Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Alergia, kurza wesz czy świerzb?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Alergia, kurza wesz czy świerzb?

Postautor: Maleńka » 18 października 2013, 17:23

Witam.
Od poniedziałku mam świnkę morską - rozetkę. Jest to samiczka, ma 5,5 tygodnia. Kupiłam ją, w dość popularnym w moim mieście, sklepie zoologicznym.
Mieszka w akwarium, ma ściółkę z trocin kupionych w bricomarche, poidełko z wodą przegotowaną (codziennie zmieniam), kupiłam podstawową karmę + paczkę witamin w granulkach.
Wczoraj dałam jej marchewkę na kolację a 2 dni temu jabłuszko. Dałam jej też kukurydzę ale jej nie je. No i tu mój problem.
Od 2 dni strasznie się drapie, czasem aż podskakuje (ale to może być popcorning, coś takiego słyszałam), rusza główką we wszystkie strony, gryzie się, kicha.
Kiedy ją głaszczę i jest ze mną to wszysto jest ok. Tylko najczęściej w akwarium tak robi albo na kanapie, kiedy ją wypuszczam.
Oglądałam ją już - nic nie widziałam, oprócz dwóch małych łysych placów, po jednym za każdym uszkiem.
Zastanawiam się co to może być - kurza wesz, świerzb, czy raczej jest uczulona na jakieś jedzenie albo trociny?
Już ją wykąpałam i wyczyściłam klatkę i na razie nic nie robi ale boję się że to coś poważniejszczego. A jak już to weterynarz i tak mi nie powie na co konkretnie jest uczulona i czego mam unikać.
Dlatego pytam się hodowców i miłośników prosiaków :)

Proszę o jak najszybszą pomoc, już bardzo się do niej przywiązałam, a jestem w tym niestety zielona :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Alergia, kurza wesz czy świerzb?

Postautor: Asia909 » 18 października 2013, 17:54

Ja obstawiam grzybicę. Idź do weta. Świnki z zoologa zwykle maja grzybicę. Te placki za uszami to każda świnka ma ;)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Maleńka » 18 października 2013, 18:13

No niby tak, ale jakichś strupów ani nalotów nie ma.
Na futerku tylko przed umyciem miała gdzieniegdzie takie małe czarne kropki, ale tylko w jednym miejscu. Dlatego wolałam ją umyć.

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 18 października 2013, 19:11

Uczulenia u świnek zdarzają się dosyć rzadko, ale się zdarzają. Piszesz, że trzymasz świnkę w akwarium może trociny mają tak intensywny zapach, że ją to drażni (świnki lepiej trzymać w klatkach gdzie jest możliwy stały przepływ powietrza, wbrew pozorom w akwarium jest tego powietrza znacznie mniej). Jeśli świnka się drapie to może być początek właśnie jakiejś skórnej choroby jeszcze bez wykwitów, ewentualnie może mieć pasożyty. Udaj się do weterynarza, zawsze lepiej zdusić coś w zarodku niż potem przechodzić długie leczenie. Możesz spróbować wykąpać prosiaczka w minimalnej ilości szamponu Nizoral tylko tyle żeby się troszkę spieniło (w Aptece dostaniesz taką małą saszetkę kosztuje chyba z 4 zł a starczy na kilkanaście kąpieli miejscowych i kilka całościowych).

Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Maleńka » 18 października 2013, 19:35

Też już myślałam o trocinach. Nie ukrywam że czasem je podjada, ale słyszałam że to u prosiaków normalne - jedzą wszystko co dla weganów :D Czy od tego też może mieć jakieś uczulenie? Tam na 100% nie ma żywicy.
Wiem też że świnki są skłonne zjadać swoje bobki dla zachowania higieny. Więc tutaj też nie mam się martwić? Z resztą i tak nie będę jej pilnować żeby tego nie robiła.
Zastanawiam się nad zmienieniem "pojemnika" na klatkę. Ale musiałabym kupić, a to duży wydatek, na który, niestety, na razie mnie nie stać.
Czy pył z trocin też może ją drażnić? Są dość mocno rozdrobnione, i choć staram się tego unikać, to zawsze przy zmienianiu ściółki wlatuje ten drobny pył :/

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 18 października 2013, 19:44

Pył może być drażniący, ale to powoduje kichanie a nie drapanie się nieustanne. Klatka wcale nie musi być droga, odkup od kogoś w swojej okolicy, tu na forum jak się ogłosisz albo poszukasz na pewno coś znajdziesz. Ja swoją 80 cm kupiłam za symboliczne 30 zł. Świnki jedzą własne odchody nie tyle dla higieny jak dla pozyskania składników odżywczych. Trociny raczej podgryzają ale ich nie spożywają :) Możesz też poszukać klatki używane na portalach np. Ale...(nie bardzo wiem czy można robić tu taką reklamę, czy moderatorzy nie będą mieli nic przeciwko, ale pospolity portal z używanymi rzeczami każdy zna hehe).

Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Maleńka » 18 października 2013, 20:51

ok, dzięki, na razie problem z drapaniem minął po kąpieli i zmienieni ściółki na świeższą :) być może to od bakterii w moczu. ale i tak czekam na jakieś wskazówki ;)

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 20 października 2013, 11:37

Zmień akwarium na klatkę ;)

Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Maleńka » 21 października 2013, 19:28

planuję :) na razie zmieniłam trociny na granulat + matę.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca