Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Klatki naszych swinek-galerie

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
kleymore
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, Alfik, Albert, Orka, Fifi
Kontaktowanie:

Re: Klatki naszych swinek-galerie

Postautor: kleymore » 20 grudnia 2013, 0:45

Pomysł z kartą też nie jest zły. Bądź jak już dziewczyny się uprą to faktycznie piętrówka będzie odpowiednia.

Krzyczeć? A po co krzyczeć xP Sama chcesz poprawić im życie więc po co tutaj się denerwować na Ciebie :tooth: Daj nam znać do jakich wniosków doszłaś. Wiem, że najgorzej jest upchać gdzieś klatkę - mi się marzy 150 cm, ale musiałabym wtedy wyrzucić łóżko i najlepiej spać w klatce razem ze świnkami :sleepy: :tooth: :tooth:

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Świnki morskie: Nutka i Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 20 grudnia 2013, 9:03

Kleymore Twoja klatka zachwyciła moje dziewczyny. One w ogóle powariowały i kupują dla świnek wszystko różowe (mimo że róż w ich ubraniach to wróg). A ja będę się śmiała :rotfl: bo na pewno okaże się, że przy świnkowych dzieciach polarki, legowiska i inne mięciutkie rzeczy nie zdadzą egzaminu i trzeba będzie wymieniać na naturalne póki maluchy nie ogarną się trochę z toaletą.
Kleymore czytałam gdzieś na wcześniejszych stronach że masz Casitę 100. Czy podałabyś mi jej rozmiary? Ale już nie samej kuwety tylko najszersze miejsca. Niestety nie mogę zapomnieć o tej klatce - ona rzuciła na mnie swój urok :wacko:

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 20 grudnia 2013, 11:43

Oj duża klatka to jest bajka jak tylko ma się ją gdzie postawić :) Obecnie mam kojec 170x85 i świnie zadowolone :D nawet nie mają ochoty chodzić po mieszkaniu jak je puszczamy, wyjdą zrobią rundkę dookoła, sprawdzą czy coś się nie zmieniło, zostawią bobka i wracają do siebie, całość wybiegu ok 10minut :) Ale za to po kojcu jakie harce :D biegają tak szybko, że czasem mam wrażenie, że zaraz sobie krzywdę zrobią, a one po prostu się razem bawią, popkorningują :)
bella ale Ty chcesz wziąć 2 świnki tej samej płci?? i będą one rasowe z hodowli, zaadoptowane z SPŚM czy z zoologika??

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 20 grudnia 2013, 16:02

Jasne, że tej samej płci dlatego na pewno nie z zoologicznego bo z racji mojego braku rozeznania w tej materii dałabym sobie wcisnąć parkę. I choć ładnie ktoś z forum napisał, ze świnka z zoologa też zasługuje na to żeby ją uratować to zdecydowanie nie.
Na początku miała być pseudohodowla ale ryzyko chorych świnek i obciążonych genetycznie jest duże. Potem studiowałyśmy adopcje. Wydaje mi się jednak, że dla takich świeżo upieczonych opiekunów świnek może być za trudno. W dużym stopniu świnki z towarzystwa adopcyjnego mają problemy zdrowotne - najczęściej tylko chwilowo przejściowe. Boję się, ze nie poradziłybyśmy sobie.
We wakacje dziewczyny w sprytnym planie przekonywania mnie na świnki znalazły zdjęcia puchatych świnek wyglądających jak miśki. Wróciłyśmy więc teraz do nich i poszukałyśmy tej rasy - US Teddy. Niestety niewiele jest hodowli i będzie ciężko ale spróbujemy. Ale najpierw klatka!

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzywka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Grzywka » 20 grudnia 2013, 17:06

Aż się miło czyta, jak Nowicjusz podchodzi odpowiedzialne do posiadania zwierzaka i poszerza swoją wiedzę na temat opieki i odpowiednich warunków :D Bardzo rzadko spotykane podejście, dlatego wielkie brawa :yes:
Do adopcji oddawane są również całkiem zdrowe świnki, oddane przez ludzi, którym po miesiącu się znudziły, także myślę, że nie byłoby problemu z takim rozwiązaniem, a zawsze możecie liczyć na pomoc od towarzystwa. Ratujemy prosiątko :)

Awatar użytkownika
kleymore
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, Alfik, Albert, Orka, Fifi
Kontaktowanie:

Postautor: kleymore » 20 grudnia 2013, 17:49

Ja jak się uprę na jakąś rasę to muszę ją po prostu mieć :tooth: Poza tym mam wielkie porównanie, Duduś jest z zoologa i ma problemy ze zdrowiem - polipy w nosie i charczenie. Alf jest z hodowli Arabel, a Orka i Albert z Ufo. Żadne z nich mi nawet nie kichnęło, a Duda ciągle chory - a to katar, biegunka, charczenie. O wszystkie dbam jak o swoje dzieci, a widać, że czasem geny bardzo dużo dają :wacko: No i waga - Duda 1115g, Alf 1250, Orka 950g, Albert 1400g :sleepy: więc widać, że Duda znowu chłopakom nie dorównuje :D

Ja mam dwie Casity, jedną setkę i jedną 120stkę. W setce mam samiczkę. Do tego mam wybieg 1mx1m w kącie pokoju i często tam prosiaki biegają jak nie mam możliwości je wypuścić. Zawsze jest różnica w wymiarach - niby setką, a ma jakieś 97 cm, a przez to, że jest ścięta kuweta na kształt łódki to ma jakieś 5-7 cm mniej niż góra. To jest nawet dobre bo klatka niby jest duża, a jednak można ją bardziej upchnąć niż tą faktyczną 120stkę :tooth: Niestety nie mam możliwości teraz sprawdzić wymiarów :( Jedyny minus tej klatki - jest wysoka, dla świnek za wysoka. Nie korzystają z całej przestrzeni, ale coś wymyślę na to :hmmm:

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 20 grudnia 2013, 23:24

[quote="Grzywka"]Aż się miło czyta, jak Nowicjusz podchodzi odpowiedzialne do posiadania zwierzaka i poszerza swoją wiedzę na temat opieki i odpowiednich warunków.

Staram się poprostu jak najlepiej przygotować. Poza tym jako dzieciak bardzo chciałam mieć świnkę ale niestety nie dostałam pozwolenia. Teraz powrócił zachwyt nad tymi zwierzątkami więc siedzę i czytam. I zaimponowałam córkom, że tyle już wiem - zrobiłam im nawet test wiedzy o świnkach :tooth: Pierwszego nie zdały, ale dałam im drugą szanse i poprawka wyszła już świetnie. Ale to już odbieganie od tematu klatek. Koniec ;)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kitalke
Użytkownik
Świnki morskie: Billie
Kontaktowanie:

Postautor: kitalke » 21 grudnia 2013, 19:28

Dziś myłam klatkę Billiego i położyłam drugą matę :)

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 22 grudnia 2013, 13:15

ma ślicznie urządzoną klatkę :>

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
kitalke
Użytkownik
Świnki morskie: Billie
Kontaktowanie: