Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

dziwny sposób picia z poidełka

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
MartaMoxxx
Użytkownik
Świnki morskie: Marcel i Tosio
Kontaktowanie:

dziwny sposób picia z poidełka

Postautor: MartaMoxxx » 1 czerwca 2017, 23:12

Witam,
mam od niedawna dwie świnki morskie, jedna ma ok 3 a druga ok 4 miesięcy. Zaobserwowałam u starszej świnki dziwny sposób picia z poidełka - wsadza sobie głęboko do pyszczka, niemal do gardła metalową rurkę z poidełka, lub też próbuje ją podgryzać i w ten sposób pije. Młodsza świnka jak mi się wydaje pije normalnie, poprzez lizanie metalowej kuleczki. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim zachowaniem świnki? Czy powinnam to zbagatelizować? Czy może próbować jakoś nauczyć Marcela picia w inny sposób? Widząc jego zachowanie, obawiam się by nie zrobił sobie w ten sposób krzywdy oraz martwię się czy w ten sposób pije tyle wody ile na prawdę potrzebuje? :confused:

----
Marta

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: dziwny sposób picia z poidełka

Postautor: kin28 » 2 czerwca 2017, 0:12

Jedna z moich świnek piła tak całe życie ;) Sprawdź, czy nie ma ubytku w ząbkach. Ale myślę, że to normalne.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Batman
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Batman » 2 czerwca 2017, 13:12

Różnie piją. Nie będę pokazywał jak robi to mój aby go nie kompromitować.
Powiedzmy, że wsadza rurkę do pyska i ciągnie :)

Pescia
Użytkownik
Świnki morskie: Maniek :3
niedługo Diego:3
<3
Kontaktowanie:

Postautor: Pescia » 2 czerwca 2017, 14:09

Maniek (starszy) liże kulkę, ale na początku też jakby nie wiedział "z czym to się je" , gryzł i wkładał do pyszczka. Diego (młodszy) właśnie wkłada do pyszczka i wygląda to jakby pił z kubka niekapka.
Też się zastanawialiśmy czy przypadkiem nie umie z tego pić, mimo tego, że wcześniej miał identyczny. Spróbuj zaobserwować czy pojawiają się bąbelki powietrza jak pije i czy mocno mlaszcze ;) u nas to zadziałało i wiemy, że pije :)

MartaMoxxx
Użytkownik
Świnki morskie: Marcel i Tosio
Kontaktowanie:

Postautor: MartaMoxxx » 2 czerwca 2017, 19:57

Dziękuję za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiły. Bąbelki powietrza pojawiają się, czyli coś tam pije. Kto wie, może z czasem sam odkryje, że można to robić wygodniej ;)

----
Marta

Caviova
Użytkownik
Świnki morskie: Felka, Pętelka i Tosia. :)

Cola [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Caviova » 2 czerwca 2017, 21:19

Ewentualnie można dać mu miseczkę z wodą, może będzie mu wygodniej pić. Niektóre świnki wolą taką opcję.
Gdybyś zauważyła, że nie chce pić, to możesz podawać mu warzywa/owoce składające się głownie z wody, tzn. ogórek, arbuz itd. ;)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca