Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kolorowy mocz

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
OLA I JULIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Kolorowy mocz

Postautor: OLA I JULIA » 10 stycznia 2007, 11:16

Zauważyłam, że moja swinka sika na różne kolory :eek: tzn. raz mocz jest ciemnobrazowy innym razem mlecznobialy, a czasem zupelnie przeźroczysty. Czy tak ma być?

Kocham moją świnkę![*]

Awatar użytkownika

LunCavia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: LunCavia » 10 stycznia 2007, 13:07

Sądzę, ze to nic groźnego. Barwa moczu zależy od tego co danego dnia świnka jadła i wielu innych czynników. Nie uważam, aby było to coś niepokojącego.

Obrazek

Awatar użytkownika
Magda_Oska
Zasłużony
Świnki morskie: Izzy, Klara, Elvirka [*], Elias [*]; FRETKI: Bajzel[*] i Chandramukhi
Kontaktowanie:

Postautor: Magda_Oska » 10 stycznia 2007, 16:05

Kolor moczu może byc tez różny w zależności od pory dnia. Tak jak u ludzi po śnie jak idziemy do toalety to mocz jest ciemniejszy, bo przez całą noc mocz się tak zagęszcza, że staje się ciemniejszy (jest mniej rozcieńczony wodą, która wraca z powrotem do organizmu), natomiast w ciągu dnia lub wieczorem mocz jest jaśniejszy bo nie zdąży się zagęścić, gdyż mamy możliwośc na bierząco korzystac z toalety. A jak dużo pijemy (szczególnie napoje moczopędne), to latamy co 10 minut do toalety i mocz jest bezbarwny.
Zapewne tak samo jest u świnek, więc nie ma się czym martwic. Kolor moczu zmieniają również barwniki pożywienia, np. buraki...

Pozdrawiam:
Magda_Oska
Obrazek

Awatar użytkownika
OLA I JULIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: OLA I JULIA » 11 stycznia 2007, 20:22

Ok, dziękuję bardzo! Ale może napisze jeszcze ktoś, kto zaobserwował coś podobnego. Ja to widze tylko jak świnka jest na wybiegu, bo w klatce ma podkłady wchłaniające mocz.

Kocham moją świnkę![*]

Brila
Użytkownik
Świnki morskie: Lucek.
Kontaktowanie:

Postautor: Brila » 11 stycznia 2007, 22:23

Ja też zaobserwowałam to, gdy Kuba biegał. Ale się tym zbytnio nie przejęłam :P Myślałam, że to naturalne.

Na czas wakacji powracam do forumowania :)

Awatar użytkownika
kaskarz
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kaskarz » 13 stycznia 2007, 8:13

I ja to zaobserwowałam. Zawsze wydawało mi się to normalne. Tak jak napisała Magda_Oska u ludzi jest podobnie.

Evelin
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Evelin » 6 lutego 2007, 18:28

Moja Świnka Pajunia też oddaje czerwonawy mocz i podejrzewałam ją o krwiomocz....może po leku bo jest leczona z powodu świerzbu .Ale nic sie nie dzieje...Biega,kwiczy,ma apetyt...
Ucieszyłam się ,że inne świnki też oddają kolorowy mocz...

Anonymous

oO

Postautor: Anonymous » 21 września 2009, 16:33

ja kupiłam świnkę przed wczoraj i wszystko z nią było ok, ale dzisiaj jak ją puściłam na taki jakby mini - tor koło klatki, to po jakimś czasie zsikała się na beżowo :hmmm:
to takie gęste szczoszki były ;)
ale się nieźle zmartwiłam :zdezorientowany:

ale z tego co tutaj czytam to chyba nic mojemu Majkiemu nie jest..
dawałam mu do jedzenia tylko karmę, trawę, koniczynę i mlecz (po troszku :) ), miał też marchewkę, ale jej nie jadł. Przez poprzednie dni dostawał to samo więc niewiedziałam co się dzieje :niepewny:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”