Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ja i moje świnki :D

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
Susłowata
Użytkownik
Świnki morskie: Dropsio
Kontaktowanie:

Re: Ja i moje świnki :D

Postautor: Susłowata » 23 kwietnia 2013, 21:51

No właśnie... Moim zdaniem to nie jest dobre podejście do sprawy... A jak później się "babrać" ranka zacznie?

Tylko durnie twierdzą, że zwierzęta nie mają duszy...
Caviarniana Dropsio

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 23 kwietnia 2013, 21:53

Susłowata pisze:No ale po operacji przecież będzie trzeba czymś ranę chyba smarować, nie?
I co, zostawicie to tak? :distrustful: Nie wydaje mi się to dobrym pomysłem, przecież to operacja.... A czymś dezynfekować ranę na pewno trzeba, np. Octeniseptem. No ale są i inne maści pewnie...

no wiem ale to już rodzice decydują nie ja :/

Awatar użytkownika
Susłowata
Użytkownik
Świnki morskie: Dropsio
Kontaktowanie:

Postautor: Susłowata » 23 kwietnia 2013, 21:55

No ale...Nie podoba mi się to :confused:
A chociaż Octenisept w domu masz? (do dezynfekcji ran)? Albo coś podobnego?

Tylko durnie twierdzą, że zwierzęta nie mają duszy...
Caviarniana Dropsio

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 23 kwietnia 2013, 21:58

Ale głupoty! Już widzę, jak ten weterynarz zna się na gryzoniach... Także miałam świnkę, która była poddawana narkozie! NIE WOLNO, ABSOLUTNIE NIE WOLNO WYJMOWAĆ ŚWINCE JEDZENIA I PICIA PRZED OPERACJĄ! To nie jest kot czy pies, ale świnka morska, która musi cały czas jeść. Świnka morska ma tak zbudowany układ pokarmowy, że nie będzie wymiotować po podaniu narkozy. Ewentualnie można na dzień przed operacją zrezygnować z podawania warzyw, ale siano i suchą karmę + wodę musi mieć! Każda godzina niejedzenia jest dla świnki groźna, a im bardziej pusty brzuch przed narkozą tym gorzej ją zniesie. Po operacji trzeba będzie ranę przemywać, ale zwykły Rivanol w aptece kosztuje w granicach 3zł, myślę, że to wystarczy (jeśli nie będzie żadnych komplikacji) + gaziki lub zwykłe płatki higieniczne do demakijażu (pewnie mama ma), moczysz tę gazę bądź płatek i przemywasz ranę (Octenistept jest drogi, choć świetny, ale myślę, że wystarczy ten Rivanol), . No świetne podejście mamy... a jak sobie masz radzić sama? Hm... ? Zapewne po samej operacji świnka dostanie lek przeciwbólowy i antybiotyk i trzeba będzie jeszcze iść na kontrolę i podanie leku (ile razy, to zdecyduje weterynarz, może przejdź się któregoś dnia sama, bez świnki, i omów szczegóły zabiegu i opieki pooperacyjnej i kosztów z nią związanych). Trzeba brać pod uwagę fakt, że mogą być powikłania i trzeba będzie jeszcze wydać jakąś kwotę, ale może tak nie będzie i za to trzymam kciuki. Trzymanie świnki po operacji na trocinach to bardzo zły pomysł. Rolka ligniny w aptece kosztuje około 3-4zł, ale może pójść kilka takich rolek (podkłady są drogie).

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 23 kwietnia 2013, 22:01

Susłowata pisze:No ale...Nie podoba mi się to :confused:
A chociaż Octenisept w domu masz? (do dezynfekcji ran)? Albo coś podobnego?

nie wiem
ale mam wodę utlenioną

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 23 kwietnia 2013, 22:03

Woda utleniona się nie nadaje! Rivanol już tak, a naprawdę kosztuje niewiele (około 2,50zł-3zł) - nie trzeba na to recepty. Radzę Ci np. zrezygnować z chipsów czy słodyczy i odkładać każdą złotóweczkę na takie pooperacyjne wydatki.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 23 kwietnia 2013, 22:08

nugatka pisze:Woda utleniona się nie nadaje! Rivanol już tak, a naprawdę kosztuje niewiele (około 3-4zł) - nie trzeba na to recepty.

ok,powiem mamie ;)
nugatka pisze:Ale głupoty! Już widzę, jak ten weterynarz zna się na gryzoniach... Także miałam świnkę, która była poddawana narkozie! NIE WOLNO, ABSOLUTNIE NIE WOLNO WYJMOWAĆ ŚWINCE JEDZENIA I PICIA PRZED OPERACJĄ! To nie jest kot czy pies, ale świnka morska, która musi cały czas jeść. Świnka morska ma tak zbudowany układ pokarmowy, że nie będzie wymiotować po podaniu narkozy. Ewentualnie można na dzień przed operacją zrezygnować z podawania warzyw, ale siano i suchą karmę + wodę musi mieć! Każda godzina niejedzenia jest dla świnki groźna, a im bardziej pusty brzuch przed narkozą tym gorzej ją zniesie. Po operacji trzeba będzie ranę przemywać, ale zwykły Rivanol w aptece kosztuje w granicach 3zł, myślę, że to wystarczy (jeśli nie będzie żadnych komplikacji) + gaziki lub zwykłe płatki higieniczne do demakijażu (pewnie mama ma), moczysz tę gazę bądź płatek i przemywasz ranę (Octenistept jest drogi, choć świetny, ale myślę, że wystarczy ten Rivanol), . No świetne podejście mamy... a jak sobie masz radzić sama? Hm... ? Zapewne po samej operacji świnka dostanie lek przeciwbólowy i antybiotyk i trzeba będzie jeszcze iść na kontrolę i podanie leku (ile razy, to zdecyduje weterynarz, może przejdź się któregoś dnia sama, bez świnki, i omów szczegóły zabiegu i opieki pooperacyjnej i kosztów z nią związanych). Trzeba brać pod uwagę fakt, że mogą być powikłania i trzeba będzie jeszcze wydać jakąś kwotę, ale może tak nie będzie i za to trzymam kciuki. Trzymanie świnki po operacji na trocinach to bardzo zły pomysł. Rolka ligniny w aptece kosztuje około 3-4zł, ale może pójść kilka takich rolek (podkłady są drogie).

ale ta pani powiedziała że może się udusić przed operacją jak coś będzie przed nią jadł!!!

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 23 kwietnia 2013, 22:09

Ta pani nie zna się na gryzoniach, świnka się nie udusi, natomiast bez jedzenia może się zagłodzić i nie przeżyć narkozy! Świnka MUSI JEŚĆ CAŁY CZAS.

Poczytaj jeszcze to: http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewt ... it=narkoza

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 23 kwietnia 2013, 22:14

Nie wiem, może to przez mój brak zaufania do wetów ale ja bym zaufała Nugatce ;) Zresztą ty równiez powinnaś wiedzieć że świnki muszą jeść bo inaczej przestał by działac układ pokarmowy. Teraz ze szkół nie zawsze wypuszcza się osoby douczone a niektórzy weci po prostu przeceniają swoje możliwości... A poza tym jak to "udusić" ? :0

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 23 kwietnia 2013, 22:16

Miałam świnkę, która kilkakrotnie była poddawana narkozie, więc wiem co mówię.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca