Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnki - dwie samice- niespotykany i mocno uciążliwy problem

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Konto usunięte

Świnki - dwie samice- niespotykany i mocno uciążliwy problem

Postautor: Konto usunięte » 10 kwietnia 2013, 14:07

Witam,

mam pewnie uciążliwy problem. Mam dwie świneczki, samiczki, są w tym samym wieku, mają pół roku, od początku są razem.

Na początku przepychanki, gruchanie, wiadomo - ustalanie hierarchi, wszystko rozumiem.

Natomiast już od momentu jak miała około 3-4 miesiące, jest problem tego typu, że mniej więcej 4 dni w miesiącu (jak ona, lub jej kompanka ma ruje) zachowuje się strasznie, tzn chodzi za druga świnką, ociera się, skacze, podskakuje, przewraca się na bok, przy tym gruchanie jest okropnie głośne. Nie byłoby takiego problemu, gdyby nie to, że jest tak natarczywa, że druga świnka ucieka, chowa się, piszczy. Po prostu natarczywość tej świni zaczyna przechodzić wszelkie pojęcie.

Oczywiście z problemem tym byłam u weterynarza no i Pani jest w szoku, bo aż takiego przypadku jeszcze nigdy nie miała. Ustalanie hierarchi na początku - normalna sprawa, ale po ponad pół roku, to już jest coś nie tak. Weterynarz powiedziała, że będzie musiała poczytać na ten temat, może jej się uda czegoś dowiedzieć.
Zazwyczaj 2 doby to trwało i było ok, natomiast teraz os soboty trwa to aż do dzisiaj, czyli piąty dzień!

Powiedzcie mi: czy ktoś z Was miał już taki problem i jak go rozwiązaliście?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Świnki - dwie samice- niespotykany i mocno uciążliwy pro

Postautor: Asia909 » 10 kwietnia 2013, 18:45

Moje tez tak mają. Jedna druga zaczepia, grucha, skaczą na siebie i tak przez około jeden dzień :P A jeżeli są ,,agresywne" płciowo do siebie to... poczytaj sobie tu: http://swinkimorskie.eu/torbiele_na_jajnikach.php ale wątpię w to. nadchodzi teraz wiosna i mogą być bardziej pobudzone. :)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Konto usunięte

Re: Świnki - dwie samice- niespotykany i mocno uciążliwy pro

Postautor: Konto usunięte » 10 kwietnia 2013, 19:06

a czy ktoś może mi podpowiedzieć odnośnie tych cyst na jajnikach: czy najpierw robi sie USG, weterynarz je zleca? bo poczytałam na ten temat i zachowanie świneczki ewidentnie pasuje do cyst na jajnikach, a robi się coraz bardziej napastliwa. Czy ma ktoś z Was za sobą taki przypadek i może mi coś dokładniej podpowiedzieć?