Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nie wiem co jest mojej śwince:(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Ptysio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Nie wiem co jest mojej śwince:(

Postautor: Ptysio » 22 stycznia 2013, 18:04

Witajcie, moze uda Wam się mi pomóc. Od razu mówię że jestem tu nowa więc za jakiekolwiek błędy przepraszam.

Tak w skrócie: Ptysio jest ze mną 4 miesiące, kupiłam go gdy miał ok.3-4 msc w sklepie zoologicznym.

Od jakichś 2 dni mój maluch cichutko piszczy-jęczy robiąc kupkę. Ogólnie nie zauważyłam by był jakiś smutny, osowiały. Jest normalny i szaleje jak zawsze. Je i pijetak jak zawsze. Tylko osatnio zdażyło mu się załatwić swoje potrzeby na półeczce, czego nigdy nie robił:( Tak patrzę że niektóre jego kupki są troche krótsze albo zakończone kropelką, takie jakby ,,niedokończone''.
Pomóżcie nam prosze.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Re: Nie wiem co jest mojej śwince:(

Postautor: Engi » 22 stycznia 2013, 18:13

Na pewno musisz się ze świnkom udać do weterynarza, bo piszczenie przy wydalaniu nie jest dobrą oznaką. Sprawdź czy świnka ma twardy brzuszek, lub czy ją boli. Mogą to być wzdęcia. Dawałaś w ostatnim czasie prosiaczkowi coś co mogło spowodować taki stan, np. Dużą ilość zieleniny, dużą ilość kapusty?

Obrazek

Ptysio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ptysio » 22 stycznia 2013, 18:23

Dostaje tyle zieleniny co zawsze. Mozliwe ze to wzdecia. A czy one sa grozne I jak sie je leczy?

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 22 stycznia 2013, 18:51

na wzdęcia możesz podać śwince kropelki ESPUMISAN dla dzieci i niemowląt.Są to kropelki właśnie na wzdęte brzuszki u dzieci.Dobry tez jest suszony koper taki w paczuszakch, dostępny w warzywniakach no i na jakiś czas odstawiła bym wszystkie warzywka i owoce tak na 3-5 dni.Kropelki rozcieńcz z wodą na łyżeczce i malutką strzykawką do pysia (dwie trzy kropelki na łyżeczce wody dwa razy dziennie) na pewno pomoże:)

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 22 stycznia 2013, 18:54

Możliwe, że to wzdęcia, ale może to być też inna choroba. Ja przez internet nie jestem w stanie w 100% dobrze zdiagnozować co jest Twojej śwince. Od tego jest weterynarz. Tak jak już wcześniej pisałem, powinnaś szybko wybrać się do niego, bo u świnek choroby bardzo szybko postępują i ignorowanie sygnałów często źle się kończy.
Nie lecz świnki na własną rękę, bo możesz jej jeszcze bardziej zaszkodzić !

Obrazek

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 22 stycznia 2013, 18:58

oczywiście najlepiej udać się do weterynarza, który zna się na gryzoniach ,ja odpowiedziałam na pytanie czym leczy się wzdęcia u świnki ale nie do końca wiadomo czy to faktycznie wzdęcia .

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 22 stycznia 2013, 20:02

Moja świnka też kwiczała podczas robienia kupki i po badaniu bobków okazało się że ma kokcydia. Potem przez tydzień trzeba było podawać leki. Musisz jednak wykluczyć piszczenie podczas siusiania, bo to mogą być np. kamienie w pęcherzu.

Ptysio
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ptysio » 22 stycznia 2013, 20:31

Dobrze to jutro chyba zabiore Ptysia do weterynarza. To bedzie jego pierwsza wizyta. Jest bardzo plochliwy i martwie sie ze to bedzie dla niego straszy szok:( ale damy rade

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca