Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Która klatka najlepsza dla ilu swinek?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Re: Klatka czy akwarium.Co lepsze??

Postautor: Sandi » 24 lutego 2011, 12:38

Hodowano, ale np. na wsiach wtedy rzadko kto słyszał o tym, żeby mysz w domu trzymać :lol:

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 24 lutego 2011, 14:56

Pohjola pisze:Widzę, że Nicia postaralaś się o przeróbkę artykułu z NŚF :P
Dobre podsumowanie swoja drogą :)
Także polecam klatki. Nie wiem skąd wzięło się przekonanie, że gryzonie można w ogóle trzymać w akwarium...
Kiedyś jak byłam w podstawówce to koleżanka trzymała chomiki w akwarium (daaawno to było :) ), ale dobrze, że świadomość ludzi wzrasta. Świnka to nie rybki, więc klatka chyba najlepsza ;]

Nie,nawet nie wpadłam na taki pomysł żeby zrobić coś podobnego.Nie wiedziałam,że i tam takie coś jest ;)

Awatar użytkownika
Damian
Użytkownik
Świnki morskie: Jessi ;) fifi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Damian » 24 lutego 2011, 19:17

Według mnie: Klatka.. Dużó lepszy dopływ powietrza, świnka możę wychodzić kiedy chce. Na twoim miejscu wybrałbym klatke.

Obrazek

Gość

Klatka savic nero 3

Postautor: Gość » 1 marca 2011, 13:56

witam, chcialbym sie cos dowiedziec ;) ma ktos moze klateczke savic nero 3? ile klateczka ma cm odstepu miedzy pretami?:)

z góry dziekuje

Awatar użytkownika
Asiokryt
Użytkownik
Świnki morskie: Cynamon i Baton
Kontaktowanie:

Re: Klatka savic nero 3

Postautor: Asiokryt » 2 marca 2011, 23:01

Nie mam tej klatki, ale sprawdziłam sobie w googlach jak wygląda i myślę, że pojedyńczy odstęp jest jak w klasycznych klatkach tej wielkości czyli 2cm (no, ale głowy sobie uciąć nie dam ;p)

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Klatka savic nero 3

Postautor: NiCiA » 3 marca 2011, 15:43

Ja także nie posiadam tej klatki,ale moja koleżanka ją ma.Odstępy między prętami wynoszą 1,5 cm.Z tego co zauważyłam jest to podróbka Ferplastowej klatki jednakże wg mnie lepiej kupić zwykłą klateczkę ;) Bo w tej cena jest kosmiczna - 100 cm kosztuje...207 zł :shock: Za tą cenę można kupić o wiele większą,a do tego lepszą klatkę! ;) To jest tylko moje zdanie oczywiście :)
A tutaj zdjęcie.
Obrazek
No,a tutaj już realistyczna fotka ;)
Obrazek

Pepsi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Jakie są minimale wymiary klatki dla 4 prosiaków?

Postautor: Pepsi » 6 marca 2011, 8:11

Bo mam 3 świnki i mają klatke 120x60 I się zasatnawiam jakie są wymiary dla 4 świnek :D

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jakie są minimale wymiary klatki dla 4 prosiaków?

Postautor: NiCiA » 6 marca 2011, 9:34

80 cm - jedna świnka.Ewentualnie z kilku godzinnym wybiegiem dwie świnki.
100 cm - dwie świnki
120 cm - trzy świnki
140 cm - cztery lub pięć świnek
Zawsze się liczy o 20 cm więcej.

Gaga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gaga » 9 marca 2011, 4:24

Hej!
Chyba mam zly dzien! Najpierw to cale wydarzenie z "plagiatem" Ratewatchers, potem salatki adki i teraz klatki.
W ciagu jednego dnia po raz trzeci nie moge zgodzic sie z NiCiA. I to wszystko w pierwszym dniu kiedy pojawilam sie na forum. Jestem pewna ze kolejne dni beda lepsze.
Jest taki web site gdzie rodentolodzy podaja najlepsze wymiary. Biora pod uwage wiele kwestii takich jak wystarczajaca powierzchnia mieszkalna dla dwoch zadziornych samcow. Rodentolodzy twierdza ze olbrzymia czesc winy za samcze awantury ponosi ciasne lokum. Zreszta tyczy sie to rowniez wielu samiczek. Sporo na ten temat mozna tez znalezc na
http://www.guineapigcages.com/indexmetric.htm. Podalam Wam tutaj wersje metryczna, poniewaz taka bedzie w Polsce odpowiednia. Tak wiec dla 4 swinek klatka 140tka jest ZDECYDOWANIE za mala.
To z pewnoscia jest indywidualna sprawa ale im wieksza klatka tym zdrowsza swinka. I nie mowie tego bezpodstawnie poniewaz nasz Theo mieszka w 140tce a mimo to jak nadchodzi czas na kojec to jest wyraznie ozywiony. Leo, z natury mniej ruchliwy mieszka w 120-tce a mimo to jak z powodu zlamanej nogi musial przeniesc sie do 8-tki to byl caly nieszczesliwy. Trzeba go bylo widziec kiedy wreszcie wrocil na swoje wlosci. Tak wiec starajcie sie w miare mozliwosci zapewniac swoim swinkom max powierzchni zyciowej.

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 9 marca 2011, 14:58

Gago nie wiem skąd wzięłaś takie informacje. ;) Nie wiem czy zauważyłaś,ale jedna użytkowniczka na Caviarnii,która ma cztery świnki (samiczki) posiada takich wymiarów klatkę i jej świnki mają się tam bardzo dobrze.Świnka przecież nie ma z 50 cm więc wg mnie cztery świnki spokojnie się zmieszczą w 140 cm klatce.Zresztą jest jedna zasada - im większa tym lepsza.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca