Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Gdzie tanio kupie dobrą karme dla prosiaka?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Pig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Gdzie tanio kupie dobrą karme dla prosiaka?

Postautor: Pig » 10 lipca 2015, 21:10

Od roku podaje śwince karme Vitapol. Już dawno czytałam opinie na temat tej karmy i wiem, że w wiekszości są one negatywne, lecz u mnie w miescie są tylko dwa zoologiczne i nie sprzedają tam lepszej karmy. Dlatego kupowowałam pupilowi Vitapol. Ostatnio postanowiłam zmienić karme na lepszą. Mam zamiar zamawiać od teraz przez internet. Ponoć jedną z najlepszych jest VL cavia nature. I tu pojawia sie problem, ponieważ VL jest dla mnie za droga. Mama zgodziła sie na kupno świnki pod jednym warunkiem- jedzenie oraz ściółke bede kupować za własne pieniądze. Mama kupuje warzywa i owoce, a także czasem kupi za mnie ściółke. Mój miesieczny zarobek(zarabiam na sprzątaniu xd) wynosi ok. 40zł. Moje pytanie brzmi gdzie w internecie kupie dobrą karme (z odpowiednią ilością potrzebnych składników) tanio(razem z dostawą) tak aby starczyło mi 40zł jeszcze na ściółke? Myśle, że do max. 15 zł za 1kg. Tanio znalazłam karme vitakraft menu vital, lecz czytałam złe opinie na jej temat, a co wy o niej sądzicie? Również można kupic VL cavia nature 10kg z dostawą za 100zł, ale to starczyłoby prosiakowi prawie na rok. Czy karma sie nie zepsuje? A po drugie wole nie ryzykować z kupnem 10kg karmy, bo nie wiadomo czy bedzie śwince smakować. Przepraszam, że tak sie rozpisałam ;_; Tego kto wytrwał do końca bardzo prosze o pomoc!!!

Pozdrawiam, Pig :P

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Gdzie tanio kupie dobrą karme dla prosiaka?

Postautor: Konto usunięte » 11 lipca 2015, 18:37

http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pok ... rsele_laga Tutaj chyba karmy wychodzą najtaniej. A w mniejszej ilości można kupić tutaj: http://www.zoofaktor.pl/male-ssaki/poka ... -laga.html Ja w sklepie stacjonarnym za CN 750g płacę ok. 17zł. Ciężko będzie zmieścić się w 40zł.

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 11 lipca 2015, 20:11

Ja mam w mieście tylko 1 sklep zoologiczny i same vitapole i inne paskudztwa tam sprzedają, dlatego tam nic nie kupuję. Wszystko zamawiam ze sklepów zoologicznych online. Co do karmy, to faktycznie VL cavia nature i cavia complete są najlepsze. Ja mojej śwince kupuję VL crispy pellet i Beaphar nature. Powoli schodzę z VL crispy pellet na samo Beaphar nature. Obie karmy są tańsze niż VL cavia nature lub VL cavia complete. Worek VL crispy pellets 2 kg kosztuje 22 zł, a więc 1 kg 11zł, tyle samo co 1 kg bezwartościowego Vitapolu, z kolei Beaphar nature worek 3 kg kosztuje 35 zł, czyli 1kg kosztuje ok 12 zł, też mało. Porównałam skład % obu karm i okazało się, że Beaphar nature jest o wiele lepszy niż VL crispy pellts. Zresztą podoba mi się, że jest pakowany po 3 kg, starcza na dłużej, nie zajmuje zbyt wiele miejsca, a tego niestety nie mam na worek 10 kg. Beaphar nature ma intensywniejszy zapach niż VL crispy pellets i smakuje mojemu prosiakowi i dobrze bo innej dobrej jakościowo, dosyć taniej karmy nie znalazłam. Sama jestem teraz w nieciekawej sytuacji finansowej i szukałam czegoś dobrego dla mojego prosiaka, ale tak by nie zbankrutować. Ze wszystkich karm dla świnek morskich, które znalazłam, firma VL ma kilka bardzo dobrych i dobrych karm. Polecam też VL crispy muesli, choć zawiera zboża, jeśli jest się w podbramkowej sytuacji, worek 2,7 kg 20 zł. Uważam, że jest zdecydowanie lepsza niż Vitapol, Megan, Vitakraft czy Tropifit.
Szczerze polecam zamawianie jedzenia czy ściółki przez internet, ceny są dobre i często z wysyłką kosztują mniej niż kupno na miejscu. W skrócie, jeśli nie mamy funduszy na VL cavia nature lub VL cavia complete, to polecam zakup w pierwszej kolejności Beaphar nature, albo VL crispy pellets. Mogę ci polecić sprawdzone sklepy ineternetowe : keko.pl, hipcio.sklep.pl. Dziś robiłam zakupy w swiat4lap.pl więc się dopiero okaże czy to sklep godny zaufania.

