Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nie chce domku?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Agania
Użytkownik
Kontaktowanie:

Nie chce domku?

Postautor: Agania » 30 września 2015, 20:21

Witam

Mam od tygodnia młodą 6-tygodniową samiczkę rasy US Teddy. Na razie jest jedna, ponieważ pozostałe jej rodzeństwo z hodowli to chłopcy. Świnka już się oswoiła, lubi być głaskana, lubi się bawić itd. Ale mam problem co do domku. Czy to możliwe, że lepiej jej bez domku? Kiedy wyjmuję domek z klatki świnka nie wygląda na przestraszoną, biega po klatce, je sianko, karmę, korzysta z poidełka. Gdy tylko włożę go do klatki natychmiast się w nim chowa i w ogóle z niego nie wychodzi. Początkowo sądziłam że to kwestia oswojenia, ale gdy tylko zabrałam domek, natychmiast zaczęła zjadać siano, bawić się i jeść karmę. Pierwsze siano też zjadła dopiero gdy ją wzięłam na ręce, zaczęłam głaskać i wtedy przełamała się i zaczęła szukać jedzenia, wręcz rzuciła się na podsunięte sianko. Niby powinna mieć schronienie, ale nawet teraz gdy włożyłam jej domek, uciekła do niego i siedzi tam bez ruchu.
U poprzedniej świnki nigdy nie widziałam takiego zachowania.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
pupillo_pl
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Nie chce domku?

Postautor: pupillo_pl » 1 października 2015, 8:14

Ja się zastanawiam czy to nie jest powód braku towarzystwa w klatce. Pamiętam, gdzieś czytałem o tym, że były podobne problemy, tylko, że doszło jeszcze "ospałe" zachowanie. Świniak bał się wychylić łebek z kryjówki, jakiejkolwiek, nie tylko domku, na ręce czy na wybiegu było ok, jak się pojawił w klatce, to od razu do kryjówki. Ale nie wiem czy to ten powód u Ciebie. Wszak zwierzęta, w tym gryzonie nie zawsze zachowują się tak jak inne, może to być inna przyczyna, aczkolwiek ja bym stawiał na brak towarzystwa w klatce. Do tego świniak jest młody, wiec może potrzebuje jeszcze tydzień czy dwa, trudno to jednoznacznie okreslić :-)

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 1 października 2015, 9:53

Agania pisze:Witam

Mam od tygodnia młodą 6-tygodniową samiczkę rasy US Teddy. Na razie jest jedna, ponieważ pozostałe jej rodzeństwo z hodowli to chłopcy. Świnka już się oswoiła, lubi być głaskana, lubi się bawić itd. Ale mam problem co do domku. Czy to możliwe, że lepiej jej bez domku? Kiedy wyjmuję domek z klatki świnka nie wygląda na przestraszoną, biega po klatce, je sianko, karmę, korzysta z poidełka. Gdy tylko włożę go do klatki natychmiast się w nim chowa i w ogóle z niego nie wychodzi. Początkowo sądziłam że to kwestia oswojenia, ale gdy tylko zabrałam domek, natychmiast zaczęła zjadać siano, bawić się i jeść karmę. Pierwsze siano też zjadła dopiero gdy ją wzięłam na ręce, zaczęłam głaskać i wtedy przełamała się i zaczęła szukać jedzenia, wręcz rzuciła się na podsunięte sianko. Niby powinna mieć schronienie, ale nawet teraz gdy włożyłam jej domek, uciekła do niego i siedzi tam bez ruchu.
U poprzedniej świnki nigdy nie widziałam takiego zachowania.

nie martw sie- typowo swinkowe zachowanie bez wzgledu na wiek, choc oczywiscie te ktore krotko przebywaja w domu wiadomo czesciej sie beda chowaly, generalnie swinki lubia zakamarki i przesiadywanie w nich, wiec w momencie w ktorym pozbawiasz ja takiego schowka zmuszasz do wiekszej aktywnosci, a co za tym idzie szybszemu oswajaniu ;)
Widzac, ze twoja juz nie jest taka plochliwa mozesz na razie jej tego domku nie dawac, a zawiesic np hamaczek, pieterko :) bedzie mogla sie schowac pod spodem kiedy bedzie chciala, polezec u gory albo powariowac wskakujac i zeskakujac co chwile, przy czym caly pokoj pozostanie jej przed oczami i szybciej przyswoi ruchy, odglosy itd :)
Oczywiscie towarzystwo mile widziane, wplynie pozytywnie na samopoczucie swineczki- bedzie miala sie z kim pobawic, "pogadac"- zreszta jak pewnie wiesz swinki sa zwierzetami stadnymi, wiec potrzebuje tej kolezanki/ kolegi :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 1 października 2015, 18:43

Ja jestem zwolenniczką domku, przynajmniej w postaciach proponowanych Befanę. Niech nawet to oswajanie trwa dłużej, ale niech świnka ma miejsce, do którego zawsze może wejść gdy odczuje potrzebę schowania się przed wszystkim.
Towarzystwo to osobna kwestia, ale tak jak już przedmówcy powiedzieli, świnki to zwierzątka towarzyskie (poza nielicznymi wyjątkami), więc wskazane by było dołączenie małej drugiej świneczki.

Wróć do „Zachowanie”