Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mama nie zgadza się na świnkę morską

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Konto usunięte

Re: :(

Postautor: Konto usunięte » 10 sierpnia 2012, 13:50

<ściana>
Vitapol to jedna z najgorszych karm. Najbardziej polecane są karmy firmy Versele Laga, Vitakraft czy Beaphar, oczywiście nie wszystkie. Świnki to nie psy, żeby wyprowadzać je na spacer. Są zbyt małe na noszenie szelek i smyczy. Jeśli będziesz chciała wynosić świnki na podwórko, to tylko tam gdzie nie jeżdżą samochody. Możesz kupić gotowy kojec albo odpinać górną część klatki i tam wpuszczać świnki. A dlaczego nie umyłabyś trawy? I co z wymiarami klatki?

Awatar użytkownika

Gabi2000gg
Użytkownik
Świnki morskie: Nie mam świnki ale bardzo bym chciała mieć , mama się nie zgadza :(
Kontaktowanie:

Postautor: Gabi2000gg » 10 sierpnia 2012, 13:54

trawa by spęczniała i świnka mogła by umrzeć . klatka myślę że metrowa wystarczy

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 sierpnia 2012, 13:57

Tak, bo to napisałam.
Spęczniała? Kto ci to powiedział?

Gabi2000gg
Użytkownik
Świnki morskie: Nie mam świnki ale bardzo bym chciała mieć , mama się nie zgadza :(
Kontaktowanie:

Postautor: Gabi2000gg » 10 sierpnia 2012, 13:58

użytkownik Nucia

Awatar użytkownika
Laraine
Użytkownik
Świnki morskie: Nadia, Neska, Zuza

Postautor: Laraine » 10 sierpnia 2012, 13:59

Żaden Vitapol. Versele Laga, Vitakraft Emotion, Beaphar, Tima Mega C, JR Farm (karmy bez ziaren), Supreme Science Selective, Greenwoods, Bunny, QP3, Trovet - to są dobre karmy.

Świnki albo z adopcji (Stowarzyszenie Pomocy Świnkom Morskim), albo z ZAREJESTROWANEJ hodowli.
Tylko i wyłącznie dwie (lub więcej) jednej płci, ewentualnie jedna - ale tylko taka, która jest aspołeczna.

Klatka dla dwóch świnek - minimum 100cm długości, dla jednej - minimum 80cm długości.

Zastanów się czy możesz to wszystko śwince zapewnić.

Kto Ci powiedział, że od umytej trawy świnka umrze? Brednie.
Oczywiście, że trawę można, a nawet należy umyć. Ale podajemy ją dopiero, jak będzie już całkowicie sucha.

Po zjedzeniu trawy z rosą świnka może mieć problemy ze zdrowiem, owszem. Ale nie po zjedzeniu trawy, która wcześniej została umyta, a przed podaniem dokładnie wysuszona.

Wolontariuszka Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim
Nie kupuj. Adoptuj!

Gabi2000gg
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gabi2000gg » 10 sierpnia 2012, 14:02

dzięki za informacje na temat karmy a o trawie Nucia mi powiedziała ...

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 sierpnia 2012, 14:05

To się myli.
Poprzeglądaj na internetowych sklepach zoologicznych ceny karm, tylko nie Vitapolu a tych naprawdę dobrych. Oprócz tego świnka potrzebuje jeszcze siana, wody i wit. C, bo nie potrafi jej sama produkować. Wspominałaś coś o króliku, masz jeszcze jego klatkę? Może się nadawać. Ale jeśli nie, musisz kupić odpowiednią. A to nie mały wydatek. I jeszcze wyposażenie i ściółka, pamiętaj.

Gabi2000gg
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gabi2000gg » 10 sierpnia 2012, 14:14

kupie nową klatke tylko że nie wiem co z mamą :(

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 sierpnia 2012, 14:15

Możecie przeprowadzić mini-test :P Niech mama poczyta o świnkach, a potem może cię przepytać.

Gabi2000gg
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gabi2000gg » 10 sierpnia 2012, 14:19

dobrze a co potem :0

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca