły razem, stąd moje wnioski. Skup się bardziej na weterynarzu oraz książce. Mam nadzieję, że pomoże ci to w przyszłości - taki był mój cel. Trzymaj się.

[*]

Obrazek

Rafi9595
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Rafi9595 » 3 lipca 2012, 17:15

To już bardziej odległa przyszłość, rodzice na razie nie chcą już mieć zwierząt, tak czy siak dzięki

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca