Napisałaś, że nie kupujesz siana, świnka musi mieć stały dostęp do siana, bo na nim ściera sobie głównie zęby i może się okazać, że jej przerosną jak nie będzie ich ścierać. Karma Vitapol nie jest za dobra, ma mało wartości odżywczych i do tego ziarna, których nie powinna jeść. Ja polecam Cavia Complete, ja kupuję przez internet dużą paczkę 8 kg za 130 zł, przy jednej śwince starczy Ci na ok 8-9 miesięcy (mi przy 3 świniach starcza na ok 3 miesiące). Polecam sklep http://www.swiat4lap.pl/index.php . Mają bardzo duży wybór karmy, ziół, siana i innych rzeczy dla świnek
Ok , dziekuje na 100% skorzystam bo zastanawiałam sie nad odstawieniem vitapolu. Nie kupuje siana ponieważ w zoologicznym nie moge dostać ale zaczne zamawiać przez internet
Niemożliwe, że w zoologicznym nie ma siana Jakoś słabo zaopatrzony i to bardzo! Pamiętaj, że świnka musi mieć dostęp do siana non stop, więc radzę jak najszybciej je załatwić. Nie wiem, czy masz w mieście sklep Piotr i Paweł? Wiem, że tam mają sianko.
Mam w miescie 2 lub 3 zoologiczne. W dwoch z nich nie ma siana ( do jednego chodze regularnie i nigdy nie ma , a w drugim bylam raz i tez nie bylo ale moze po prostu sie skonczyła i robia dostawe ) . Przejde sie po kazdym zoologicznym i sprawdze, choć wole zamowić przez internet.
Może najlepiej spytaj sprzedawcy czy mają siano, bo czasami może być w takim miejscu, że nie zauważysz (np. tak jak jest w zoologicznym u mnie w mieście). Świnka jest już u ciebie kilka tygodni i jeśli przez cały ten czas nie jadła siana to może być to dla niej niebezpieczne. Jak nie będzie ścierać ząbków, będą za długie i świnka może odmawiać jedzenia. Wtedy konieczne będzie przycięcie ich.
Sianko w prawie każdym markecie jest na dziale dla zwierząt. Ja w krytycznych sytuacjach nawet w Kauflandzie kupowałam, wiem, że w Carefour też jest, Tesco, Auchan. Jak w zoologicznych nie znajdziesz to napewno któryś z tych marketów masz u siebie. Bez sianka świnka może też źle trawić i może ją boleć brzuszek (zwłaszcza po Vitapolu), a to może mieć wpływ, że nie chce być dotykana i się oswoić...
Na szczęście mam dziś po drodzę ( sklep zoologiczny) i na sto procent kupię ! bo to przeciez mało prawdopodobne , że w żadnym z trzech sklepów zoologicznych nie ma sianka a jeśli nie to po prostu zamówię z internetu
Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi to chętnie się do nich zastosuję Przeczytałam już wiele tematów z forum ale zawsze można dowiedzieć się czegoś więcej