Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Swinka chudnie i nie je.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
chrumka

Swinka chudnie i nie je.

Postautor: chrumka » 1 marca 2012, 11:49

Witam.
Mam problem z moją 9 miesięczna swinką. Od tygodnia bardzo mało je i schudła ( ważyła 726g teraz waży 674g). Weterynarz podawał jej srodki przeciwzapalne i antybiotyk przez 5 dni, ale nie ma poprawy. Czy mogę ja dokarmiac przecierami dla niemowląt i w jakich ilosciach i ile razy dziennie?
Bardzo prosze o pomoc nie chce aby umierała z głodu.
Co może być przyczyna takiego stanu, zęby są w porzadku.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Swinka chudnie i nie je.

Postautor: vagina_denata » 1 marca 2012, 16:43

Możesz ją dokarmiać jedzeniem dla niemowląt, ale tylko tym zrobionym z warzyw. Są też specjalne karmy ratunkowe dla świnek.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 1 marca 2012, 17:37

Napisz skąd jesteś, może ktoś z Twojej okolicy ma taką karmę.
Chyba, że posiadasz młynek do kawy - można spróbować samemu zmielić np Cavie Complete.

Niestety przyczyn takiego stanu może być wiele, większość chorób świnek się tak objawia.
Trzeba po prostu robić badania i szukać przyczyny, a nie zaleczać objawy.

Kamaa

Postautor: Kamaa » 2 marca 2012, 4:08

Hej, moja świnka też przestała jeść. Byłam z nią u weterynarza i kazał mi karmić ją tymi papkami dla dzieci. Jak powinny wyglądać odchody takiej świnki po zjedzeniu papki? Mała przestała jeść przez biegunkę i nie ma siły na samodzielne jedzenie. Jak mogę jej jeszcze pomóc? Weterynarz powiedział, że nie wie czy przeżyje. Wszystko zależy od niej. Proszę pilnie o pomoc.

chrumka

Postautor: chrumka » 3 marca 2012, 6:53

Wczoraj byłam na nastepnych zastrzykach, lekarz powiedział że jeżeli jej stan sie nie poprawi po tych lekach bedę musiała ją uspic. Dziaiaj jest z Misią bardzo zle nie chodzi, ma bardzo przyspieszonny oddech, nie raguje na nic. Zaraz zabieram sie do weterynarza, chyba najlepsze co moge teraz dla niej zrobić, to nie pozwolić aby tak cierpiała. :(