Kąpanie świnek jest zbędne... one same dbają o swoją czystość. No chyba że prosiak jest na prawdę bardzo brudne, albo zaleci to wet (np. jakieś pasożyty). Ewentualnie na wystawy (?? chociaż nie wiem ). Jak już musisz wykąpać świnkę to woda musi byc odpowiednio ciepła, żeby się nie przeziębiła, trzeba uważać żeby nie zmoczyć głowy, no a potem uważać żeby przeciągów nie było.
W wypadku świnek długowłosych pomaga to utrzymać długie włosy w czystości. Często się one zlepiają i trudno je np wyczesać, ale częste kąpiele też nie są zalecane, gdyż świniaczek może się przeziębić.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.
A po co kąpać świnkę? Czy jest aż tak brudna, żeby nie mogła się sama wykąpać? Jeśli jest na prawdę brudna, to możesz ją umyć uważając na głowę. Ja ostatnio, znaczy się jakieś 2 tyg. temu, kąpałam Eliasa. Ale sam by się nie wyczyścił, więc trzeba było mu pomóc