Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Śwince rusza się ząb

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Śwince rusza się ząb

Postautor: Gr0m » 6 marca 2013, 22:08

Zmartwiła mnie jeszcze pewna rzecz. Weterynarz powiedział, że świnka nie będzie miała jak ścierać dolnych siekaczy, a kiedy będzie trzeba je jej zetrzeć, to przy znieczuleniu ogólnym. Czy przy takim zabiegu trzeba rzeczywiście tak znieczulać świnkę ? Czy ją takie skracanie ząbków aż tak boli ? W końcu znieczulenie ogólne chyba jest dość niebezpieczne?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 6 marca 2013, 22:16

Tego nie wiem nie spotkałam się z takim przypadku u mnie weterynarz ułamał zęby te które raniły podniebienie i obyło się ze znieczulenia - wszystko odbyło się błyskawicznie wiec nie wiem...

Jeśli chodzi o znieczulenie to wydaje mi się że chodzi tu o to ze świnka nie odczuwa bólu ale nie jest pod narkozą(czyli nie śpi) a jeśli nie jest pod narkozą to nie ma obawy że się nie wybudzi - ale nie wiem jak to dokładnie jest - jak wcześniej nie spotkałam się z tym ze musiałam świniaka poddać znieczuleniu.

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 6 marca 2013, 23:23

No właśnie tu widzę problem, bo babka mi mówiła, że będzie trzeba ją znieczulić ogólnie i się przeraziłam. Boję się , że babka nie zna się do końca i zrobi mojej Loli krzywdę ;/

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 7 marca 2013, 8:16

Gr0m pisze:Zmartwiła mnie jeszcze pewna rzecz. Weterynarz powiedział, że świnka nie będzie miała jak ścierać dolnych siekaczy, a kiedy będzie trzeba je jej zetrzeć, to przy znieczuleniu ogólnym. Czy przy takim zabiegu trzeba rzeczywiście tak znieczulać świnkę ? Czy ją takie skracanie ząbków aż tak boli ? W końcu znieczulenie ogólne chyba jest dość niebezpieczne?

Siekacze obcina się bez narkozy - bez znaczenia czy górne, czy dolne! Natomiast trzonowce z narkozą, aczkolwiek są weterynarze, którzy podejmują się tego bez usypiania.

Poczytaj opinie: http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewf ... ab96d3fa52