Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

zęby trzonowe wyrywanie

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Prymaza
Użytkownik
Świnki morskie: Rayban vel Rembrant & Manfred vel Fredek
Kontaktowanie:

zęby trzonowe wyrywanie

Postautor: Prymaza » 10 stycznia 2012, 12:42

Witam,
Mam taki kłopot z moim prosiem, otoż od pewnego czasu ciągle chudl i szukałam przyczyny. Okazało się ze świń ma ropnia przy zębie trzonowym, ktory fachowo został usunięty i wyczyszczony. Ropień niestety znajdował się głęboko między mięsniami i nie wiadomo skąd się wziął, istnieje szansa ze jakis ząb ktory wydaje sie być zdrowy psuje się od korzenia. Prawdopodobnie winowajca będzie musiał zostać usunięty...ale czy ktoś wogole z was widział taki przpadek wyrywania trzonowca u prosiaka? Ropień niby zagojony ale mi cos nie grało, na wszelki wypadek spóbowałam wycisnąc ewentualność no i się zdziwiłam ile ropy tam się na hodowało! Mam wyjezdżac na 3 miesiace w lutym, oczywiscie swin zostanie pod doskonałą opieka ale martwie sie ze jak wroce jego moze juz nie byc :(

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: zęby trzonowe wyrywanie

Postautor: Konto usunięte » 10 stycznia 2012, 16:05

Jak niby wycisnelas ten ropien?Nie rob takich zeczy sama,tylko wroc do weta,mozesz zrobic swini krzywde,niech wet jej to sprawdzi,na przeswietleniu moze?
http://www.ogonek.waw.pl/zakres_uslug.html

Gość

Postautor: Gość » 10 stycznia 2012, 16:22

Spokojnie, nie ma 10lat i trochę się na tym znam, ale zadam Ci pytanie, jak znajdziesz przyczynę na rtg skoro już jest odczyn zapalny w całej okolicy która obieło by rtg?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 stycznia 2012, 23:06

Napisalam moze,co znaczy,ze lekarz poszuka przyczyny,jesli nadal jest ropien to bardzo niebezpieczne,skopiowalam z encyklopedii cos o ropniu zeba.bo jesli po usuneciu ropnia nadal jest ropa,to moze byc ropien zeba i dziasla:
ropień zęba (okołowierzchołkowy) - występuje gdy "nerw" zęba obumiera lub już jest martwy, tą drogą bakterie dostają się do kości w rejonie wierzchołka zęba.
Większość ropni jest bolesnych, choć są również ropnie bezbolesne, które gdy są ignorowane mogą przejść w ropnie przewlekłe. Jeśli ropień nie jest leczony właściwie, to infekcja może uszkadzać dalsze tkanki.
Po jakimś czasie może się wytworzyć się tunel w tkance , przebijający się na zewnątrz - to jest przetoka.
Przez przetokę okresowo uwalnia się wydzielina ropna. W niektórych przypadkach chroniczne ropnie przeobrażają się w cysty , które wymagają chirurgicznego usunięcia.
Nie sugeruje ,ze masz 10 lat...

Awatar użytkownika
Prymaza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Prymaza » 11 stycznia 2012, 10:06

Przepraszam trochę brzydko zareagowałam. Problem w tym ze ja wiem co to ropień bo walczę z nim od 1,5miesiąca robiąc wszystko, biegając od weta do weta. Nie mogę niestety znalesc info o usuwaniu trzonowców i to mnie nie pokoi, bo wiem juz ze to od zęba, tylko dziś będziemy lokalizowac ktorego. Świn reaguje dobrze na narkozę to pociesza no i ciagle wcina i jak majac 1,5roku przez week schudl do 500g tak przez 2 tyg nabrał wagi do 700g i ciągle jej nabiera. Martwię sie poprostu stąd ten post :(

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 stycznia 2012, 13:31

A gdzie mieszkasz,moze polcimy Ci dobra klinike?

Awatar użytkownika
Prymaza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Prymaza » 11 stycznia 2012, 21:21

Mieszkam w Lęborku ale kursuje codziennie od Wejherowa po Gdańsk Głowny, byłam już u wielu specjalistów, do dr Kalickiego się dostać to jakiś cud, byłam w super klinice w Gdyni ale tam jak chodzilam przez 10dni ciągle to za każdym razem oglądał go inny lekarz-moim zdaniem to się trochę mija z celem, każdy czyta co ma w komputerze i traktuje jak obiekt do wyleczenia kasując za to jak za złoto ( ja tam wydam każde pieniądze na prosia ale kurka nie bede opłacac 15 lekarzy!) Aktualnie jesteśmy pod opieką dr Kończaka ktory będąc specjalista od psów i kotów wykazał się niezwykła precyzją i fachowością jeśli chodzi o podejście do zwierzaka! Mamy kontrolę w poniedziałek i zobaczymy co dalej. Pan dr mówi, że to nie od zęba (ropień wyraźnie jest od zęba oddalony o jakiś mały kawałek) i poki co rtg nic nie da bo będzie tylko widać obrzęk szczęki bez klarownego obrazu i ja mu wierze bo to dość logiczne. Jesem załamana już...ale dobrej myśli.

kapuszek1

Postautor: kapuszek1 » 12 stycznia 2012, 20:21

Ropień może pochodzić od korzenia, ale nie koniecznie. Przerastający korzeń zęba może spowodować powstanie ropnia.
Niestety wtedy w większości przypadków trzeba usunąć zęba by dostać się ropnia. Zęby w pyszczku mogą wyglądać normalnie, ale potem zaczną sie sypać. Niestety jesli jeden ząb zacznie sie psuć od korzenia, jest duże prawdopodobieństwo że kolejne zęby tez polecą. Usunięcie zęba trzonowego u świnek to dość poważny zabieg, świnki często ciężko dochodzą po takich zabiegach do siebie. Żeby zdiagnozować dokładnie pochodzenie ropnia, trzeba zrobić zdjęcie RTG.

Awatar użytkownika
Prymaza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Prymaza » 13 stycznia 2012, 8:44

Właśnie z tym RTG to nie tak dokońca ponoć, bo jak proszę już któregoś z kolei lekarza o zdjecie to odpowiedź jest taka sama, nie zobaczy pani nic oprocz efektu obrzmiałej szczęki. Podobno ropień nie jest od zęba bo jest ruchomy, czyli w jakiejs odległości od zeba. Teraz po dogłębnym wyczyszczeniu ropnia świń ma tylko czarnego strupa, zjada wszystko co mu daje, marchewki, ogórki, suche no i dokarmiam go jeszcze papką rodicare bo troszkę po ostatnim schudnięciu brakuję mu wagi do normalności. Oddzielilam go od drugiego by obserwować czy to on je no i poki co wszystko znika. W poniedziałek mamy kontolę, dam znać co i jak.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 stycznia 2012, 8:52

Daj ,daj,bo swinki sa bardzo delikatne,ale jak ladnie je to moze bedzie juz ok? :?:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”