Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Miękkie, kleiste bobki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Kimie
Użytkownik
Świnki morskie: Soo Min i Miwa :)
Kontaktowanie:

Miękkie, kleiste bobki

Postautor: Kimie » 17 czerwca 2013, 16:54

Witam
Od jakiegoś czasu moje świnki robią zbyt miękkie bobki, które okropnie brudzą matę, "mebelki" i czasami nawet sierść :( Podawałam im węgiel, odstawiałam mokrą paszę, ale to nie pomogło. Dostały też trilac i wróciłam do poprzedniej karmy, którą lubiły, ale problem nie został rozwiązany :( Świnki zachowują się normalnie, nie są osowiałe, mają apetyt i ogólnie nic im nie dolega. Przetrząsnęłam fora, ale nie znalazłam żadnego rozwiązania dla tego przykrego problemu. Ma ktoś jakiś pomysł?

Awatar użytkownika

pyyśka
Użytkownik
Świnki morskie: Amiga, Abigail
Kontaktowanie:

Re: Miękkie, kleiste bobki

Postautor: pyyśka » 17 czerwca 2013, 19:10

Podawaj dalej tylko suchą karmę i sianko, może zrezygnuj na razie z warzyw i owoców. Ale skoro mówisz, że to nie pomagało może lepiej zgłoś się do weterynarza, niech przebada świnki i ich kupki.
Sprawdź też może poidełko, z którego piją wodę. Zauważyłam, że np. w moim występował osad, więc teraz myję dokładnie dwa razy dziennie, bo tam też może się gromadzić jakiś brud. Ale tak czy tak chyba lepiej jak zajmie się tym lekarz. Życzę świnkom żeby szybciutko wyzdrowiały:)

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 17 czerwca 2013, 19:21

Po pierwsze nie działaj na własna rękę tylko udaj się do weta. Bezpiecznym warzywem, które możesz podawać podczas biegunki jest marchew, korzeń pietruszki, seler, burak. Poczytaj i zobacz jakie warzywa i owoce możesz teraz podać, bo nie może byc tak, że świnka nie dostanie w ciągu dnia chociaż jednego warzywka http://www.swinkimorskie.eu/warzywa.php http://www.swinkimorskie.eu/owoce.php . Ale jak najprędzej do weta!

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 17 czerwca 2013, 19:30

Również uważam, że powinnaś iść do weterynarza. Skoro obie świnki mają ten sam problem i zmiana diety nic nie pomogła możliwe, że obie zaraziły się tą samą bakterią, albo tym samym pasożytem.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 17 czerwca 2013, 21:08

Z domowych sposobow zrobilas juz wszystko. Teraz nalezy isc do weta. Jesli obie swinki maja ten sam problem to pewnie jak wyzej pisano zarazily sie od siebie jakas bakteria. Udaj sie do weta ktory zna sie na swinkach :) sorry za brak polskich znakow.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Wróć do „Choroby i problemy”