Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Paraliż - czy da się wyleczyć?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Paraliż - czy da się wyleczyć?

Postautor: Mufeska » 9 kwietnia 2013, 10:56

19 kwietnia w moim domu zamieszka świnka z paraliżem tylnych kończyn, oddana do sklepu zoologicznego jako karmówka dla węża. Świnka rzekomo dostała paraliżu od przeciągu, jednak patrząc na to, że jej karmą było jakieś, za przeproszeniem, gówno na wagę (mam duża pewność, że została kupiona w sklepie, gdzie zachwalano granulat dla kur- może tym była karmiona?) i nie wiedziała, jak ma się zabrać za warzywa i natkę pietruszki, które je dałam, sądzę, że może to być spowodowane brakiem witamin, a zwłaszcza wit. C.
Wiem, że paraliż jest wyleczalny - ale czy także, jeżeli nie był leczony przez dłuższy czas? Świnka w sklepie jest 2 tygodnie, nie mam pojęcia, ile była u poprzedniej właścicielki w takim stanie, a ja z nią do weta będę mogła pójść dopiero 19. Można uleczyć ten paraliż?
Było już kilka podobnych tematów, ale żaden nie dał mi satysfakcjonującej odpowiedzi.
Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Paraliż - czy da się wyleczyć?

Postautor: Asia909 » 9 kwietnia 2013, 17:46

Paraliżu nie da się wyleczyć. Ale paraliż od przeciągu? o.0 Pierwszy raz słyszę. Czasami paraliż następuje z wiekiem lub przez wirusa ale świnka najczęściej pada po ok. 14 dniach. Świnka musiała komuś upaść i pewnie doszło do jakiegoś uszkodzenia. Gdy odstaniesz świnkę to musisz iść do DOBREGO weterynarza. On juz bedzie wiedział co robić. :)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 9 kwietnia 2013, 18:34

Ta świnka pewnie dobry miesiąc ma ten paraliż, więc teoretycznie powinna już nie żyć. Paraliż może być spowodowany brakiem witamin, tak?

Obrazek

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 9 kwietnia 2013, 20:52

Tak, witaminy C. Kurczę, szkorbut u ludzi jest odwracalny, ale nie wiem jak to jest ze świnkami :( Paraliż może też być spowodowany przez uszkodzenie kręgosłupa i prawdę mówiąc to wydaje mi się bardziej prawdopodobne, wziawszy pod uwagę całą sytuację.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 9 kwietnia 2013, 21:48

To jeżeli ten paraliż okaże się być niewyleczalny (tfu! tfu!), to świnka może z tym normalnie żyć, czy należy ją uśpić, bo cierpi? Po prosiaku nie widać żadnych oznak bólu, ale one potrafią się maskować, że tak powiem.

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 9 kwietnia 2013, 22:48

Myślę, że o to będziesz musiała zapytać weterynarza, być może nawet nie jednego.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 10 kwietnia 2013, 9:58

Paraliż jest nie wyleczalny. Pytałam się mojej pani weterynarz. Podawaj jej zwiększoną witaminę C. Przypuszczam, ze była właścicielka upuściła świnkę i doszło do uszkodzenia kręgosłupa bo od przeciągu to wątpię... świnka mogła sama sobie zrobić krzywdę np. w klatce.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
Mimi123
Użytkownik
Świnki morskie: - Mimi [*] - Ellie
Kontaktowanie:

Postautor: Mimi123 » 29 kwietnia 2013, 9:39

hej.
Moja Mimi też miała paraliż. KOMPLETNIE nie wiedziałam co się z nią działo. Jak szła ciągnęła tylne nóżki za sobą. nigdy jej nie upuściłam, nigdy się nie przewróciła, nie spadła z niczego. Poszłam do weterynarza, zrobił zdjęcie i się okazało, że ma zwyrodnienie stawów. Podawałam jej witaminy. Preparat nazywał się Chomovit-complex. Na etykietce pisze, ze jest dla szczurów, myszy i królików ale to nic nie szkodzi. I pomógł jej. Stanęła na nóżki. Do tego jeszcze dostawała karmę ze specjalnymi witaminami. :)
Paraliż od przeciągu ? Pierwsze słyszę. Ładną bajkę wymyśliła jej poprzednia właścicielka...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca