Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problemy z wyjmowaniem świnki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Sandratn
Użytkownik
Świnki morskie: ♥ Fafik ♥
Kontaktowanie:

Problemy z wyjmowaniem świnki

Postautor: Sandratn » 23 lutego 2017, 12:15

Moja świnka jest już ze mną od dwóch miesięcy.
Z tego co widzę, zdążyła już zaaklimatyzować się w swojej klatce.
Problem polega na tym, że nie chce dać się wziąć na ręce. Podczas czyszczenia klatki świnka niestety ale w niej zostaje ponieważ jest to prawie niemożliwe żeby ją złapać. Czasami też kiedy chcę ją wziąć na kolana i pogłaskać również jest to niemożliwe przez to, że cały czas ucieka w klatce. Raz udało mi się ją złapać ale strasznie się wierciła i dla jej bezpieczeństwa odłożyłam ją.

Poza tym, nie mam żadnego problemu z tym żeby ją pogłaskać. Bardzo to lubi. Bez problemu je warzywka z ręki. Bardzo głośno popiskuje kiedy przychodzę po południu ze szkoły. Myślę, że jest już w miarę oswojona lecz ta jedna rzecz bardzo mnie martwi.
Czy ktoś z was wie, co mogłabym zrobić w tej sytuacji?

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Problemy z wyjmowaniem świnki

Postautor: befana30 » 23 lutego 2017, 12:26

To jest problem ogolny chyba dla kazdego posiadacza swinek, przynajmniej w poczatkowej fazie- najlepsze rymedium to czas i cierpliwosc, powtarzanie tych samych utartych czynnosci majacych za zadanie coraz lepsze oswojenie swinki i zdobycie jej zaufania, a ze niektore prosiaki potrzebuja naprawde sporo czasu by sie przelamac i poczuc swobodnie, wiec odbija sie to np na wyciaganiu z klatki.
Podpinam pomocne linki, poniewaz ten temat byl wielokrotnie powtarzany na Forum, a porady pozostaja te same:
https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f=68&t=9467
https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f=68&t=9425
https://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f=68&t=9376

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Sandratn
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandratn » 26 lutego 2017, 1:21

Dziękuję za odpowiedź
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dziwnego zachowania, które zauważyłam u mojej świnki od pewnego czasu. Otóż kiedy zaczynam głaskać moją świnkę, na początku nic się nie dzieje lecz po chwili gwałtownie podnosi główkę do góry przez co strąca moją rękę z jej głowy.(mam wrażenie jakby chciała mi przez to powiedzieć, że już nie chce być głaskana) I jeżeli znowu zaczynam ją głaskać, robi to ponownie. Dzieje się tak w większości razy kiedy ją głaskam.
Muszę przyznać, że kiedy ona reaguje tak gwałtownie, jestem wtedy lekko wystraszona (chodzi o to, iż cały czas mam wrażenie, że ona chce mnie ugryźć. )
Czy ktoś z Was wie dlaczego się tak zachowuje?
Czy to może oznaczać, że nie chce być głaskana?

Ps. Jeszcze ani razu nie doszło do takiej sytuacji aby mnie ugryzła.

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 26 lutego 2017, 12:00

Najprawdopodobniej pokazuje niezadowolenie, i próbuje "zrzucić" Twoją rękę. :D Moja Fela też tak robi, jak ją za długo głaskam po główce, i towarzyszy temu jeszcze zrzędzenie. :lol:

Sandratn
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandratn » 26 lutego 2017, 12:06

Dzięki za odpowiedź :)

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 26 lutego 2017, 14:20

Oooo dokladnie :D moje tez maja takie swoje dziwne, foszaste dni kiedy podbijaja glowa moja dlon w protescie :lol:
Takie male humorzaste swintuchy ;) oczywiscie ja nie reaguje i mecze je wtedy podwojnie :lol: nie ma zmiluj- w przypadku moich to wyglada tak: im czesciej odbijaja moja reke, a ja je uslycham i nie glaszcze, tym czesciej to wykorzystuja i nie chca byc glaskane, az dochodza do prostego zalozenia, ze sa nietykalskie i to one rzadza- ooo nieee, mamusia rzadzi :lol: wiec wtedy jak na zlosc wyciagam je na kolana i miziam godzine zeby im wbic w te male swinskie glowki, ze moj dotyk to cos naturalnego, bo inaczej by sie cwaniaczki rozbestwily.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 26 lutego 2017, 14:40

Z nimi to dokładnie tak jak z końmi - nie można pozwolić soba rządzić. :D No, ale trochę odbiegłyśmy od tematu. ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca