Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Samiec "interesuje się" drugim samcem

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
0lays0
Użytkownik
Kontaktowanie:

Samiec "interesuje się" drugim samcem

Postautor: 0lays0 » 22 maja 2010, 19:07

Witajcie, mam dość spory problem. Otóż mam 2 świnki(samce), gdy wypuszczam je aby sobie pobiegały, jedna wchodzi na drugą i jakby kopulują. Ofiara ucieka piszczy i grozi atakiem jednak kolega wcale jej nie zostawia. "Napastnika" mam od malutkiego rok a "ofiarę" 3 lata, młodsza jest bardziej śmiała i ruchliwa natomiast starsza troszkę leniwa i mało interesująca się sąsiadem. Świnki mieszkają w 1 klatce(dwie połączone z dużym przejściem). Może mi ktoś pomóc? :niepewny:

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Re: Samiec "interesuje się" drugim samcem

Postautor: Guffi » 22 maja 2010, 19:35

No niestety tak to jest... młodszy, który ma więcej energii i widocznie też popędu płciowego będzie napastował starszego i spokojniejszego. To się zdarza. Gorzej tylko, że starszy może się w końcu zdenerwować i mogą się poważnie pogryźć. Ja bym nie rozdzielała, tylko obserwowała sytuację, z czasem może się uspokoić. Jeśli je teraz rozdzielisz, to może się okazać, że później już w ogóle nie będzie możliwości pogodzenia. Urozmaiciłabym klatkę(mam nadzieję, że jest duża, co najmniej 100 cm). Dałabym dwa domki, jakieś hamaczki, tunelik. Żeby nie musiały razem siedzieć i ciągle się widywać- starsza świnka będzie miała np. trochę spokoju, kiedy ułoży się na hamaku.

0lays0
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: 0lays0 » 22 maja 2010, 19:40

Guffi pisze:No niestety tak to jest... młodszy, który ma więcej energii i widocznie też popędu płciowego będzie napastował starszego i spokojniejszego. To się zdarza. Gorzej tylko, że starszy może się w końcu zdenerwować i mogą się poważnie pogryźć. Ja bym nie rozdzielała, tylko obserwowała sytuację, z czasem może się uspokoić. Jeśli je teraz rozdzielisz, to może się okazać, że później już w ogóle nie będzie możliwości pogodzenia. Urozmaiciłabym klatkę(mam nadzieję, że jest duża, co najmniej 100 cm). Dałabym dwa domki, jakieś hamaczki, tunelik. Żeby nie musiały razem siedzieć i ciągle się widywać- starsza świnka będzie miała np. trochę spokoju, kiedy ułoży się na hamaku.

Dziękuje, szczerze to klatka ma zaledwie 70cm ale już znalazłem miejsce na większą i właśnie zamawiam 100cm. Co do hamaków to miały je kilka miesięcy jednak ani razu nie skorzystały z niego, zmieniałem wysokość itp jednak zupełnie nie interesowały się nim.

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 22 maja 2010, 20:52

To szkoda, większość świnek bardzo lubi hamaki.
Jak do tej pory cała moja czwórka uwielbiała się na nich wylegiwać :)

To dobrze, że kupujesz większą klatkę. Nawet, jeśli wystąpi nieporozumienie i jednak nie będą mogły mieszkać razem, to będziesz miał możliwość, żeby je od razu rozdzielić.