Pig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pig » 14 lipca 2015, 13:22

Dziekuje bardzo za pomoc :) mysle ze zdecyduje sie na Beaphar nature. Zastanawialam sie tez nad kupnem VL crispy muesli lub JR Farm Grainless. Z racji , że w Crispy muesli jest duzo ziaren, a o JR Farm Grainless czytałam, że świnkom nie smakuje zostaje mi nic innego jak kupno Beaphar nature. ;)) Jeszcze raz dziekuje za pomoc. :3

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 14 lipca 2015, 16:26

Fajnie, że mogłam pomóc. Dzisiaj dostałam zamówienie z swiat4lap i wszystko jest w jak najlepszym porządku, więc polecam i ten sklep przede wszystkim za dobrą cenę ziół. Pozdrawiam :)

Ewa78
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ewa78 » 18 lipca 2015, 18:41

A może spróbujesz Guinea Pig Tropifit w postaci granulatu? Ja kupiłam tutaj niedrogo:
http://polzoo.pl/guinea-pig-pokarm-dla- ... -2260.html

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: chupakabra » 18 lipca 2015, 20:03

Ewa78 pisze:A może spróbujesz Guinea Pig Tropifit w postaci granulatu? Ja kupiłam tutaj niedrogo:
http://polzoo.pl/guinea-pig-pokarm-dla- ... -2260.html

To jedna z tych karm, których nie warto kupować. Wiem jaka jest zawartość, większość to barwione kulki, wyrób piekarniczy, a granulatu tam nie zauważyłam. Wiem, że jest to tanie, ale uważam, że już lepiej vitapol kupić niż tropifit. Vitapol przynajmniej nie zawiera tak dużo barwionych produktów piekarniczych. Mówisz, że jest niedrogo, ale za taką cenę kupisz tą karmę w sklepie stacjonarnym. Zresztą w tym sklepie, do którego link wkleiłaś, nie ma żadnej zdrowej i wartościowej karmy dla świnki morskiej bo to co proponują uważam za śmieci.

Pig
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Pig » 22 lipca 2015, 22:00

Kupiłam karmę beaphar nature, a granulat nie znika z miski. Świnka zjada ewentualnie jak mu włożę do pyszczka. Żal mi wyrzucać, wolę ją jakoś przekonać, tylko jak? Przecież to bardzo dobra karma, a do tego pięknie pachnie! :D Zdziwiłam się, że prosiak nie rzucił się na nią. :/ Mam nadzieje, że w końcu się przekona :( Może wy znacie jakiś sposób, żeby karma zaczęła smakować?

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 12 sierpnia 2015, 21:14

Pig pisze:Kupiłam karmę beaphar nature, a granulat nie znika z miski. Świnka zjada ewentualnie jak mu włożę do pyszczka. Żal mi wyrzucać, wolę ją jakoś przekonać, tylko jak? Przecież to bardzo dobra karma, a do tego pięknie pachnie! :D Zdziwiłam się, że prosiak nie rzucił się na nią. :/ Mam nadzieje, że w końcu się przekona :( Może wy znacie jakiś sposób, żeby karma zaczęła smakować?

Moje też nie chciały tknąć Bephar Nature. Trochę lepiej było, jak roztarłam granulki lekko w moździerzu. I przestałam się dziwić, że jej nie jedzą - jest tak twarda, że nawet w tym moździerzu trudno ją rozkruszyć, a granulki są jednak dość duże. Ale szkoda, bo skład ma bardzo dobry. Dorzucam im po kilka granulek do CN, bo szkoda wyrzucić.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca