Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dieta

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Zefir
Użytkownik
Świnki morskie: Helios
Kontaktowanie:

Dieta

Postautor: Zefir » 28 września 2011, 17:16

Od trzech dni posiadam prosiaka.. na razie karmię go raczej tak "na oko"..
W misce ma cały czas suchą karmę Versele-Laga Cavia Crispy (w nocy ładnie zajada).
Wczoraj podawałem - w dzień do południa marchewkę (dł. 4-6cm), wieczorem liść sałaty.
Dzisiaj - do południa duzy liść sałaty (większy od świnki), wieczorem może podam jabłko..
W klatce znajduje się cały czas sianko (też ładnie wcina)
I od jutra chciałbym wprowadzić jakąś dietę żeby świnek był bardzo zdrowy i nie otłuszczony.
Jakie jedzenie podawać w poszczególne dni, w jakiej ilości i o jakich porach (między 8-14 jestem w szkole więc jedzenia nie podam).
Proszę wziąć pod uwage jakieś świeże zielsko, mieszkam na wsi więc dostęp do takich rzeczy łatwy.
I jakie zapasy zrobić sobie na zimę? Ususzyć jakieś zioła?

Awatar użytkownika

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: Dieta

Postautor: Sandi » 28 września 2011, 17:25

Świnkom nie trzeba układać żadnej diety-Generalnie one muszą coś przeżuwać cały czas, więc najważniejsze, aby sianko i woda zawsze były w klatce. Karmę syp w odpowiednich ilościach, np. rano i wieczorem po dużej garści, małej śwince powinno wystarczyć. I takie pytanie-Skąd masz sałatę? Sałaty sklepowe najczęściej pryskane są różnymi chemikaliami, więc nie są najzdrowsze dla świnki, ponadto w dużych ilościach mogą powodować wzdęcia.
Co do zapasów-Polecam ususzyć na zimę trawkę, mniszka lekarskiego, liście i gałązki drzew owocowych.
Póki jest sezon dawaj śwince dużo trawy i mniszka(pospolicie nazywanego mleczem, ale to dwie różne rośliny!), powinna znać umiar, zje tyle, ile chce ;)
No i przede wszystkim polecam przejrzeć wątki, bo o tym wszystkim było. O diecie, sałacie, suszkach jest chyba jeszcze na tej stronie.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Zefir
Użytkownik
Świnki morskie: Helios
Kontaktowanie:

Postautor: Zefir » 28 września 2011, 17:31

Sałata z mojego ogródka niczym nie pryskana, dodatkowo umyta i przetrzymywana w lodówce.
A mniszek to mam zrywać same liście czy razem z tymi kwiatami?
Które warzywa najczęściej podawać?

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 28 września 2011, 17:36

Pamiętaj, że jak wyciągasz z lodówki, to zostaw na 10 minut, żeby świnka zimnego nie jadła. I nie przesadzaj z sałatą, bo jak pisałam-W dużych ilościach powoduje wzdęcia, także odradzam.
Ja zrywam bez kwiatów, bo moje świnki nie lubią, ale zależy od potrzeb Twojego świnka-Generalnie liście, jak i kwiaty mniszka są jadane przez świnki.
Z żadnymi warzywami nie przesadzaj, bo co za dużo, to nie zdrowo. Podawaj, jak podawałeś. Dużo porcji w małych ilościach. Marchewka, jabłko, ogórek, pietruszka, koper, burak-Najpopularniejsze warzywa i owoce podawane świnkom.
I jeszcze raz dodam-Przejrzyj wszystkie działy. W większości są odpowiedzi na Twoje pytania.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 września 2011, 19:48

Tyle zostało już napisane o żywieniu świnek w tym diecie ratewatchers, że wystarczy się ruszyć i poczytać. Zamykam i polecam wyszukiwarkę na przyszłość.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Wróć do „Żywienie”