Postautor: chupakabra » 11 lipca 2015, 20:11
Ja mam w mieście tylko 1 sklep zoologiczny i same vitapole i inne paskudztwa tam sprzedają, dlatego tam nic nie kupuję. Wszystko zamawiam ze sklepów zoologicznych online. Co do karmy, to faktycznie VL cavia nature i cavia complete są najlepsze. Ja mojej śwince kupuję VL crispy pellet i Beaphar nature. Powoli schodzę z VL crispy pellet na samo Beaphar nature. Obie karmy są tańsze niż VL cavia nature lub VL cavia complete. Worek VL crispy pellets 2 kg kosztuje 22 zł, a więc 1 kg 11zł, tyle samo co 1 kg bezwartościowego Vitapolu, z kolei Beaphar nature worek 3 kg kosztuje 35 zł, czyli 1kg kosztuje ok 12 zł, też mało. Porównałam skład % obu karm i okazało się, że Beaphar nature jest o wiele lepszy niż VL crispy pellts. Zresztą podoba mi się, że jest pakowany po 3 kg, starcza na dłużej, nie zajmuje zbyt wiele miejsca, a tego niestety nie mam na worek 10 kg. Beaphar nature ma intensywniejszy zapach niż VL crispy pellets i smakuje mojemu prosiakowi i dobrze bo innej dobrej jakościowo, dosyć taniej karmy nie znalazłam. Sama jestem teraz w nieciekawej sytuacji finansowej i szukałam czegoś dobrego dla mojego prosiaka, ale tak by nie zbankrutować. Ze wszystkich karm dla świnek morskich, które znalazłam, firma VL ma kilka bardzo dobrych i dobrych karm. Polecam też VL crispy muesli, choć zawiera zboża, jeśli jest się w podbramkowej sytuacji, worek 2,7 kg 20 zł. Uważam, że jest zdecydowanie lepsza niż Vitapol, Megan, Vitakraft czy Tropifit.
Szczerze polecam zamawianie jedzenia czy ściółki przez internet, ceny są dobre i często z wysyłką kosztują mniej niż kupno na miejscu. W skrócie, jeśli nie mamy funduszy na VL cavia nature lub VL cavia complete, to polecam zakup w pierwszej kolejności Beaphar nature, albo VL crispy pellets. Mogę ci polecić sprawdzone sklepy ineternetowe : keko.pl, hipcio.sklep.pl. Dziś robiłam zakupy w swiat4lap.pl więc się dopiero okaże czy to sklep godny zaufania.