Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wzdęcia

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
paulus306
Użytkownik
Kontaktowanie:

Wzdęcia

Postautor: paulus306 » 10 maja 2016, 18:53

Witam, chciałabym prosić was o pomoc.
Otóż moja dwuletnia świnka ma pewien problem dotyczący wzdęcia. Wszystko zaczęło się w niedziele rano, gdy stała się bardzo osowiała. Nic praktycznie się nie odzywała, mało jadła. W poniedziałek było jeszcze gorzej, jadła coraz mniej aż w końcu nadszedł wtorek i ciągle nic nie je. Jest bardzo słaba, ledwo utrzymuje się na nogach. W między czasie zauważyłam, ze ma duży brzuszek, a przecież nic nie je i mało się wypróżnia, a nawet wcale. Ma takie jakby dwa '' baloniki '' po bokach, wiec wyczytałam, że to są wzdęcia i należy zaopatrzyć się w lek Espumisan. Dostaję 8 kropel po 3 razy dziennie do pyszczka. Myśleliśmy na początku, że może mieć problem z zębami, bo może ją bolą, ale dzisiejsza wizyta u weterynarza wykluczyła tą możliwość. Mówił, ze to bardzo wzdęty brzuszek i, że gazy napierają na narządy co powoduje jego ból. Dał jej jakiś lek rozkurczowy w postaci zastrzyku i glukozę. Jutro idziemy do niego na powtórkę z zastrzykami. Świnka dostaję wodę z witaminą C, ale nie ułatwia nam tego. Wczoraj nie ruszała się w klatce, cały czas siedziała tylko w jednym miejscu. Jedzenia ma pod dostatkiem. Dość często je wącha i szuka w nim czegoś, wygląda to tak jakby chciała jeść, ale nie mogła. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Boję się, że ją stracę...

Awatar użytkownika

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Re: Wzdęcia

Postautor: Dona » 10 maja 2016, 19:16

Zacznij ją jak najszybciej karmić strzykawką. Nie zwlekaj. Nawet jeśli nie będzie chciała to na siłę. Najlepsza jest karma ratunkowa, weterynarz powinien mieć i dziwię się że tego nie zalecił. Ale możesz też spróbować rozdrobnić zwykłą karmę z wodą, albo utrzeć jabłko, banana, marchew i papką karmić świnkę. Co 2-3 h około 5-10 ml. Ponad doba bez jedzenia jest zagrożeniem dla życia świnki. Świnka nie może nie jeść.

paulus306
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulus306 » 10 maja 2016, 19:24

Co to jest ta karma ratunkowa?

Dona
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 10 maja 2016, 19:30

Jest to specjalna karmą w proszku ktorą się rozrabia z wodą i karmi świnkę przez strzykawkę. Np herbi care Plus.

paulus306
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulus306 » 10 maja 2016, 19:38

Dziękuję, jutro spytam o to weterynarza

Dona
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Dona » 10 maja 2016, 19:46

Ale nie czekaj z karmieniem do jutra. Może mieć potem bardzo duże problemy z wątrobą. Możesz też do picia dawać herbatkę z koperkową. Pomaga na wzdęcie.

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 10 maja 2016, 20:49

Dokladnie, najwazniejsze to ja dokarmiac na sile, za dlugo zwlekalas, swinka wyslabla przez te 3 dni- w konsekwencji moga nastapic problemy z zanikiem pracy zoladka i jelit wlasnie z niejedzenia.
Karma ratunkowa, ktora zostala wymieniona juz jutro, a dzisiaj kombinuj z rozmoczeniem zwyklej karmy, podawaj picie strzykawka herbatka z kopru jak najbardziej bo jest na wzdecia, jesli masz swiezy to jeszcze lepiej. Swinki w takich przypadkach czesto przechodza na pokarm suchy, ktory pomaga w uregulowaniu pracy ukl.pokarmowego , wiec to dla niej wazne- je sianko? masz jakies ziolka suszone? buraczek, mniszek, marchewke?
Mozesz rowniez jej pomoc wacikiem namoczonym w cieplej wodzie- takim przemywasz brzuszek w strone kupra i okolice odbytu stymulujac wydalanie, niewiadomo jednak czy usiedzi spokojnie.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 maja 2016, 7:01

"Boję się, że ją stracę" no chyba nie boisz się, bo gdyby tak było to w pon. świnka byłaby u weta. Do tego zapytałabyś co masz zrobić, bo świnka nic nie je, gdyby odpowiedź była lakoniczna, poszukałabyś informacji na necie co się robi. Teraz będzie ciężko uratować prośka, bo za długo nic nie jadł.

paulus306
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulus306 » 11 maja 2016, 14:37

No właśnie jeśli chodzi o brzuszek to jest bardzo wrażliwa na tym punkcie, ale postaram się tak zrobić. Wczoraj wstrzykiwałam jej starte jabłko w strzykawce i trochę zjadła. Dzisiaj nie jest wcale lepiej, za 15 minut jedziemy do weterynarza.

paulus306
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: paulus306 » 11 maja 2016, 14:38

Tami, czy ty próbujesz wzbudzić u mnie wyrzuty sumienia? Jeśli tak to Ci się to bardzo udało, cały czas daje jej wodę i jedzenie do pyszczka, ale już po pierwszym wstrzyknięciu połowy strzykawki ona odwraca się i próbuję się chować za moją rękę. Widzę, że ona się boi. Staram się...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”