Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Smycz dla świnki?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Muminek
Użytkownik
Świnki morskie: Nala
Tuptuś (sierpień 2007-31.07.2011 [*] baw się dobrze w Tęczowej Krainie)
Kontaktowanie:

Re: Smycz dla świnki?

Postautor: Muminek » 1 sierpnia 2011, 15:20

Jak dostałam pierwszą świnkę to miałam 15 lat i 'jarało mnie' wszystko co dla świnek, więc kupiłam jej nawet szelki, które ubrałam jej tylko raz. W sumie nie ubrałam tak całkiem bo się wyrwał i był strasznie zły na mnie. Także nie polecam, a jeżeli świnka jest bardzo ruchliwa to po prostu trzeba jej poświęcić więcej swojej uwagi na powietrzu.

Nala - 3 lata
Tuptuś - 4 lata [*] sierpień 2007-31.07.2011

Awatar użytkownika

LoLa...
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe
Kontaktowanie:

Postautor: LoLa... » 5 kwietnia 2012, 13:27

Przepraszam, że odświeżam może jednak komś się to przyda. Mam smycz, ale nie używam jej. Ubrałam ją parę razy świniakowi (bardzo się wyrywał) i to bardzo powoli bo świnka nie chciała tego mieć na sobie. Udało mi się przekupić go ogórkiem. Nawet, gdy ją założyłam dla bezpieczeństwa to potrafił ją sobie ściągnąć. Jak z nim wyszłam to wcale nie chciał iść. Tak naprawdę smycz nie pomoże bo świnka może nie chcieć się w niej ruszyć. Po prostu stanie i zostanie w miejscu, albo będzie biegła w stronę najwyższej trawy, albo krzaka. Mam zagrodę i tam Coffe sobie pohasa, a ona nie kosztuje dużo, zresztą samemu można jakoś świniaka ogrodzić nawet bez góry od klatki. Nie wiem jak inne świnki, ale mojej wystarczy wyższa trawa. Czuje się w niej bezpieczny i wcale nie chce się ruszać.

Dreams are like rainbow-
Only idiots try to chase them...

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 5 kwietnia 2012, 13:49

Ja sądzę, że taka smycz może uszkodzić kręgosłup świnki, bo coś cię wystraszy, pociągniesz smycz i po śwince. Lepiej zrobić właśnie zagrodę. Taka smycz jest beznadziejna, większość świnek ich nie lubi, no i jest niebezpieczna. Mój tata chciał kupić Gizmuli, ale powiedziałam, by lepiej kupił mi żwirek, a będę szczęśliwsza :D

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 5 kwietnia 2012, 14:23

Ja bym w ogóle takiego czegoś śwince nie zakładała, brr... :? Tak jak powiedziała kin28, może uszkodzić kręgosłup...

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 5 kwietnia 2012, 15:34

Mi kupiła ciocia taki kaftanik ze smyczą dla engi, jej się tego nawet zapiąć nie dało- a miała rozmiar dla królika, grubas mały. Ogólnie nie polecam.

Obrazek

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 7 kwietnia 2012, 7:58

Od mojego siostrzeńca dowiedziałam się,że moja siostra(jedna mieszka w Smolcu i nie ma świnek,a druga w Niemczech i ma)kupiła mi na zajączka czy tam króliczka smycz,chyba z szelkami.Nie ucieszyło mnie to,a smycz dostanę we wtorek,bo na święta jadę do siostry,która ma świnkę.Dobrze by było gdyby była chociaż z tym "kaftanikiem".Spróbuję na pewno i zobaczymy,argumenty są przeciwnicy też,ale zobaczymy jak w praktyce.Jak ani jedna ani druga nie będą się wyrywać w co wątpie,kupię drugi.Mogłabym tak wychodzić do parku,bo do paku mam 6-7min,ale z dwoma świnkami i górą od klatki to trochę będzie ciężko.Jak się nie spodoba(bardziej prawdopodona wersja,założe jednej szelki,żeby jak coś była bardziej widoczna :D ,no chyba,że i przy tym będzie ryk.

Awatar użytkownika
Lucky
Użytkownik
Świnki morskie: Lucky[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Lucky » 9 kwietnia 2012, 13:18

Szelek nie polecam.
Mam je po króliku. Gdy z trudem założyłam mu je, chwilę pochodził, a nagle dostał takiego szału, że biegał jak wyścigówka. Nie mogłam go złapać, ale w końcu się udało.
Jeszcze kiedyś jak był w nich to, nie wiem jak, wyrwał się i podbiegł do chodnika :? Mieszkam w bloku i właśnie wracaliśmy do bloku, więc nie było daleko do chodnika. Była w nim dziura, bo coś tam się stało i świniak wlazł pod płytki. Tato musiał płytki podnosić.
Świnki mają delikatne kręgosłupy i łatwo można je uszkodzić. Wystarczy pociągnąć..

"jeżeli nie potrafisz kochać, nie dawaj innym nadziei na miłość."
http://besty.pl/2464423

Kocixu

Postautor: Kocixu » 16 września 2012, 10:01

Świnki tego nie lubią, moja koleżanka kupiła szelki, ale świnki nie były zbyt szczęśliwe.

Awatar użytkownika
ulcia87
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcio :)
Kontaktowanie:

Postautor: ulcia87 » 29 września 2012, 14:55

Ja kupiłam szelki i próbowałam mu założyć,ale on był za mały na te szelki i zaprzestałam mu zakładania ich.

Awatar użytkownika
poksia
Użytkownik
Świnki morskie: Tosiu, Czaruś ;*
Kontaktowanie:

Postautor: poksia » 29 września 2012, 16:41

Kiedyś gdzieś czytałam, że nie wolno świnek prowadzać na szelkach. Maja za delikatne kostki. Ja nigdy nie próbowalam i nie zamierzam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca