Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co jest z moją świnką?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Ruben_Tesla
Użytkownik
Kontaktowanie:

Co jest z moją świnką?

Postautor: Ruben_Tesla » 4 czerwca 2015, 21:27

Witam wszystkich :)

Posiadam dwa słodkie 8 miesięczne świntuchy, są to bracia - Ruben i Tesla :)

Niestety Tesla nie wydaje się całkiem zdrowy.

Zacznę od początku.
Odkąd go mam zdarzało mu się lekko kichać, dostawał witaminę C i był spokój do jakiegoś czasu.
W grudniu Ruben przeszedł zapalenie ucha, był leczony antybiotykiem i wyszedł z tego, do tej pory jest ok.
W styczniu Tesla zaczął więcej kichac, zawsze leci mu trochę wodnistej wydzieliny tylko z prawego nozdrza. W czasie jedzenia nieco pohukiwał. Poszłam z nim do weterynarza, osłuchał, wymacał, serce ok i płuca czyste - być może to wrażliwość na pył /alergia. Miałam nadal podawać wit C.

Pod koniec lutego Tesla zaczął przekrzywiać głowę i był nieco osowiały - miał zapalenie ucha, był leczony kroplami do ucha i antybiotykiem. Ucho zostało wyleczone, ale świnka dalej miała wyciek z noska, tylko z tego jednego nozdrza, czasem też ma załzawione oczko. Byłam z nim jeszcze 4 razy na kontrolach u weterynarza, dostał Metacam (przeciwzapalny) i srednio mu pomógl. Potem byłam u innego wet, zasugerowałam czy na pewno to nie płuca lub serce i nadal słyszę, że to reakcja na pył.

Tesla od początku ma dobry apetyt, waży 1200g, załatwia się normalnie.
I nadal ma ten wyciek i od czasu do czasu nosek pokryty chrupkami (czyszczę go), jak oczko jest zaropiałe to przemywam roztworem soli fizjologicznej (pomaga) oraz nadal często pohukuje jak je.
Dziś zwróciłam uwagę, że jego szyja wydaje się obwisła/tłusta i nie jestem pewna, ale chyba wyczułam mały ruchomy guzek (wielkości groszku). Poza tym jest ok. Świnki od początku są na drybedzie (pod nim kładę podkłady higieniczne), piorę go co 4-6 dni i wytrzepuję. Do prania używam szarego mydła, nie używam płynu do płukania.
Może ktoś z was miał podobny przypadek? Ciągle się martwię o Teslę, przesadzam?

Tesla:
https://www.facebook.com/39643422720092 ... 216629155/

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Co jest z moją świnką?

Postautor: Renika » 5 czerwca 2015, 1:14

A był robiony rtg aby zobaczyć czy serce nie jest powiększone? Moja świnka pohukiwała od czasu do czasu i wyszło na zdjęciu że ma chorobę serca.

Awatar użytkownika
Ruben_Tesla
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ruben_Tesla » 5 czerwca 2015, 10:06

Nie było rtg.. nawet nie zasugerował żaden weterynarz. Na moje uwagi czy to nie serce argumentowali, że Tesla ma dobrze ukrwione kończyny, uszy, śluzówki w pyszczku są różowe no i wg osłuchu serca jest ok. Wiem, że choroby serca nie dają wszystkich możliwych objawów.

Mieszkam w DE, za 2 tyg przyjeżdzam do Polski na 5 tyg, biorę zwierzaki ze sobą.Jeśli stan Tesli będzie stabilny i nie pogorszy się, to pójdę (w PL) do mojej znajomej pani wet. Uratowała mi poprzednią świnkę mnóstwo razy (2 raz przerośnięte zęby trzonowe, usuwanie kaszaka z łapy itp..). To było już 4-5 lat temu i mam nadzieję, że weterynarz z czasem się dokształca bo nie każdy umie leczyć chore serce u świnki. Na zagranicznych forach czytałam o codziennym podawaniu pewnego leku na serce i ew Furosemid na pozbycie sie zalegającego płynu w płucach. Myślę, że przy tej wizycie zaopatrzę się w opis leczenia serca w razie, gdyby weterynarz nie chciał nic specjalnie z tym zrobić. Ew. bedę musiała szukać pomocy gdzie indziej (będę w Wejherowie, jakby co poszukam specjalisty w Trójmieście, może ktoś poleci?).

