Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka dzikus i jej pazurki

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
viviana
Użytkownik
Świnki morskie: Świnka
Kontaktowanie:

Świnka dzikus i jej pazurki

Postautor: viviana » 9 listopada 2013, 19:08

Mam raczej problem z moim świniakiem. Zacznę od początku:
mam ją dokładnie 2 miesiące Świnia ma ok 3 miesięcy. Jest małym dzikusem z ADHD. Z oswajaniem jesteśmy na etapie jedzenia z ręki, jedzenia z kolan. Jeżeli jest w klatce to mogę ją głaskać kiedy tylko chce, jeżeli biega po pokoju to tylko wtedy gdy przyjdzie. Nie jest w stanie zagrzać miejsca na kolanach na dłużej, bo ciągle gdzieś biegnie. Problem polega na tym, że Świnia a właściwie jej paznokcie, kwalifikują się już powoli do obcięcia a za żadne skarby nie da się jej wziąć na ręce żeby iść do vet, nie mówiąc już o obcinaniu samemu. Są jakieś tajne sposoby na szybkie przyzwyczajenie do brania na ręce ew. na jakieś szybkie obcięcie paznokci ? (mam koleżankę która obcina swojej śwince pazurki to u mojej też by to zrobiła)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Re: Świnka dzikus i jej pazurki

Postautor: merida91 » 10 listopada 2013, 9:32

Szczerze powiedziawszy (już nie raz pisałam) nie czytałam jeszcze forum kiedy kupiłam oba świniaki i często ich wyciągałam z klatki na samym początku, w sumie to na rękach spędzały większą część dnia. Nie do końca rozumiem idei świnka jest u mnie 2 miesiące i nie da się wziąć na ręce xD Bierz ją jak najczęściej na kolana, głaskaj, baw się z nią. Moja świnka też na początku nie chciała dać sobie obciąć pazurków, ale mus to mus, nie chciałam, żeby mu się paluchy powyginały i poszłam z nim do weterynarza :p