Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka nie chce jeść :(

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Rikkusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka nie chce jeść :(

Postautor: Rikkusia » 4 grudnia 2014, 0:25

Witam. Mam 3-letnią świnkę która zawsze była zdrowa. Jednak gdy po zabiegu skrócenia trzonowców świnka nagle przestała jeść. Dostaje antybiotyki od ok. 2 tyg, lecz to nie pomaga. Świnka jest chuda, można wyczuć kręgosłup i inne kości, i to bardzo dokładnie. Próbowałam nakłonić ją do jedzenia, dawałam jej ze strzykawki jabłko i marchewkę z dodatkiem owsu, zgodnie z zaleceniami weterynarza, ale nic nie tknęła. Niedawno miała skracane również siekacze, też nie pomogło. Dzisiaj byłam na rentgenie, weterynarz mówił że "to okaz zdrowych kości". Miała podejrzenie ropniaka. Świnka nie rusza się z domku, jedyne co zjadła to 2 cienkie plasterki melona, kilka dni temu. Bardzo się o nią martwię, boje się że tego nie wytrzyma. Gryzie jedzenie, ale go nie połyka i czasami wypluwa. Inny weterynarz mówi że to może być porażenie nerwu odpowiadającego za przełykanie. Mam nadzieje że jednak z tego wyjdzie. Jutro mam zamiar dać jej trochę zmielonych ziaren z wodą.
Może macie jakieś pomysły by ją uratować? Bardzo mi na niejzależy.

Awatar użytkownika

Rikkusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka nie chce jeść :(

Postautor: Rikkusia » 4 grudnia 2014, 0:54

Chciałabym również dodać że świnka od zabiegu schudła 300 g ;(

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 4 grudnia 2014, 22:59

Poszukaj tu weterynarza który zna się na świnkach i idź na konsultację.
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... 935c3c2fe2
Koniecznie dalej karm świnkę strzykawką, najlepiej karmą ratunkową (lub rozdrobnij karmę np. Cavia complete VL, zmieszaj z wodą i podawaj do pysia)4-5 razy dziennie, podawaj probiotyk aby ukł. pokarmowy sie nie rozregulował (2-3 godz. po antybiotyku lub prewencyjnie). Trzeba działać b. szybko bo świnka już dużo straciła na wadze...

Rikkusia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Rikkusia » 10 grudnia 2014, 22:05

Niestety, dziś musiałam się z nią rozstać. Przeglądałam zeszyt, w którym o niej pisałam, i zobaczyłam że w najlepszych czasach ważyła 1.158 g, dziś tylko 614. Smutne, ale widocznie tak musiało być.