Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kłótnie samiczek

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
KLaudia1239
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Zuzia
Kontaktowanie:

Kłótnie samiczek

Postautor: KLaudia1239 » 30 stycznia 2013, 9:53

Mam 4 mies. samiczkę Pusię i postanowiłam jej dokupić koleżankę. Tydzień temu dołączyła 1,5 mies.Zuzia.Zapoznanie zrobiłam poza klatką. Wszystko było ok. Później wsadziłam je do umytej klatki aby nie czuły zapachu. Jednak to za bardzo nie pomogło. Ta starsza ciągle gania tą młodszą. W pierwszym dniu to ją nawet podgryzała. Teraz robi to rzadziej ale nadal przegania ją z kąta w kąt. Tamta mała chce się zaprzyjaźnić , podchodzi do niej, ale nic z tego.Jest przeganiana.Zuzia wtedy popiskuje, biedna :( . Jak je wypuszczam z klatki to młodsza zawsze za starszą sie chce chować. Co nie zawsze jest tolerowane.Minęło już dokładnie 8 dni od ich zapoznania. Czy to znaczy że się już nie zaprzyjaźnią? Jak długo może trwać to ich zapoznawanie.Może zrobiłam błąd dokupując towarzyszkę. Pomóżcie!

Awatar użytkownika

karo90
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Kłótnie samiczek

Postautor: karo90 » 17 lutego 2013, 17:43

Ja miałam podobny problem ale z myszoskoczkami co prawda, ale to też gryzonie i poskutkowało. Miałam dorosłego myszoskoczka któremu zdechł partner z klatki, a że nie cierpią być same to dokupiłam mu dwóch kolegów. Stary myszoskoczek reagował bardzo agresywnie na nowe towarzystwo, więc wiadomo było, że trzeba coś na to poradzić. Wyczytałam, że klatkę trzeba podzielić na dwie części, ja zrobiłam to siatką o bardzo małych oczkach, tak żeby zwierzaki nie mogły do siebie przechodzić. Trzeba było zmieniać strony, tzn. co jakieś 3h przekładałam młode do części w której był stary myszoskoczek a starego na stronę gdzie biegały małe i tak cały dzień (tak poznają swój zapach). Następnego dnia zaryzykowałam, zdjęłam siatkę a myszoskoczki poszły razem spać, wtulone w siebie, stary i dwa małe (u myszoskoczków to oznaka akceptacji i przynależności do "stada"). Może też tak spróbuj? U mnie w 100% poskutkowało :)

Wróć do „Zachowanie”