Naczytałam się trochę, ponieważ ta gruba szyja też mnie martwi - może to być po prostu tłuszcz (podójny podbródek tzw dewlap), ropień, guz lub powiekszone węzły chłonne. Nie wydaje mi się, że to może być ropień, bo powinien szybko rosnąć i jest wtedy bolesny, a zwierzak pozwala się dotykać po szyi. Może to powiększone węzły chłonne jako reakcja na infekcję (zakażenie bakterią czy o podłożu wirusowym..).

Oj martwię się, od samego początku jakieś problemy się chwytały moich świnek.

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 5 czerwca 2015, 22:55

Moja świnka ma takie same objawy jak opisujesz. Byłam u dwóch różnych weterynarzy, osłuchali i stwierdzili, że płuca i serce są w porządku. Wybieram się znowu do weta i zażądam prześwietlenia. Coś musi być na rzeczy skoro świnka ma ciągle te objawy.

Awatar użytkownika
Ruben_Tesla
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ruben_Tesla » 5 czerwca 2015, 22:59

Czytam wszelkie wypowiedzi na różnych forach po polsku i angielsku. Przeraża mnie mimo wszystko wariant świnki chorej na serce lub nowotwór ;( Będzie co będzie, ale żeby w końcu ktoś zdiagnozował tego biedaka.

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 6 czerwca 2015, 1:06

Moja świnka codziennie bierze prilenal na serce i objawy ustąpiły.

Awatar użytkownika
Ruben_Tesla
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ruben_Tesla » 6 czerwca 2015, 11:19

Renika, a jak wygląda taka kuracja?
Jak na jak długo starcza lek i ile kosztuje? Oczywiście mój prosiek jest niezdiagnozowany i nie mam żadnego dowodu, że ma chore serce, może nie będzie tego potrzebował. Mimo to cieszę sie, że w PL leczy się świnkom serduszka.

Awatar użytkownika
Renika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Renika » 7 czerwca 2015, 11:18

Prilenal 2,5 mg kosztuje ok. 25 - 30 zł (ale to zależy gdzie kupujesz, ja biorę od weta). W środku jest 28 małych tabletek. Moja Fufa dostaje codziennie 1/4 tabletki, kroję i sypię na ogórka - zjada ze smakiem :) . Wystarcza na długo a świeczka normalnie się zachowuje, biega z innymi i nie ma już problemów z oddychaniem :) . Dzięki tej kuracji serce już nie rośnie bo na rtg wyszło powiększone i stąd miała te duszności.

Awatar użytkownika
Ruben_Tesla
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ruben_Tesla » 11 czerwca 2015, 15:40

Nagrałam dziś filmik jak moje prosiaki jedzą, w ok 30 sekundzie najbardziej słychac jak Tesla "huczy"

https://www.youtube.com/watch?v=lOJWdf- ... e=youtu.be

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 11 czerwca 2015, 19:22

Zmartwiło mnie to nagranie, bo moja świnka tak samo robi przy jedzeniu :( Myślałam, że to normalne i że jej jedzonko smakuje. Jutro wizyta u weterynarza i się okaże co tego mojego biednego prosiaka męczy. Mam nadzieję, że to jednak nie serce. W ogóle jestem zła i smutna bo świniak krótko po zakupie zachorowała. Powoli pokonujemy roztocza, ale widzę, że nowe choróbsko go męczy. :(

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca