Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Niska temperatura, biegunka.

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
kcmoleda
Użytkownik
Świnki morskie: George
Kontaktowanie:

Niska temperatura, biegunka.

Postautor: kcmoleda » 24 grudnia 2012, 20:25

Witam, mój George kilka dni przed świętami stał się osowiały, przestał jeść i pił mało. W dniu kiedy wyjeżdżałam na święta zapadło mu się oczko, więc przestraszona po przyjeżdzie do domu od razu pojechałam do weta. George w transporterku miał cieplutko, drewniany żwirek plus kilka ręczników żeby mu nie było zimno. Pani weterynasz Georga obejrzała, pazurki w normie, ząbki w normie, oczko zapadnięte przez odwodnienie, biegunki nie miał. Dała zastrzyk z elektrolitów, czegoś mi nieznanego i dałą troche pasty. Elektrolity, paste i węgiel dała do domu żeby podoawać mu doustnie. Powiedziała, że to może być coś z krtanią (stąd problem z jedzeniem i piciem), zatrucie (dlatego dała węgiel ) lub nowotwór wewnętrzny a na to już lekarstwa podopbno nie ma. Pani wet niczego nie obiecała. Powiedziała że nie poda antybiotyku bo świnki są uczulone na penicyline i jej pochodne i mogłby dostać wstrząsu. Wróciłam do domu, siedzi w pudełku osowiały, cząsto biorę go na ręce, poje strzykawką, bo sam za bardzo pić nie chce, karmy nie rusza, co najwyżej skrobnie troche marchewki lub jabłko. Dawałam elektrolity, pastę i węgiel (co 8 godz), ale dziś się skończyło a George dostał biegunki nadal po nocy ma zapadnięte oczko, ma niską temperaturę ciała, pomimo sianka i ręcznika. Dziś na domiar złego pojawiła się krew z odbytu, już naprawdę nie mam siły chcę jak najlepiej, martwię się o niego, boje się że to jednak nowotwór. Macie jakieś przypuszczenia? Chcę jeszcze raz do niej pojechać ale nie wiem czy jutro mnie przyjmnie. Pomocy.

"Liczą się ci przyjaciele, do których możesz zadzwonić o czwartej nad ranem."

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Agnes87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Niska temperatura, biegunka.

Postautor: Agnes87 » 24 grudnia 2012, 21:40

Jeśli mam być szczera to sprawa nie wygląda za dobrze :( miałam podobne problemy viewtopic.php?f=8&t=6075

Zuzia [*], Antonina [*] ...
http://www.karmimypsiaki.pl?polecajacy=90560

Awatar użytkownika
kcmoleda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kcmoleda » 24 grudnia 2012, 21:45

Właśnie tego się obawiam, a nie wiem co zrobie jeśli go stracę, to młoda świnka, mam go zaldwie od pół roku ale zdążyłąm się z nim ogromnie zżyć. Chciałąbym być dobrej myśli ale powoli trace nafdzieje. George jest ciepły tylko wtedy gdy trzymam go na rękach, w rękawie tuż przy ciele ;(

Awatar użytkownika
Agnes87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Agnes87 » 24 grudnia 2012, 21:48

Włóż mu do pojemnika najlepiej nie dużego termofor lub butelke z ciepłą wodą,mi tak weterynarz poleciła. Ja miałam stać terarium na poduszce elektrycznej albo blacie pieca. Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze :hug: Ale z tego co piszesz to sytuacja naprawde nie wygląda ciekawie :(

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 25 grudnia 2012, 9:49

Antybiotyki to nie tylko penicylina... Jest szereg antybiotyków, które świnka zażywać MOŻE. No, ale trzeba znać przyczynę i postawić diagnozę, a potem podawać leki. Czy ząbki były sprawdzane rozwieraczem? Bo takie niejedzenie często związane jest z przerostem trzonowców, jeśli się tego nie skoryguje jak najszybciej, świnka umrze z głodu.
Skonsultuj się z innym weterynarzem i to jak najszybciej: http://www.swinkimorskie.eu/forum/viewforum.php?f=53

Awatar użytkownika
kcmoleda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kcmoleda » 25 grudnia 2012, 12:46

Dziękuję nugatka z link :) Dziś wszystko jest zamknięte, ale w czwartek z rana pojadę do Radomia do Centrum Zdrowia Zwierząt. Mam nadzieję, że tam pomogą mojemu Świniaczkowi. :unsure: Tak mi się wydaje, że to jednak mogą być zęby bo wet u której byłam nie sprawdziła ich dokładnie, a widać że George wącha jedzenie ale w końcu porzuca zamiar jedzenia. Mam nadzieję że wytrzyma do czwartku rano niestety dziś nie mam żadnej możliwości gdziekolwiek pojechać :(

Awatar użytkownika
kcmoleda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kcmoleda » 29 grudnia 2012, 16:45

No więc :) Akurat w święta Internet mnie opuścił więc nie mogłam napisać o postępach zdrowotnych Georga. Po linku nugatki znalazłam Centrum Zdrowia Zwierząt w Radomiu i w czwartek po świętach tam pojechałam. Przyjęła mnie miła pani doktor, niestety nie pamiętam jak się nazywała, bardzo miła i od razu zajęła się moim pupilkiem :) Dostał antybiotyk i elektrolity, do tego też probiotyk i mnóstwo uwagi :) Po pierwszy dniu George już się czuł lepiej. Następnego dnia była inna pani, równie miła jeśli nie bardziej nawet, która podłączyła bohatera pod kroplówkę, dała antybiotyk i przycięła pazurki. Dziś operację z kroplówką i antybiotykiem powtórzono. George już całkiem dobrze się czuje, je i pije chętnie, jest żwawy i szczęśliwy. Po nowym roku przychodzimy na kontrolę. Wszystko skończyło się szczęśliwie :) Pozdrawiam wspólnie z Georgiem :)

Awatar użytkownika
Agnes87
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Agnes87 » 30 grudnia 2012, 14:03

Bardzo się ciesze,że z Georgem jest dobrze :yahoo: :super: A wiesz co spowodowało problem?

Awatar użytkownika
kcmoleda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kcmoleda » 3 stycznia 2013, 11:32

Coś z układem pokarmowym, zatrucie. Dostał antybiotyk, probiotyk i elektrolity. A teraz śmiga jak mały samolocik :D

Awatar użytkownika
raeylan
Użytkownik
Świnki morskie: Arya Luna Ginevra oraz Sansa Hermiona Nimfadora ♥ || Roczny york Emi oraz Sara - pekińczyk w wieku 7-lat, dwa kochane psiaczki ♥ || Effie - króliczek, baran francuski
Kontaktowanie:

Postautor: raeylan » 5 stycznia 2013, 0:12

Świetnie, że maluch wyzdrowiał :rotfl:
Kamień z serca :tooth:

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”