Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Dwie czy jedna świnka? :)

Postautor: Sensibles » 27 grudnia 2010, 21:44

Jeśli sa z jednego miotu i były już razem w klatce, to jest 99,9% prawdopodobieństwa, że się nie będą gryzły. Poza tym przy kupnie poobserwuj je, jak się zachowują, i wybierz dwie, które najbardziej się do siebie przytulają itd.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Świnkowa
Użytkownik
Świnki morskie: Tofisia
Kontaktowanie:

Postautor: Świnkowa » 27 grudnia 2010, 21:47

No tak ,ale tam gdzie mam zamiar kupić są wszystkie oddzielnie ! Są chyba ogólnie 2. Ale w oddzielnym akwarium. No i tak wgl. to wiem ,że trzeba witaminę C do wody dawać... Ale gdzie kupić? Jakiej firmy? I ile dawać kropel? I można np. nie wiem...Odróżnić świnkę przyjacielską i nie? No i nie można kupić jednej? Ja mam dużo czasu dla świnki ,ale skoro trzeba koniecznie 2 ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 27 grudnia 2010, 21:58

Zadajesz pytania, które po pierwsze są niestosowne do tematu, a po drugie odpowiedź na nie jest na forum. Poczytaj dział "Żywienie", ta znajdziesz odpowiedź na nurtujące Cię pytania.

Co do odróżniania - jeśli świnka siedzi w kącie i się nie rusza praktycznie, to nie radzę - najprawdopodobniej jest chora. Świnki są w oddzielnych akwariach ze względu na płeć - więc nie bierz ich obojga, bo będziesz miała młode. najlepiej pójdź do innego zoologicznego i tam popytaj o płeć itd. :)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Świnkowa
Użytkownik
Świnki morskie: Tofisia
Kontaktowanie:

Postautor: Świnkowa » 27 grudnia 2010, 22:07

Okey , Okey tematu już nie zmieniam ^^ Sorka. Ok już wszystko wiem , dzięki :)

Obrazek

Bellatriks.13
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek :* mój skarbek największy
Kontaktowanie:

Druga świnka.

Postautor: Bellatriks.13 » 28 grudnia 2010, 23:47

Hejka. Szukałam już podobnego tematu, ale nie doszukałam się tego czego chciałam.
Mam świnkę od niedawna i zastanawiam się nad dokupieniem jej towarzyszki(moja świnka jest samiczką).
Jak na razie moja Lusia mieszka w klatce 60x40.
Mogę kupić większą klatkę i mam nią odpowiednie miejsce.
Boję się jednak, że moja świnka nie polubi swojej nowej koleżanki, a nie mam warunków żeby trzymać w pokoju dwóch dużych klatek. Nie wiem czy ryzykować. Teraz żałuje, że nie kupiłam od razu dwóch świnek, ale wtedy się nad tym nie zastanawiałam.
Nie wiem co robić.

Awatar użytkownika
UKRAJNA
Użytkownik
Świnki morskie: tośa i lola;)
Kontaktowanie:

Re: Druga świnka.

Postautor: UKRAJNA » 29 grudnia 2010, 14:08

Koniecznie zmień klatkę!za mała.A co do świnki to ile twoja świnka ma lat /miesięcy ?

pomyśl że jesteś małą bez bronną istotą.Co wtedy robisz?
nic bo nic nie możesz...........

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Postautor: Martex » 29 grudnia 2010, 15:56

Ja Mikusia dostałam na 10 urodziny, a Lukas... Hm.. Poszliśmy po jedzenia dla Mikiego. A moja siorka zawsze marzyła o biało-czarnej śwince. Dobrze, że nikogo w sklepie nie było, bo ja i moja siostra błagałyśmy żeby mama ją wzięła :) No,a że było to w marcu, i było jeszcze dosyć chłodno, mama trzymała go pod kurtką i bała się reakcji taty . :D Bałam się również, że Miki nie będzie chciał tolerować lokatora. Ale w końcu się polubili i nie mogą bez siebie żyć. Gdy wyciągam jednego na ręce, drugi od razu kwiczy ; D

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 29 grudnia 2010, 16:09

Owszem, jest ryzyko, że świnka jest aspołeczna, ale zdarza się to rzadko-w przypadku mojej świnki nie ma opcji na towarzyszkę. Bellatriks.13- możesz zaryzykować, tylko uważaj, aby świnki były jednej płci. Na początku mogą być spory, bo obie świnki będą walczyły o tytuł przywódcy w klatce, ale po jakimś tygodniu wszystko powinno się ustatkować.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Bellatriks.13
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek :* mój skarbek największy
Kontaktowanie:

Postautor: Bellatriks.13 » 29 grudnia 2010, 20:23

świnkę mam od 14 grudnia, ale zakup drugiej planuje po nowym roku. Nie wiem dokładnie kiedy.
Piszecie, że zdarza się, że świnka jest aspołeczna. Mam koleżankę, która też ma świnkę morską i planuje mnie niedługo odwiedzić ze swoim pupilem. Czy jeżeli moja Lusia polubi świnkę koleżanki to mogę jej dokupić towarzyszkę?
A z wymiarami klatki muszę się poprawić. Mam siedemdziesiątkę a nie sześćdziesiątkę. Źle zmierzyłam.

Awatar użytkownika
UKRAJNA
Użytkownik
Świnki morskie: tośa i lola;)
Kontaktowanie:

Postautor: UKRAJNA » 30 grudnia 2010, 13:07

Jeśli jest u ciebie tak krótko to myślę że się przyzwyczaji do nowego towarzysza :) ale pamiętaj musi to być tej samej płeci świnka koleżanki ta co planujesz kupić :) bo chyba nie chcesz żeby było jeszcze więcej nie chcianych maluchów :(

pomyśl że jesteś małą bez bronną istotą.Co wtedy robisz?
nic bo nic nie możesz...........

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca