Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

wzrok swinki, a mocne swiatlo

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
miodelka
Użytkownik
Kontaktowanie:

wzrok swinki, a mocne swiatlo

Postautor: miodelka » 5 grudnia 2015, 18:58

Mam ok.3 letnia świnke chciałam jej zrobić zdjęcie bo do tej pory nie miałam żadnego, oczywiście bez lampy błyskowej, jednak mój telefon miał inne plany bo pomimo wyłączenia lampy włączyła się sama, światło nie było skierowane bezpośrednio na oczy świnki, bo przelaczalam aparat z przedniego na tylni z tego co zauważyłam nie zamknęła ich, czy mogło to wpłynąć negatywnie na jej wzrok ? Świnka reaguje na ruch palca Koło oczu tzn. Zamyka je, jednak nadal się o nią martwię, czy mimo to ze reaguje i zamyka oczy ta sytuacja może przynieś negatywne efekty ?

Awatar użytkownika

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Re: wzrok swinki, a mocne swiatlo

Postautor: Moreni » 5 grudnia 2015, 19:06

To raczej nie powinno jej zaszkodzić, tak samo jak człowiekowi jednorazowe dostanie fleszem raczej nie wypali oczu. Obserwuj ją, jeśli nic się nie zmieniło w jej zachowaniu to nie ma co panikować.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: wzrok swinki, a mocne swiatlo

Postautor: GalaxySparkle » 5 grudnia 2015, 23:06

Ja też twierdzę, że nie ma powodu do paniki. Myślę, że gdyby flash miał zaszkodzić śwince, to przede wszystkim b.by się przestraszyła i uciekła. Sama często używam flasha, bo wysyłam dużo snapów, a Snapchat bez użycia flasha robi je okropnie ciemne. Pepper totalnie zlewa lampę i dalej zajmuje się swoimi sprawami. :)