Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak oswoić z hamakiem?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
ania i kasia
Użytkownik
Świnki morskie: Tuptuś
Kontaktowanie:

Jak oswoić z hamakiem?

Postautor: ania i kasia » 15 stycznia 2013, 12:19

Nie wiem czy był już taki temat, ale wydaje mi się że nie było. Jakiś tydzień temu zrobiłam Tuptusiowi hamak. A prosiaczek w ogóle nie chce na niego wchodzić :( . Kiedy daje na hamak jedzenie Tuptuś staje na niego dwoma przednimi łapkami :clap: a po skończeniu jedzenia od razu z chodzi. Nie wiem co mam zrobić, może powinnam go ściągnąć. :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Re: Jak oswoić z hamakiem?

Postautor: SPŚM » 15 stycznia 2013, 12:22

Swinki sa leniwe i uwielbiaja wygode,predzej,czy pozniej odkryje jak w hamaku jest miekko i milo, nie martw sie,mozesz swinke tam wlozyc, szybciej "zatrybi"

Obrazek

Towarzystwo Weterynaryjne
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Towarzystwo Weterynaryjne » 15 stycznia 2013, 14:43

Możesz spróbować delikatnie go tam położyć. Jeśli zobaczysz, że czuje się niekomfortowo lub jest nerwowy, zdejmij go. Tak jak ktoś napisał powyżej, może Tuptuś szybciej załapie do czego służy hamak i następnym razem sam spróbuje tam wejść.

Tuptuś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Tuptuś » 16 stycznia 2013, 13:04

Niedawno dowiedziałam się że świnka morska nie powinna mieć hamaka,bo może zaplątać sobie łapkę w wiązadła. :(

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 16 stycznia 2013, 15:57

A może hamak jest za wysoko ?
Po za tym zauważyłem że świnki wolą spać w jakichś domkach, norkach, legowiskach, gdzieś gdzie się mogą schować itp.

Awatar użytkownika
ania i kasia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ania i kasia » 16 stycznia 2013, 17:01

Hamak nie jest za wysoko, a Tuptuś chociaż się już go tak nie boi. :) Ale nadal na niego nie wchodzi. Próbowałam go tam wsadzić to tak jak by mu się to spodobało ale potem schodził. Może w końcu tuptuś się do niego przekona. ;)

Awatar użytkownika
ania i kasia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ania i kasia » 16 stycznia 2013, 17:05

Tuptuś uwielbia wygodę, więc myślę że hamak powinien mu się spodobać, ale może faktycznie nie powinien mieć w klatce hamaka.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 16 stycznia 2013, 18:30

Tuptuś pisze:Niedawno dowiedziałam się że świnka morska nie powinna mieć hamaka,bo może zaplątać sobie łapkę w wiązadła. :(

Zaplątać w wiązadła czyli...? Nie każdy hamak jest taki sam.

mamaLeone
Użytkownik
Świnki morskie: Leon
Kontaktowanie:

Postautor: mamaLeone » 18 stycznia 2013, 13:45

Mój Leon ma hamak od jakiś 2 tygodni, nie jest za wysoko i od początku też staram się go przekonać, poprosu wkładając go tam, jak odkładam młodego do klatki, jednak zawsze szybko schodzi. Jak dam mu tam jakiś smakołyk to też wejdzie, zje i schodzi spowrotem... jego ulubionym miejscem stała się "norka" pod hamakiem i tam właśnie sypia. ale tak sam z siebie nie włazi na niego, chyba że ma "fazy na brykanie" to wtedy hasa po całej klace i wskakuje i zeskakuje z niego. może w końcu się przyzwyczai i zacznie na nim spać... Nie wiem tylko ile to może potrwać...

Awatar użytkownika
ania i kasia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ania i kasia » 8 lutego 2013, 19:42

Jeszcze nie widziałam tuptusia na hamaku, ale możliwe ze na niego wchodzi. Kiedy idę spać hamak jest czysty, (nie ma na nim trocin) a kiedy wstaje rano na hamaku jest ich pełno. Jak myślicie czy możliwe żeby w dzień Tuptuś z jakich powodów nie chciał na niego wchodzić a w nocy na nim leżał? :(

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”