Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne zachowanie prosiaczka!

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Ahrianka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dziwne zachowanie prosiaczka!

Postautor: Ahrianka » 30 grudnia 2015, 16:59

Hej, witam wszystkich.Od 20 dni jestem wlascicielka rozetki.Ogólnie wszystko jest w porzadku jednak sa zachowania, które bardzo mnie niepokoja.Pierwszym z tych zachowan jest podskakiwanie,a zaraz po tym drapanie :( .Czy to normalne u prosiaczków, czy tylko nie potrzebnie sie martwie?Nastepne to kichanie.Mysle ze jest przeziebiona ale nie leci jemu [ropa] z noska ani z uszów.Trzecim sa dziwne dzwieki przypominajace chrzakanie.Przepraszam za brak zdrobnien.Czekam na odpowiedz.

Awatar użytkownika

-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Świnki morskie: Róża i Pianka
Kontaktowanie:

Re: Dziwne zachowanie prosiaczka!

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 30 grudnia 2015, 18:12

Tamtym kichaniem nie musisz się martwić, a o tym dźwięku przypominającym chrząkanie to sprawdź na internecie co on oznacza ;)

Ahrianka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ahrianka » 30 grudnia 2015, 20:32

Matko martfilam sie chrzakaniem a ono oznacza zadowolenie :D.Dzieki -NienormalnieNormalna-.

-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Świnki morskie: Róża i Pianka
Kontaktowanie:

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 30 grudnia 2015, 21:22

Proszę :) :D

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 30 grudnia 2015, 21:38

Ahrianka pisze:Hej, witam wszystkich.Od 20 dni jestem wlascicielka rozetki.Ogólnie wszystko jest w porzadku jednak sa zachowania, które bardzo mnie niepokoja.Pierwszym z tych zachowan jest podskakiwanie,a zaraz po tym drapanie :( .Czy to normalne u prosiaczków, czy tylko nie potrzebnie sie martwie?Nastepne to kichanie.Mysle ze jest przeziebiona ale nie leci jemu [ropa] z noska ani z uszów.Trzecim sa dziwne dzwieki przypominajace chrzakanie.Przepraszam za brak zdrobnien.Czekam na odpowiedz.

Przede wszystkim pytanie- jakie ma podloze? wiele swinek okazuje sie alergikami na trociny wiec wystepuje i kichanie i drapanie, jak w twoim przypadku.
Sugerowalabym zmiane podloza na przykladowy tydzien, by zaobserwowac czy to nie bedzie problemem i podawac krople z wit c zapobiegawczo, by sie kichanie nagle nie zamienilo w ciezsze przeziebienie, a nieleczone w zapalenie pluc.
Faktycznie twoj prosiek najprawdopodobniej grucha, albo faktycznie chrzaka probujac odkaszlnac- tutaj trzeba by bylo proska uslyszec by lepiej ocenic :)
Mimo wszystko witamina c w wiekszej dawce mu nie zaszkodzi przez ten tydzien- generalnie lepiej, aby mu podkladac wiecej jedzenia ktore ja zawiera, ale w ostatecznosci dobre i te krople, wlasnie kiedy slysze natarczywe kichanie u moich podaje do poidelka krople multiwitaminowe przez 2 dni i przechodzi :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

martyna i fela
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: martyna i fela » 7 stycznia 2016, 17:35

Chrząkanie to inaczej gruchanie czyli wyraz zadowolenia.O te podskakiwanie i drapanie zaraz po tym też się nie martw to
jest coś w rodzaju odruch,rozciągania.Wiem dlatego ,że też mam świnką morską rasy rozetka.

Awatar użytkownika
kira
Użytkownik
Świnki morskie: Kira[*], Zuzia [*], Niunia
Kontaktowanie:

Postautor: kira » 7 stycznia 2016, 20:54

Kiedy świnka skacze pokazuje swoja wilka radość,drapaniem może sygnalizować jakaś chorobę skórną , albo pasożyty. Należy dla bezpieczeństwa świnki iść z nią do weterynarza, żeby ją obejrzał.Kichanie jeśli jest częste może być spowodowane złym podłożem a dokładniej alergią na dane podłoże, jeśli jednak kichanie jest rzadkie to może być spowodowane zbyt suchym powietrzem.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca