Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Klatki naszych swinek-galerie

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
kleymore
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, Alfik, Albert, Orka, Fifi
Kontaktowanie:

Re: Klatki naszych swinek-galerie

Postautor: kleymore » 16 grudnia 2013, 15:17

Ja ze względu na "czuły" nos zmieniam matę co 3 dni na nową, dla mnie to nie problem wrzucić do automatu wytrzepaną i wyprać. Do tego mam dry bed. Zaczynałam od mat najtańszych i jak się przekonałam to przeszłam na maty, a potem na dry bedy :D Także mam zapas. Dla Ciebie to oszczędność w wymienianiu pelletu, dla świnki mięciutko no i kolejny plus - z samego pelletu musiałabyś wybierać bobki, albo to olewać, a na macie wystarczy je zamieść małą zmiotką - nawet nie dwie minuty roboty.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 16 grudnia 2013, 15:39

Wymiana i upranie maty zależy od tego jak świnka brudzi :) minimum raz na tydzień :) Ja przy 3 świniach muszę wymieniać co 3 dni właśnie, a co dziennie zamiatam :) tylko, że ja mam duży kojec i one nie tylko w klatce się załatwiają, bo często w kuwecie, którą wymieniam co dziennie czasem co 2 dni:)

kleymore pierzesz maty w pralce automatycznej?? nie niszczą się?? czy są to jakieś specjalne maty, jakieś inne od zwykłej łazienkowej?? bo ja piorę je ręcznie, ale ja mam uczulenie na szampon dla świnek, którym je piorę i jakby się nie niszczyły to chętnie bym spróbowała w pralce. A na jakim programie je pierzesz??

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kitalke
Użytkownik
Świnki morskie: Billie
Kontaktowanie:

Postautor: kitalke » 16 grudnia 2013, 20:36

Teraz klatka wygląda tak:

Obrazek

Mam nadzieję , że wszystko jest ok :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 16 grudnia 2013, 21:55

Teraz jest ok :D Tylko wapienko jest zbędne :)

Awatar użytkownika
Ewaunia
Użytkownik
Świnki morskie: Peppa, Lula, Ironia, Bibi
Kontaktowanie:

Postautor: Ewaunia » 16 grudnia 2013, 22:13

Super! Zupełnie inaczej teraz wygląda mieszkanko Billusia.

Watek moich świneczek. Zapraszam!
viewtopic.php?f=1&t=7077

Awatar użytkownika
kleymore
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, Alfik, Albert, Orka, Fifi
Kontaktowanie:

Postautor: kleymore » 16 grudnia 2013, 23:14

Fionka pisze:kleymore pierzesz maty w pralce automatycznej?? nie niszczą się?? czy są to jakieś specjalne maty, jakieś inne od zwykłej łazienkowej?? bo ja piorę je ręcznie, ale ja mam uczulenie na szampon dla świnek, którym je piorę i jakby się nie niszczyły to chętnie bym spróbowała w pralce. A na jakim programie je pierzesz??

Ja normalnie wrzucam maty łazienkowe do prania, nie spierają się i jak ładnie pachną :tooth: Tylko trzeba je dobrze wytrzepać, żeby nie zapchały automatu. Ciągle mam jedne ustawienia na pralce i nic nie zmieniam, a nawet jak zmienię to i tak wrzucam maty :D Także spokojnie możesz prać :rotfl:
kitalke pisze:Teraz klatka wygląda tak:

Obrazek

Mam nadzieję , że wszystko jest ok :)

Pięknie! Jesteśmy z Ciebie dumne, że tak szybko się za to wzięłaś :love: Pięknie ma i pewnie świnkowe stópki są zadowolone. Prześliczna półeczka. Obserwuj jeszcze, czy wspina się na półkę do jedzenia, bo jak nie to możesz dać ją na dół . Bardzo się cieszę, że tak ślicznie ma Twój prosiaczek :yahoo:

A faktycznie szkoda wydawać na wapienko bo świnki tego nie jedzą, ale jak zaczynałam swoją historię ze świnkami to też kupiłam. Lepiej jest urwać gałązki wierzby (płaczącej) podsuszyć i dać do klatki żeby sobie obgryzał. Możesz też takie drobniejsze gałązki jabłoni wrzucić - lepiej się ściera ząbki, smaczniejsze. Ślicznego masz pieska :D

Awatar użytkownika
kitalke
Użytkownik
Świnki morskie: Billie
Kontaktowanie:

Postautor: kitalke » 17 grudnia 2013, 7:18

Dziękuję :)
kleymore wiedziałam , że ktoś go zauważy :D

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Świnki morskie: Nutka i Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 17 grudnia 2013, 15:49

Mam pytanie do posiadaczy klatek 80cm.
Spodobała mi się klatka Ferplast Casita właśnie dlatego, że wydawała się być większa niż inne 80. Pewnie dlatego, że jest wyższa i dzięki temu, że dach jest ściągany można położyć pięterko wyżej. Hamak i tunel też wyżej, tak żeby cały dół był wolny do biegania. Coś mnie jednak tknęło i pojechałam wczoraj do sklepu z miarką i załamałam się. Dół kuwety ma tylko 68 cm długości i niecałe 40 cm szerokości. Te podawane w internecie wymiary 78/48/56 to pic na wodę. Kuweta jest mocno podcięta na samym dole. W takim razie ta klatka powinna nosić tytuł 70 :/
I stąd moje pytanie. Czy mogłabym Was prosić o zmierzenie kuwety - czy inne 80 (takie najbardziej popularne na allegro) mają kuwety większe?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 17 grudnia 2013, 16:16

Ja w prawdzie nie mam 80 w domu, ale za to mam 2 inne klatki jedną 70 i jedną 60 i jak zmierzyłam to obie mają ok 5 centymetrów mniej na dole. Czyli 70 na samym dole kuwety ma 65, a 60 ma 55, więc idąc tym torem to 80 powinna mieć min 75cm.

A nie lepiej od razu kupić większą klatkę świniakowi?? najlepiej od razu 100?? i wtedy i kolegę/koleżankę by miał :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Świnki morskie: Nutka i Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 17 grudnia 2013, 16:40

Właśnie. Też wydawało mi się że jest to różnica +/- 5 cm czyli powinna mieć ok 75 cm ale 68 to zupełnie zmienia postać rzeczy, to prawie 10cm mniej.
Docelowo bardzo chcielibyśmy dwie świnki. Ale mamy problem z miejscem. Mimo wielkich chęci 100 nie wejdzie. Przeczytałam forum od deski do deski :) i wiem jakie jest minimum wielkości klatki dla świnek. Dlatego szukam jak największej i najbardziej funkcjonalnej 80 dla raczej 2 świnek. Zapewnimy oczywiście świnkom codzienny wybieg. A latem - do ogródka :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca