Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy da sie uratowac?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Czy da sie uratowac?

Postautor: sloneczko » 16 maja 2013, 0:20

Mam pytanie-czy sa sie swinke uratowac z zapalenia pluc lub oskrzeli? Czyja swinka zyje po tej chorobie? Wet mowil ze raczej nie ma szans bo nawet jak zapalenie pluc przejdzie to zaraz znowu sie cos przyczepi do slabej swinki. Czy wasze swinki zyjja po zapaleniu pluc?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Czy da sie uratowac?

Postautor: nugatka » 16 maja 2013, 7:50

Żyją i mają się dobrze. Jeśli w porę zacznie się leczenie i wyleczy, to potem świnka może żyć długo i szczęśliwie. Zmień weterynarza.

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 16 maja 2013, 8:50

Nugatka Ile Twoich Swinek ma sie dobrze po zapaleni pluc ? Nie wiem nawet gdzie moja mogla sie tego nabawic , ostatnio bylo bardo cieplo.Czy Twoim tez ropialy oczka podczas tego zapalenia?

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 16 maja 2013, 19:02

Nie miałam świnki chorej na zapalenie płuc, jednak czytałam wiele takich historii. To, że przy chorobie ropieją oczka, to normalne. Bardzo ważna jest diagnoza, odpowiednie leki i kompetentny weterynarz.

Awatar użytkownika
Aperea
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich - APEREA
Kontaktowanie:

Postautor: Aperea » 16 maja 2013, 19:17

Słoneczko co za bzdury Ci ten weterynarz naopowiadał! JESTEM W SZOKU!!

Owszem zapalenie płuc jest śmiertelne ale tylko w przypadku BRAKU LECZENIA (czasem podjęte leczenie również nie daje 100% szans). Chora świnka jest zgarbiona, włos nastroszony, na duszności, rzęzi, kicha, ma katar, najczęściej nie ma apetytu.
Świnkom z zapalenie podaje się antybiotyki najczęściej enrofloksacynę w dawce 5-10mg na 1kg dziennie. Antybiotyk ten ma tak szerokie spektrum działania, że podaje się go przy wielu rodzajach zakażeń bakteryjnych.

Świnkę trzymaj w możliwie ciepłym, ale dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Dla ułatwienia śwince oddychania możesz blisko klatki umieścić niewielką ilość olejku eukaliptusowego. W walce z chorobą możesz również wspomóc się podbiałem czyli takimi żółtymi kwiatkami.

Obrazek

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 16 maja 2013, 23:00

Moja Chrupka miała zapalenie oskrzeli ale po tygodniowej kuracji antybiotykiem wyzdrowiała :)

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 18 maja 2013, 16:06

Jak tam świnka?

sloneczko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sloneczko » 20 maja 2013, 23:09

Niestety nie zyje...Nie mialam sil wczesniej wejsc na strone, dalej bardzo rozpaczam. W pewnym czasie bardzo rozdelo jej brzuszek choc nie byl twardy, lapki tylnie jakby nie mialy sil sie utrzymac. Caly czas mialam nadzieje m8imo wszystko, tym bardziej ze ostatniego dnia jakby poczula sie lepiej, jednak to tylko pozory byly.Wlasciwie to do konca nie wiadomo co naprawde bylo i nie wiem czy druga swinka sie nie zarazila, narazie nie ma objawow.

Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Świnki morskie: Kejt & Kamil
Kontaktowanie:

Postautor: Avonis » 20 maja 2013, 23:17

To naprawdę szkoda. Trzymaj się :confused:
Niestety, często jest tak, że na koniec się polepsza, nie tylko u świnek. Złudna nadzieja, ale zawsze jakaś [']

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Antoine de Saint-Exupéry

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca