Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka - mikrusek

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Karolciasob1990
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: świnka - mikrusek

Postautor: Karolciasob1990 » 22 września 2015, 17:10

Witam mam pytanie jak można określić wiek świnki morskiej.dwa dni temu przygarnełam świnke poprzedni właścicel twierdzil ze ma ok. 8miesiecy a mi sie wydaje starsza dodam ze to zamiczka.z gory dziekuje za odp

Awatar użytkownika

cassis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cassis » 23 września 2015, 11:04

Dzięki za dodanie odwagi - jest znaczna poprawa we wzajemnych świńskich stosunkach :tooth:
Starsza się jeszcze trochę ogania, czasami kłapnie zębem ale widzę już zdecydowanie więcej wyrozumiałości :D
A mała to pchła szachrajka - skacze, biega, zaczepia a potem zasypia i próbuje się przytulić i nawet jej się udało :)
A starsza ma bardzo ciekawy zwyczaj - jak ktoś jej grzebie przy tyłku, czego nienawidzi (np. wystarczy że mała ją potrąci albo my ją dotkniemy) - natychmiast strzela sikiem na odległość! Nastawia tyłek i sruuuuu - a zasięg ma niezły :tooth: Czy to znany szerzej świński obyczaj? :shock: Dodam, że to dziewczyna :wow:

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 23 września 2015, 11:52

tak, jak najbardziej :lol:
takie "strzelanie na odleglosc" jest jednym z tych zachowan, ktore ma nachalnego osobnika kategorycznie od siebie odpedzic :tooth:
samiczki wlasnie lekko unoszac tylek do gory, a samce w podskoku lub podnaszac lapke :D

a wracajac do laczenia- fajnie, ze sie starsza juz przelamuje, tylko na dobre im to obydwom wyjdzie zaobaczysz, ze z uplywem czasu tolerancja bedzie wieksza :)
malo tego- pomimo "doroslosci" starszej samiczki rowniez i ona moze podlapac energicznosc tej mlodej i od czasu do czasu jakis zywszy "wyskok' jej sie zdarzy, Pusia akurat tak robi- czasami zamienia sie ponownie w "dziecko" i wtoruje malej, ubawu mam wtedy po pachy widzac jedno duze, jedno male a obydwa "wariaty" wywijajace glowkami w powietrzu czy rozpedzajace sie na caly pokoj ze skokami wyczynowymi :rotfl:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

cassis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cassis » 23 września 2015, 12:39

Ta, to prawda! Starszej zdarza się podskoczyć. No poza tym ma sporą dawkę ruchu ba gania małą hehe :lol:
Mają na wspólnym wybiegu taki fajny (jadalny) tunelik i trochę go gryzą a trochę wokół niego śmigają :tooth:

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 23 września 2015, 12:51

no i widzisz! a tak sie balas, ze starsza jej nie zaakceptuje..! bedzie zywsza, weselsza i bardziej bystra- poczekaj, az obydwie zaczna kwiczec za jedzeniem, jedna bardziej przekrzykujac druga jakby chcialy dodac "mi! daj najpierw mi!" i wyczekiwac przy tych pretach w jednej klatce :D
czyli juz sa razem czy tylko na wybiegu?
I nie martw sie- ewentualne utarczki zawsze sie kiedys znajda, ale niech sobie radza same- dogadaja sie spokojnie, byle tylko do "rozlewu krwi" nie doszlo, ale napewno sama bedziesz juz wiedziala ktore sytuacje sa "podbramkowe", a ktore ustanawianiem hierarchi :) za jakis czas kazda akcja, czy odglos beda dla was bardziej jasne i latwiejsze w interpretowaniu :)

cassis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cassis » 23 września 2015, 12:59

Na razie nocują oddzielnie, ale w ciągu dnia są razem na wybiegu pod biurkiem (córka chora, nie chodzi do szkoły, to wypasa :tooth: ).
Jutro wet, jak potwierdzi że malutka to też dziewczynka (będę pełna podziwu jak to zrobi :P ) to od przyszłego tygodnia wrzucam towarzystwo razem do klatki. Mam nadzieję że będzie dobrze :)

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 23 września 2015, 13:12

nie musisz czekac az tyle dni- mozesz juz jutro po wecie i tak spedzaja ze soba praktycznie caly dzien na tym wybiegu, wiec sie zapoznaly- wyczysc tylko dobrze klatke, ktora ma sluzyc za lokum dla obydwoch, ja bym po prostu zabrala jedna klatke gdy sa na wybiegu i zostawila dostep do tej czystej po czym obserwowala jak sie zachowuja- ciekawa jestem, ktora jako pierwsza bez oporow wroci do klatki, a ktora podrepta za nia- podejrzewam, ze starsza pojdzie a maly "tuptus" bedzie sledzil :D
i co jeszcze robia, gdy juz razem w tej klatce beda- nie wsadzaj ich sama, pozwol im wejsc samym- fajnie, ze macie ten wybieg, wiec i mozliwosc akurat jest :)

cassis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cassis » 23 września 2015, 16:00

Z samodzielnym wejściem do klatki może być problem, bo ma dość wysokie dno, nawet starszą trzeba "podsadzać" :)
I tak, oczywiście, przed zasiedleniem jednej klatki przez obie umyję ją i zdezynfekuję żeby pozbyć się zapachów. I myślę że małą zaproszę pierwszą, żeby starsza już ją zastała na terenie, a nie odwrotnie.

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 23 września 2015, 16:03

eee tam... na "schodki" dla dziewczyn tez sie znajdzie jakis sposob tylko napisz jak glebokie masz te dno i wejscie do klatki ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 23 września 2015, 22:17

Nie wierzę, że świnka ważąca poniżej 200g ma 2mieś. Miałam podobny przypadek. W sklepie zoologicznym wmawiali mi, że świnka ma miesiąc. Ważyła ok. 100g i miała zaschnięty kikut pępowiny. Nooo to ciekawe ile miała po urodzeniu ? 10g? Na moje mogła mieć maks 2tyg i być przykładowo mocno wygłodzona. Miała szare ząbki, a z tyłu nawet czarne. Popatrz czy Twoja świnka nie ma czasem niedoboru wit. C . Obecnie nasza świnka ma prawie 5mieś. i waży powyżej 880g także już nie jest kruszynką. Śmiejemy się z mężem,że zamiast świnki wyrośnie nam nutria ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca