Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

dwie świnki vs. samotny Bezik

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Beatkaaa
Użytkownik
Świnki morskie: Bezik, Nana, Ptyś :)
Kontaktowanie:

dwie świnki vs. samotny Bezik

Postautor: Beatkaaa » 24 stycznia 2013, 15:43

Cześć,

mam klatkę wystarczającą dla dwóch świnek, choć mieszka w niej tylko jeden prosiak - Bezik.
Bezik ma teraz 11 tygodni.

Coraz intensywniej zastanawiam się nad kupnem mu towarzysza zabaw w związku z czym mam do Was kilka pytań.

1. Czy lepiej kupić mu kolegę, czy koleżankę? Przy czym w drugim przypadku Bezio musiałby być wysterylizowany, to pewne. (chodzi mi o to z kim się będzie lepiej dogadywał).
2. Czy nie jest za późno na... wysokie szanse na polubienie się przez świnki?
3. Co się zmieni przy posiadaniu dwóch prosiaków. Nie, nie chodzi mi o koszty ich utrzymania. Bezik jest uczulony na siano, więc jedyne co się zmieni z zakupów to zapotrzebowanie na jedzenie, witaminę C i sianko. Nie są to miażdżące wydatki. Chodzi mi o jakość życia świnek i o to jakie będzie miało to konsekwencje dla mnie względem świnek. Wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale oprócz idealnej dla prosiaków sytuacji zależy mi na tym żeby i mi ze świnkami (świnką) dobrze się żyło.

No i możecie dodać jakieś ogólne rady od siebie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: dwie świnki vs. samotny Bezik

Postautor: Asia909 » 24 stycznia 2013, 17:08

1. Lepiej kolegę ponieważ i tak z samiczką będzie kopulował choć będzie bezpłodny. Oszczędzisz sobie kosztów :)
2. Spokojnie. Nie :)
3. Świnki będą szczęśliwsze, nie będziesz musiała im wolnego czasu bo się same razem zabawia.
A pro po: do łączenia to najlepiej z adopcji (świnkę która przeznaczona jest do towarzystwa innej świnki), szybciej się dogadają. :)

http://swinkimorskie.eu/swinki_do_adopcji_samczyki.php mausz tu pięknych kawalerów czekających do adopcji do innej świnki. :)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]