Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Jak przekonac rodziców jeśli mam psa ?

Postautor: Sensibles » 10 stycznia 2011, 21:28

Ju$ti pisze:
Poza tym świnka (ani żadne inne zwierzątko) nie może być zachcianką na prezent. Jeśli jest to zachcianka - kup sobie maskotkę.

Gdzie ja napisałam , że to ma być zachcianka?

Świniaka chcę od lata 2010roku..
Mój kuzyn ma prośka i bardzo go kocham. Jest przyjazny i ciekawski.. :P

Ale chciałabym na co dzień cieszyć się taką wdzięczną mordką..

Pomóżcie mi zamiast pisać "daj sobie spokój" , "po co ci kolejny zwierzak" i wgl , bo po takich komentarzach trace nadzieje , że w ogóle będę mieć prośka... :|

Komentarze typu "daj spokój" też są przydatne - w końcu przemyślisz ten pomysł. Poza tym napisałam "jeśli to ma być zachcianka..." - niekoniecznie jest. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 10 stycznia 2011, 21:41

No to skoro mówisz,że masz warunki to po prostu błagaj jeżeli Ci na tym tak bardzo zależy :) Ale w czym mamy Ci pomóc? Każdy rodzic jest inny,moi np. kochają zwierzęta i za wszelką cenę chcieliby mieć ich jeszcze więcej...Inni zaś przeciwnie,nie lubią zwierząt.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 stycznia 2011, 0:27

Ju$ti, jesteś pewna, że dałabyś sobie rade z taką ilością zwierząt? Nie wiem jak chomiki, ale świnka wymaga minimum 1-2 godzin dziennie spędzonych tylko z nią i dla niej. Jak wyjedziecie całą rodziną na wakacje ktoś musi się nią zająć - i nie wystarczy, że sąsiadka wpadnie raz dziennie i dosypie ziarenek, świniak potrzebuje całodobowej opieki.

Powiem szczerze, że na miejscu rodziców też bym była przerażona wizją kolejnej klatki.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 11 stycznia 2011, 12:59

Chomiki to generalnie zwierzęta nocne, wiem jak to jest, bo sama mam chomika. On nie potrzebuje tyle opieki, jest mniejszy, mniej je i pije, cały dzień siedzi i śpi, a w nocy buszuje po klatce i kręci się w kołowrotku. Świnkę można porównać do szczeniaczka, potrzebuje miłości i opieki, nie zadowoli się miseczką z karmą albo pełnym poidełkiem...

Ale chciałabym na co dzień cieszyć się taką wdzięczną mordką[/quote]

Wdzięczną mordkę masz, nawet trzy, więc nie narzekaj, bo niektórzy rodzice są tacy, że w ogóle nie tolerują zwierząt w domu.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Ju$ti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ju$ti » 11 stycznia 2011, 15:49

Hehe.. Wiem , że mam 3 , ale czy szkoda jeszcze jednej? 8-)

Błagam i błagam.. Mama na razie jest nieugięta, ale dzisiaj sprzątnęłam mieszkanie i wgl.. Więc może choć trochę zobaczy , że mi na prawdę zależy. :mrgreen:

Mam dużo czasu.. Często się nudzę , dla tego chciałabym mieć zwierzę , które nie śpi cały dzień ( choć kocham moje chomiczątka, a chodzę spać o 23-24 , więc zdążę się z nimi pobawić.. :twisted: ).No mam psa , ale z nim to tylko można chwilę sie pobawić bo to leniwe jest, a za to na spacerkach ciąga jak nie wiem co! :twisted:

Moi rodzice też lubią zwierzaki... Na początku było "niee" jak chciałam psa.. Błagałam około roku, aż w końcu - kupiliśmy , a do tego teraz mam jeszcze 2 chomiki i piękną rybkę. 8-) .

