Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka pod choinkę

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Re: Świnka pod choinkę

Postautor: Chochlik » 19 lutego 2011, 21:11

Fakt to jest bardzo powazna decyzja, a przecież jeśli nie zapewnimy zwierzakowi dobrych warunkow będzie sie męczyć, a znalezienie dobrego domu też nie jest łatwe....

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

Awatar użytkownika

fix

Postautor: fix » 29 sierpnia 2011, 15:34

Ja również nie jestem zwolenniczką żywych zwierząt jako prezentów np. pod choinkę czy na komunię, zwłaszcza, gdy solenizant nic nie wie o tym, że zaraz będzie miał na swych barkach wielką odpowiedzialność :x

WarOfWorlds

Postautor: WarOfWorlds » 31 sierpnia 2011, 20:23

Ja dostałam moje świnki w prezencie od chłopaka :D wiedział, że chcę świnkę i że kiedyś miałam już dwa razy świnkę i mam wszystkie akcesoria, więc taki prezent to jak najbardziej :D to najlepszy prezent jaki kiedykolwiek dostałam :lol: i jeszcze ten szok, że w pudełku były aż dwie :lol:

Awatar użytkownika
Bidigo
Użytkownik
Świnki morskie: Dudulec :}
Kontaktowanie:

Postautor: Bidigo » 26 grudnia 2011, 14:47

moim zdaniem musi to byc bezwarunkow omowione z dzieckiem czy da sobie rady ze zwierzakiem

Awatar użytkownika
cukier101
Użytkownik
Świnki morskie: Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: cukier101 » 26 grudnia 2011, 21:58

W moim przypadku świnka była prezentem, ale wyszło to z mojej inicjatywy, po omówieniu i dyskusjach, byłem też przy zakupie także z prezentem wspólnego miało to tylko to, że finansowali rodzice :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 26 grudnia 2011, 22:36

W moim przypadku jestem za, mogę nawet zrobić listę śwnek z całego świata, które chciałabym dostać :lol:

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 27 grudnia 2011, 19:33

Ja miałam sytuację taką, że pod koniec listopada rodzice się zgodzili na świnkę i miałam do wyboru: nie płacę za to wszystko i nie dostaje już nic na Mikołaja, Wigilię i jakiś drobiazg na urodziny (Styczeń), albo płacę za to wszystko i dostaję na te inne. Wybrałam pierwszą opcję, byłam przy zakupie itp., ale pakowanie świnki do pudełka, albo nie omawianie prezentu z dzieckiem to przesada :roll:

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

LoLa...
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe
Kontaktowanie:

Postautor: LoLa... » 7 stycznia 2012, 16:35

Ja też zgadzam się z poprzednikami...
Wyobraźmy sobie taką sytuację...
Dziecko starsze, czy młodsze dostaje jakiekolwiek zwierzątko pod choinkę. Zachwyt, ale o zwierzaku nikt nic nie wie...
Chodzi mi o kogos kto kupił zwierzaka ,,na spontana,,- i co dalej? Ok, niektórzy pokochają je, zajmą się nim. Ale inni mogą je zaniedbać.
Zwierzę pod choinkę (jako prezent nie w pudełku) ok, ale uzgodnione wcześniej i dla człowieka z wiadomościami. Czyli normalny dom dla zwierzęcia...

To pasuje ;P
Ostatnio zmieniony 29 marca 2012, 21:47 przez LoLa..., łącznie zmieniany 1 raz.

Dreams are like rainbow-
Only idiots try to chase them...

monka1222
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monka1222 » 14 marca 2012, 14:08

Myślę ża jak dziecko chce to czamu nie?
tylko nie pod choinkę w papierze itp. :evil:
Tylko np. wybrać się dzień wcześniej po świnkę,klatkę i inne :mrgreen:
Ale jasno określić że to jest prezent pod choinkę i tyle :lol:

kasik999
Użytkownik
Świnki morskie: Antos i Jack
Kontaktowanie:

Postautor: kasik999 » 22 marca 2012, 21:39

Jesli dziecko jest starsze, wszystko jest omowione, to dlaczego nie... Ale kupowanie malemu dziecku swinki w prezencie nie jest dobrym pomyslem. W szczegolnosci, jesli taki rodzic nie zdaje sobie sprawy, ze w wiekszosci to sam bedzie musial sie zwierzakiem zajmowac...
Ciesze sie, ze Jack i Antos sa u mnie, ale pierwszych wlascicieli mieli wlasnie przez taka nieprzemyslana decyzje.
Juz od dluzszego czasu chcialam swinke morska, ale zawsze odkladalam zakup na pozniej. Przegladajac ponad miesiac temu lokalne ogloszenia, znalazlam olgoszenie, w ktorym dziewczyna napisala, ze kupila synkowi dwie swinki morskie i po dwoch dniach stracil on zainteresowanie. Minely dwa tygodnie, on nadal nie byl nimi zainteresowany, wiec za nieduze pieniadze chciala sie ich z calym dobytkiem, krotko i brzydko mowiac, pozbyc...
Sklamalabym, jak bym powiedziala, ze nie zrobilo mi sie ich szkoda, ale zanim zdecydowalam na tak, przez okolo tydzien przemyslalam sprawe i przedyskutowalam z partnerem. Na poczatku nie byl on za bardzo do nich przekonany, ale z czasem polubil naszych chlopcow. :)
Mam nadzieje, ze zawsze znajdzie sie ktos, kto pokocha niechciane zwierzaki, ale taki nieprzemyslany pomysl, czy zachcianka nieduzego dziecka naprawde nie jest dobrym pomyslem. Swiniaki byly narazone na niepotrzebny stres. Nawet nie wiem, czy przez te ponad dwa tygodnie u pierwszych wlascicieli, kiedy minely pierwsze dni zainteresowania, oprocz zmieniania trocin, czy dawania im jedzenia i picia ktos poswiecal im jakakolwiek uwage...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca