Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Trudne początki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Swietlik2411
Użytkownik
Kontaktowanie:

Trudne początki

Postautor: Swietlik2411 » 25 listopada 2017, 18:00

Witam wszystkich. Jestem właścicielką świnki od 2tygodni. Nie mam doswiadczenia. Świnkę kupilismy ze sklepu zoologicznego ale nie jest mloda.Sprzedawczyni powiedziala ze ma 2-3lata. Jest nieufna, bardzo malo sie porusza. Codziennie wieczorem kladziemy ją na kanapie a ona nie przesunie sie nawet o cm. Mam wrazenie ze nie lubi głaskania, zaczyna nas podgryzac po ok minucie. Mam wrazenie jakby mogla mnie w kaxdej chwili zaatakowac. Dzisiaj doszlo bardzo silne gryzienie drutów w klatce, dosyc przerażająco to wygląda. Szczęka zębaki jak ją głaszczemy. Doradźcie coś

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Ptyś i ...
Użytkownik
Świnki morskie: Ptyś
Kontaktowanie:

Re: Trudne początki

Postautor: Ptyś i ... » 25 listopada 2017, 18:42

2-3 lata to ch******* długo. Pewnie była wychowywana w złych warunkach. Pewnie znienawidziła ludzi. Radzę najpierw pojechać do weta patrząc co się dzieje. UWAGA! Zajrzyj na listę weterynarzy. Nie każdy dobrze się zna na świnkach morskich.
Lista: http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... &Itemid=92
I przy okazji zaglądaj na tą stronę. Tam możesz się poduczyć. Masz już świnkową lekturę. Po za tym najpierw się zapoznajesz, a potem kupujesz. Powiedz jaki masz starter pack, czyli świnkową wyprawkę. Czy jakaś karma, jaka klatka i jej rozmiar itd.
Bądź aktywna na forum bo musisz się nauczyć dużo o świnkach. Popełniłaś błąd nie się nie znając. 0.0
To już kolejny użytkownik, który najpierw kupił, a potem zaczął pytać... :tooth:
Jak ją głaszczesz? Powoli, energicznie, po pupce, po pleckach, jak człowieka. Jeśli szczęka to oznaka agresji. Jeśli gryzie kraty to daj jej badyli z drzewa to se pochrupie.

Mowa jest srebrem, a milczenie złotem.
To dlatego mam złoto kiedy śpię. ;)

GoKuDo69xd
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: GoKuDo69xd » 27 listopada 2017, 14:39

Moim zdaniem to była wychowywana w bardzo złych warunkach i ktoś ją oddał do sklepu bo mu się znudziła ... przykre ale taka jest prawda coraz częściej kupując mojemu Irkowi przysmaki to widzę chorą starą dziką świnkę morska, pojedź z nią do weterynarza na wizytę kontrolną. Masz jakieś zdj swojego prosiaczka?

Był chomik, papuga, rybki i kot ... Ale świnki to naprawdę spoczi zwierzątka :P

Awatar użytkownika
Ptyś i ...
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ptyś i ... » 27 listopada 2017, 16:43

Ja akurat byłem w takim sklepie zoologicznym. Może i trzymali je z królikami i sprzedawca polecił Vitapol, ale jest zdrowy. Nie byłem u weta od początku i zachowuje się normalnie i żadnych grzybic i innych paskudztw nie posiada. Kichnie raz na pare dni (chyba jednak jeszcze radziej), ale nic nie cieknie. Co jakiś czas się drapie, ale drapie się tyle co i ja. ^^
Powiedział, że ma gdzieś 1,5 miesiąca.
PS: goku? Gdzie mieszkasz? Może SPŚM by skontrolowało ten sklep? TYLKO NIE KUPUJ. Wtedy może i uratujesz go, ale nakręcisz zły biznes.

Swietlik2411
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Swietlik2411 » 27 listopada 2017, 19:00

Daje jej 1-2 suchy pokarm ok. 20gr razem, do tego duża garść suchego i odrobine warzyw np 3cm marchewki. Jak dla mnie jest dosc gruba i duza. Chyba was poslucham i pojde do weta

Awatar użytkownika
Ptyś i ...
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ptyś i ... » 28 listopada 2017, 14:40

Swietlik2411 pisze:Daje jej 1-2 suchy pokarm ok. 20gr razem, do tego duża garść suchego i odrobine warzyw np 3cm marchewki. Jak dla mnie jest dosc gruba i duza. Chyba was poslucham i pojde do weta

Jaka karma?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”