Bliss pisze:minimalnie odbiegając od tematu to mniej więcej prosiaczki mogą jeść jakiekolwiek warzywa i owoce

Moja świnka jest jeszcze bardzo mała i w sklepie powiedzieli, że jeszcze nie może jeść zielenimy, warzyw i owoców.
POMOCY!!!! 
Ja już się miliony razy sparzyłam na tym co powiedzieli mi w sklepie zoologicznym o zwierzętach, naprawdę. Dzisiaj się okazało, że królik którego kupiłam nie jest samcem, a jak stwierdził weterynarz samiczką, Cytuje pana który go sprzedał: jak będzie miał biegunkę dać mu dużo siana i przejdzie, a dziś się okazało że jest ciążko chora i jest na antybiotyku :zdziwiony:
Ja kupiłam moją świnkę jak była bardzo malutka (mniejsza niż pół ręki) jadła normalnie pokarm, sianko, marchewke, ogórek i nic jej nie ma.
A według
http://www.swinkimorskie.org/opieka/zywienie/ świnka może spożywać:
Dużą wartość odżywczą mają także warzywa i owoce. Zwierzęta zjadają w zasadzie całe warzywa i owoce, włącznie z liśćmi. Do diety warto więc włączyć marchew, buraki, pietruszkę, brukiew, kapustę, sałatę, szpinak, por, seler, a także młode pędy malin, jeżyn, porzeczek, a także gałązki akacji, brzozy, klonu, lipy osiki, topoli, morwy i innych drzew owocowych. Wszystko oczywiście umyjmy przed podaniem i w razie potrzeby obierzmy ze skórki.