Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

zebiska

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
świniaczki
Użytkownik
Kontaktowanie:

zebiska

Postautor: świniaczki » 17 lutego 2013, 20:36

jak poznac że swinka ma za duże kły jak patrzyłem to troche długie ma i ma lekko uchylony pyszczek nw czy w wadowicach małopolskie jest jakiś weterynarz do swinek wprawdzie się nie orientowałemswinka je normalnie teraz wcina ko ło mnie marchewke połozyłem na kaloryfer troche chlepka więc jak sie ususzy to jej dam swinke kupiłem 2 lata temu w marcu była malutka ale nie wiem czy ma prawidłowom wage wazy 680 g nw czy to nie dowaga czy co sorka za błedy a moze mi ktos polecic jakoms klinike dobrom nie drogom którzy swince naprawde pomogom a nie wezmom kase i powiedzom ze zpiłowali siekacze a tak naprawde nic nie zrobiom prosze o pomoc bo martwie się o niom nw jak zrobić zdięcie bo sie rusza ledwie jej zajrzałem do pyszczka prosze o szybkom odpowiedz

Awatar użytkownika

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: zebiska

Postautor: Gr0m » 18 lutego 2013, 0:20

Ciężko określić nie widząc tego choćby na zdjęciu, spróbuj zrobić . A czy świnka ma dostępne w klatce jakieś gryzaczki, patyczki itp? Ma na czym ścierać ząbki ? Cały czas ma sianko ?
Nie dawaj śwince chleba! Wiem, że wiele osób mówi, że tak się robi, ale to nie prawda, po pierwsze chleb jest kaloryczny, zawiera często produkty pochodzenia zwierzęcego (np jajka, czy mleko) a po drugie świnka może sobie pokaleczyć dziąsła, po trzecie może zakwasić żołądek, bo po pewnym czasie chleb kwaśnieje.
No jak na dwa lata to świnka waży dość mało, ale to też zależy od jej wielkości .
Jeżeli Świnka może jeść normalnie, to prawdopodobnie ząbki są w porządku, ale ostrożności nigdy za wiele.

Wróć do „Choroby i problemy”