Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnek strasznie wybrzydza

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Re: Świnek strasznie wybrzydza

Postautor: monicace » 10 lipca 2015, 17:39

Z moimi prosiakami przerobiliśmy naprawdę wiele karm i niestety żadna im nie smakowała. Przeszłam w końcu na Beaphar Care + i ta jako jedyna okazała się strzałem w dziesiątkę. Osobiście myślałam, że jak przetrzymam świniaki na jakiejś karmie, to w końcu głodne zaczną ją jeść, jednak nic bardziej mylnego. :) Moje wolały głodować niż wcinać karmę, która im nie podchodziła. Radzę szukać czegoś, co w końcu prosiakowi posmakuje. :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Seth
Użytkownik
Świnki morskie: Geralt
Kontaktowanie:

Postautor: Seth » 10 lipca 2015, 20:43

monicace pisze:Z moimi prosiakami przerobiliśmy naprawdę wiele karm i niestety żadna im nie smakowała. Przeszłam w końcu na Beaphar Care + i ta jako jedyna okazała się strzałem w dziesiątkę. Osobiście myślałam, że jak przetrzymam świniaki na jakiejś karmie, to w końcu głodne zaczną ją jeść, jednak nic bardziej mylnego. :) Moje wolały głodować niż wcinać karmę, która im nie podchodziła. Radzę szukać czegoś, co w końcu prosiakowi posmakuje. :)

Właśnie tak postanowiłem. Geralt za wieki nie chciał tknąć Complete. Od teraz będę go karmił VL Cavia Crispy, bo te wcina dosyć szybko. Za kilka miesięcy podam mu CN i zobaczę czy zje. Sianka troszkę więcej wcina, więc jest coraz lepiej!

Awatar użytkownika
Seth
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Seth » 17 lipca 2015, 23:07

Sorry za double post ale jest kolejny problem. Zauważyłem że Geralt w ogóle nie je granulatu, w żadnej formie. Kiedy podawałem mu jeszcze za pierwszym razem vitapol, nie jadł z niego granulatu, tak samo z nestora, a teraz z VL. W ogóle nie tyka granulatu. Jest jakiś sposób na przyzwyczajenie świnki do pelletów? Nie mam zamiaru kupować mu vitapolu bądź karm gdzie 50% to zboże...

Awatar użytkownika
Grey Fox
Użytkownik
Świnki morskie: HaLUcyNAcja
Nala
Kontaktowanie:

Postautor: Grey Fox » 18 lipca 2015, 11:06

Witaj!
W sprawie granulatu, często jest on zwyczajnie za duży. ;) spróbuj rozdrobnić go w mniejsze kawałki.
A jeśli nie wielkość jest problemem to może smak? Spróbuj zakupić kup granulat ziołowy. Pani ze sklepu zoologicznego zamawiała go specjalnie dla mnie, innego moje prosiaki jeść również nie chciały.
Pozdrowienia dla was!
Twój Geralt ma cudowne imię. :D

Awatar użytkownika
Seth
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Seth » 19 lipca 2015, 14:11

Dzięki!
Otóż pokruszyłem VL CC i te mniejsze pellety z VL Crispy i... nic :P Coś tam poskubał, ale to raczej mniejszość ziaren które są właśnie w tej drugiej karmie. Już normalnie wcina siano, a warzywa nadal pochłania z taką samą prędkością... Jest jakaś inna karma którą by polubił? Albo jakikolwiek sposób by się przekonał do pelletów?

@Edit: Kupiłem dzisiaj karmę brit - także pellety, myślałem że mu posmakuje. Ale ten nadal ma to głęboko w poważaniu i woli obgryzać kolbę ze zbożem vitakraftu, niż wcinać zdrowy granulat.

Awatar użytkownika
Seth
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Seth » 23 lipca 2015, 1:01

We wtorek wziąłem próbki Cavia Nature i Beaphar Care Plus - niestety ani tego, ani tego świnek jeść nie chce... Jak bardzo wybrzydzać może świnka? Czy metoda głodówkowa (z dostępem do siana i mieszanki warzywnej rano i wieczorem) podziała? Nie wiem co innego da się zrobić...

Awatar użytkownika
Grey Fox
Użytkownik
Nala
Kontaktowanie:

Postautor: Grey Fox » 23 lipca 2015, 8:59

Z tego co wiem, głodówka na prosiaki nie działa, to dość uparte zwierzaki.
Na samą myśl, że miałabym zabrać śwince ulubione jedzonko aby przekonać ją do lepszego jakościowo granulatu robi mi się smutno. :c
Próbowałeś może "nasmarować" nie lubiany pokarm czymś co Twój Geralt wcina ze smakiem?
Może to ogórek? Koperek? Pietruszka? Sam wiesz najlepiej. ;)
Pozdrawiam i powodzenia!

Awatar użytkownika
Seth
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Seth » 23 lipca 2015, 9:49

Grey Fox - też tak próbowałem. Czy to nie pomidor, papryka, ogórek - zawsze kończy się tak samo - czyli totalnym zignorowaniem pelletów. Nawet próbowałem dać na to dzienną dawkę kropli Juwit C które tak ze smakiem liże z palców... Nic :/

Awatar użytkownika
Grey Fox
Użytkownik
Nala
Kontaktowanie:

Postautor: Grey Fox » 23 lipca 2015, 12:19

Hah, co za uparty wojownik. :D Moim zdaniem tą walkę ze świnką przegrałeś. :D
Nie ma co chłopaka dalej zmuszać, jedyne co Ci pozostało to dalej szukać odpowiednich pelletów ewentualnie podawać witaminy w inny sposób.

Awatar użytkownika
Seth
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Seth » 23 lipca 2015, 13:37

Na serio podziwiam siłę woli tego świnka, ale spróbuję tego brit'a mu podać w jakiś inny sposób bo jak go karmię najpierw marchewką, potem owym pelletem (tak, oszukuję go) to normalnie to wcina, nie wypluwając okruszków jak w przypadku VL CC...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca