Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Karmelka ; )

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
frozenstar
Użytkownik
Kontaktowanie:

Karmelka ; )

Postautor: frozenstar » 5 września 2012, 17:26

Witam :) Jak się łatwo domyślić jestem nowa na świnkowym forum :) Od miesiąca mam swoją pierwszą świnkę morską - Karmelkę. Dotychczas hodowałam chomiczki, więc wszystkie zachowania świnek są dla mnie nowością (zresztą bardzo przyjemną nowością - przynajmniej dotychczas)
Moja Karmelcia ma troszkę ponad 3 miesiące, ja mam ją 4 tygodnie. Jest gładkowłosą trzykolorową świnką - cały tułów ma biały, główkę rudą z białym paseczkiem na środku głowy i czarnym pyszczkiem z prawej strony ;) Nie widziałam nigdy śliczniejszej świnki.
... Już ją kocham :D Zaprzyjaźniłyśmy się ze sobą. Karmelcia wskakuje mi sama na kolana, wchodzi na szyję, popcornuje gdy mnie widzi - jednym słowem jesteśmy w świetnej komitywie : ) Jedyne co mnie niepokoi, to fakt że bardzo nie lubi i boi się wybiegów - ale może z czasem się z tym oswoi. Łapcie jej zdjęcia! :)

http://imageshack.us/photo/my-images/837/dsc0795df.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/805/dsc0832t.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/717/1maa.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/577/karmela.jpg/ - a tu jeszcze z rodzinką :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Karmelka ; )

Postautor: kin28 » 5 września 2012, 17:36

Witaj :)
Cuuudowna świnka ♥ Tylko zastanawia mnie to co jest w tej klatce jako podłoże? To jest żwirek jakiś czy co? I co to za klateczka, jakaś malutka się wydaje? - ale wiadomo, pozory mylą ;)
Wygłaskaj Karmelkę ode mnie i dziewczyn :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 września 2012, 17:41

Cześć :)

Skąd masz świneczke.? Śliczna jest malutka :)

Awatar użytkownika
adka0911
Użytkownik
Świnki morskie: ♥ Czarek ♥
Kontaktowanie:

Postautor: adka0911 » 5 września 2012, 17:44

Hej :)
Po prostu prześliczna świnka. ;)
Dołączam się do pytań dziewczyn.

frozenstar
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: frozenstar » 5 września 2012, 17:57

kin28 - to jest stare zdjęcie, w 'tymczasowej' klatce po chomiku w której świnka była tylko przez jeden dzień - teraz ma normalną klatkę dla świnek morskich :) Podłoże to żwirek marki Chipsy, niestety nie wchłaniał dobrze moczu tylko go zbrylał, więc zmieniłam na granulat ;D Świnka wyściskana! :*

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 5 września 2012, 17:58

frozenstar pisze:Podłoże to żwirek marki Chipsy, niestety nie wchłaniał dobrze moczu tylko go zbrylał, więc zmieniłam na granulat ;D

Bardzo dobrze zrobiłaś, świnki powinny mieć żwirek drewniany, który się nie zbryla ;)
To podrzuć jej jeszcze jakiś przysmak :naughty:

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

frozenstar
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: frozenstar » 5 września 2012, 18:03

Dam jej ogórasa, będzie zachwycona :D

frozenstar
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: frozenstar » 5 września 2012, 18:06

Dziewczyny, mam pytanie - myślicie że to normalne, że moja świnka w ogóle nie chce chodzić po wybiegu? tylko siedzi w miejscu, ucieka do klatki lub wskakuje mi na kolana. Dla mnie to trochę dziwne, bo ze mną i rodziną jest już raczej oswojona, tylko na tych wybiegach się robi taka wstydliwa :P Dodam jeszcze, że miejsce wybiegu zna, puszczam ją tam codziennie 1-2 razy i zawsze to samo... :(

Dzięki za rady, spróbuję tego sposobu z jedzonkiem : ) A nad drugim prosiaczkiem myślę od jakiegoś czasu, porozmawiam na ten temat z mamą i zobaczymy ;)
Ostatnio zmieniony 5 września 2012, 19:00 przez frozenstar, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 września 2012, 18:11

frozenstar - świnka może nie biegać,bo może się bać jeszcze i/lub brakuje jej towarzysza za,którym mogłaby biegać. Może postaraj się drugą świnkę.? ;)

frozenstar
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: frozenstar » 5 września 2012, 18:13

Świnka_rozetka: Myślisz, że to dlatego nie biega, bo nie ma z kim? :P Cóż, wiadomo dwa prosiaczki = dwa razy tyle szczęścia, będę myśleć nad tym :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”