Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

bardzo wolne przybieranie na wadze

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Lenna_01
Użytkownik
Kontaktowanie:

bardzo wolne przybieranie na wadze

Postautor: Lenna_01 » 8 października 2012, 14:29

Witam,
dwa tygodnie temu dokupiłam świnkę morską do drugiej. Pierwsza jest dorosła, choruje, niewiele pomaga niestety, była już wiele razy u weterynarza, (po śmierci swojej towarzyszki), nie akceptuje małej, jednak maluch nauczył się już uciekać przed większą kiedy ta ją chce zaatakować. Kiedy są oddzielone (aby nie zaraziły się) młoda wariuje, próbuje się dostać do dużej, zachowuje się normalnie jak na młodą świnkę przystało, wcina prawidłowo, biega sobie po pokoju, pije, ma dużo energii, jak tylko spotka się z dużą to jest szczęśliwa, podskakuje, okazuje zadowolenie. Na początku jedynie sporo kichała, zostało zmienione sianko i już wszystko w porządku. Kiedy przybyła do nas ważyła 19 dag (w domu okazało się, że jest tak mała, że miała jeszcze strupek pępowinowy), a na tę chwilę, po dwóch tygodniach waży zaledwie 23 dag, wydaje mi się, że jest to powolne przybieranie na wadze jak na tak młodą świnkę (doświadczenie po dwóch, poprzednie rosły w oczach i tyły), na oko widać, że urosła ale b. mało przytyła. Czy jestem tylko przewrażliwiona i jest to normalne, czy porozmawiać o tym z weterynarzem ?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: bardzo wolne przybieranie na wadze

Postautor: vagina_denata » 8 października 2012, 20:49

To jest masakrycznie mała masa, albo świnka jest poważnie chora, albo została oddzielona od matki dużo, dużo za wcześnie... Idź do weterynarza, niech koniecznie określi wiek malucha i zbada ją tak ogólnie, może się okazać, że trzeba świnkę jeszcze dokarmiać mlekiem (takim dla kociąt).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Wróć do „Choroby i problemy”