Mój kuzyn jest 2 lata starszy i bardzo kochany. ( bez skojarzeń.. :lol: )
On zawsze mi pomoże.
Powiedział , że jak gdzieś będziemy wyjeżdżać z rodzinką to on chętnie będzie się opiekował ferajną.. :)
Lubi i umie dbac o świnki ( sam ma świnkę .. :mrgreen: ), psy( teeż ma :D ), rybki i o chomiki. :)
Kiedy jechaliśmy do wujka za granice - Radek właśnie zajmował się zwierzyńcem. :P

Także jak gdzies wyjedziemy to nie ma problemu.. Tylko moja mama coś nie dowierza... :cry:

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 11 stycznia 2011, 16:39

Skoro na prawdę twierdzisz, że masz czas, warunki, miejsce-jak dla mnie nie ma problemu. Decyzja należy jednak do twoich rodziców, bo to oni płacą za utrzymanie i Ciebie, i zwierząt. Jedno sprzątnięcie domu to już jednak krok do przodu-oby tak dalej. Pokazuj rodzicom, jak ważne są dla Ciebie szczególnie zwierzęta. Rybce dosypuj karmy i często zmieniaj wodę, z psem wychodź na długie spacery, z chomikami spędzaj jak najwięcej czasu i dobrze się ucz.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Ju$ti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ju$ti » 11 stycznia 2011, 17:02

Ok. :mrgreen:
Jeśli chodzi o chomiki to mama sama mnie woła jak np. zobaczy , że jeden wstał i skubie jedzonko czy coś.. :P
Często towarzyszy przy wybiegach.. Tata też czasem popatrzy. :twisted:

No rybka ma 6 różnych karm+robaczki itp. dlatego raczej jej dużo nie ufunduję... Może jeszcze jakąś roślinkę do akwa? Bo on lubi pływał po miedzy gałązkami. :mrgreen:

Mam pomysł!
Rodzice w weekendy śpią do 10-11, a ja teraz będę mieć ferie! ( wezmą wolne)
To będę wstawać rano.. ( 8.30? 8-) ) i wyjde z psem, uszykuję śniadanko i kawuusię. :lol:
To Ich poruszy. :D

A sprzątać będę zawsze po szkole.
Rodzice wracają około 17. :) .

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 11 stycznia 2011, 17:05

Skoro tak...to zwracam honor :D

Pokaż,że Ci na niej zależy jeszcze bardziej. :)
Staraj się o dobre stopnie w szkole , bądź miła i uprzejma , dbaj o swoje zwierzaki najlepiej jak potrafisz , wypełniaj swoje obowiązki w domu , a potem błagaj aż w koncu ulegną.
Jak pojedziesz do Radka (Twojego kuzyna) to pokaż jaka jego świneczka jest śliczna i zapytaj "Mamo,mogę też mieć taką?"
A jeżeli boisz się tak wporst zapytać to napsiz na karteczce - to pomoże. :)
Mam nadzieję,że będziesz miała świnkę i rodzice sie zgodzą :) Może też powiedz im,że to za swoje pieniadze ją będziesz utrzymywała? Mi rodzice zafundowali klatkę , dry bed , kilka akcesoriów ,a tak to karmę,sianko,ziółka to sama kupuję. :)

Awatar użytkownika
Ju$ti
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ju$ti » 13 stycznia 2011, 15:16

Po zrobieniu większości rzeczy z mojej listy ( dziękuję forumowiczom za pomoc... :D ) , i kiedy wczoraj dowiedziałam się , że mam średnią 4.8 i 100% obecność(o.O? xD ) - 1 gim. , to mama mnie pochwaliła i powiedziała , że się zastanowi co do świnek! :twisted: :D
Ale się cieeeeszę! :D 8-) :twisted: :mrgreen:

Bo zwykle ( eh.. na 99.9% ) jest taak! :lol:

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 13 stycznia 2011, 16:28

Możesz spróbować też uzbierać trochę pieniędzy. Będzie na początek na wyposażenie.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca