Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Witamy :)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Witamy :)

Postautor: dirdib » 24 sierpnia 2007, 14:46

wiesz ciaza w mlodym wieku nie jest dobra dla samiczki, w hodowlach zaczyna sie je laczyc z samcami jak osiagna 800 gram i/albo 5-6 miesiecy. Twoja postawa swiadczy troche o lekkomyslnosci. Co bedzie z malymi? Skad wiesz ze te "dobre" domy sie potem nie okaza zlymi?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Colette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Witamy :)

Postautor: Colette » 24 sierpnia 2007, 16:20

Powiem tak - kupując Gutka w sklepie byłam pewna, że jest to samica, sprawdzało to kilka osób i wszystkie mnie przekonywały, że to samica. Więc wzięłam. Kiedy po pewnym czasie okazało się, że to jednak facet, wszystko zaczęło się komplikować. Było kilka możliwych wersji tego, co mamy zrobić, generalnie żadna się nie sprawdziła. Kastracja odpadała, ponieważ jest to zabieg drogi, moja mama stwierdziła, że nie będzie płacić 100 zł. Przed chwilą rozmawiałyśmy. Poszukam, podzwonię po okolicznych lecznicach, może znajdzie się ktoś, kto wykonuje takie zabiegi. Generalnie opcja jest taka, że sama zbieram kasę na tą kastrację. Cóż, najlepiej by było, gdyby wykonywał ten zabieg profesjonalista, ale wątpię, czy w okolicy jest ktoś naprawdę dobry w tym fachu. Pytałam jednego weterynarza, to miałam wrażenie, że chce mnie wyśmiać, że chcę wykastrować świnkę...

Awatar użytkownika
Colette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Nowości!

Postautor: Colette » 13 października 2007, 11:23

Witam! Ciekawe czy ktoś mnie jeszcze na tym forum pamięta ;-). Przybyłam do was z wieloma pytaniami odnośnie rozmnażania świnek i tego co mam robić kiedy okazało się, że zamiast dwóch samiczek mam parkę. Otóż problem już rozwiązany. W środę, 10 października Białata urodziła 2 małe świnki, swoje klony. Dzień wcześniej zaczęłam coś podejrzewać i odgrodziłam ją od Gutka. Następnego dnia, pół godziny po powrocie do klatki z biegania po pokoju, z mamą zauważyłyśmy w klatce jedną małą świnkę. Nie ukrywałam zdziwienia, odbywało się to tak szybko i cicho! Znak do zaniepokojenia dał nam Gutek, który z drugiego końca klatki podniósł kwik nie wiedząc co się dzieje. Obserwowałam jak Białata zajmuje się nowo narodzoną świnką, czekając na kolejną (od początku wiedziałam, że będą dwie małe świnki ;-)). Po 15 minutach na świat przyszła druga świnka, kolorystycznie bardzo podobna do pierwszej, jednak trochę mniejsza. No cóż, niespodzianka wspaniała! Wszystko odbyło się bez problemów a młoda mama wspaniale się nimi zajmuje! Jestem z nich naprawdę dumna :). Jak przyjdzie czas to zmierzę się z płcią.

Już następnego dnia kastrowałam Gutka. Tzn weterynarz kastrował ;-). Nie ukrywam, miałam ogromnego stresa i poczucie winy wobec świnki. Tuż po rozpoczęciu zabiegu poryczałam się jak głupia. Na szczęście Gutek w miarę nieźle zniósł zabieg, a co najważniejsze - przeżył! Dziś czuje się już w miarę nieźle, ale na razie boję się brać go na ręce, żeby nie zrobić mu krzywdy. Najpierw niech mu się tam wszystko dobrze zagoi ;-). Za dwa tygodnie znów połączę świnki i będą wszystkie razem :).

A małe... Na razie jeszcze bardzo boją się ludzi, ale niczego poza tym ;-). Już śmiało biegają po klatce, wąchają Gutka, uczą się jeść sianko, marchewki, chlebek a nawet trociny ;-). Od samego początku pokochałam je jak własne dzieci, oj ciężko będzie mi je oddać...

A teraz pochwalę się moimi drogimi świniątkami ;-).

Z mamusią ;-)
Obrazek

Dwa klony ;-)
Obrazek

Nasza dumna mamusia robiąca sobie przerwę od tych natrętów ;-)
Obrazek

Portret
Obrazek

Ryjek ;-)
Obrazek

Nie zapominajmy o Gutku, który też swoje przeszedł. Na zdjęciu tuż po powrocie do domu, jeszcze pod działaniem narkozy.
Obrazek

admin
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Nowości!

Postautor: admin » 13 października 2007, 12:13

Gratulacje! Prosiaczki są piękne :] Dobrze, że zabieg kastracji Gutka przebiegł bez większych problemów :) Imiona dla nich już masz? :D

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 13 października 2007, 15:12

Pustula skoro nie zna jeszcze plci to i imion nie ma - jaki ty jestes niecierpliwy :P
A w ogole to gratulacje dla mamusi i tatusia - piekne dzieci :D

Obrazek

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 13 października 2007, 16:56

Gratulacje!

Awatar użytkownika
Justyna K
Użytkownik
Świnki morskie: świnka Dexter+Fantasja+Navara+Łezka pies:Max moje świnki pochodza z hodowli BANIE MISIE :D
Kontaktowanie:

Postautor: Justyna K » 13 października 2007, 17:52

Jakie one sa sliczne :)

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 13 października 2007, 20:24

Gratulacje! Świnki śliczne :super:
I szybkiego powrotu do zdrowia dla tatusia :ok:

Duszek [*]

Awatar użytkownika
Colette
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Colette » 14 października 2007, 13:48

Dziękuję za miłe słowa o moich świnkach, jestem z nich naprawdę dumna ;-).

Imion jeszcze nie mam i chyba długo ich nie będzie. Po pierwsze, muszę znać płeć, po drugie - muszę dobrze poznać świnki, ich charaktery i zachowania, bo na tej podstawie głównie nadaję imiona. Pożyjemy zobaczymy, ale jeśli ma ktoś jakieś propozycję, chętnie je rozpatrzę ;-). Swoją drogą ciekawe jak mi pójdzie rozpoznawanie płci.

Przy okazji zwracam się z małym pytankiem - po jakim czasie od narodzin bierzecie swoje małe świnki na ręce?

Awatar użytkownika
*nicia*
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: *nicia* » 14 października 2007, 15:48

Ja bralam tego samego dnia ale na chwile i tylko kiedy matka kazala, jak zaslania cialem to lepiej ie wnerwiac jej chociaz moja pozwalala , a po 2 tyogdniach nawet chetnie hehe bo miala go dosyc juz i jak tylko sie za nia chowal to uciekala.

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”